Україна та світ | Освітній дайджест | 9 січня 2024

  

РЕФОРМУВАННЯ ОСВІТИ

 Міністерство освіти і науки України створює Офіс підтримки стратегічних змін, який надаватиме відомству експертно-аналітичну допомогу в середньо- й довгострокових реформах під час війни та післявоєнного відновлення. Проєкт реалізовують спільно з Western NIS Enterprise Fund та у співпраці з громадською спілкою «Фонд підтримки реформ в Україні», щоб покращити якість освіти.

 Уряд погодив законопроєкт про зміни у фінансуванні здобуття вищої освіти з 2024 року. Мета законопроєкту — розширити інструменти державного фінансування вищої освіти через розвиток принципу співфінансування оплати навчання з боку держави та фізичних (юридичних) осіб та підвищити ефективність використання держресурсів.

 

АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ

 Як будуть карати за плагіат та написання робіт за допомоги ChatGPT. Верховна Рада врегулює відповідальність за написання робіт за допомогою штучного інтелекту і плагіат у науковій діяльності. Відповідні зміни передбачені проєктом Закону 10392 про академічну доброчесність, який зареєстровано у парламенті  8 січня. Документ повинен забезпечити правову визначеність у питанні змісту академічної доброчесності та визначити санкції до порушників академічної доброчесності.

 Guide for approaching AI-generated text in your classroom. This guide shares eleven practical strategies that educators can begin using in classrooms now to meet the needs of students who are likely already using text-generated AI when completing assignments. Strong instructional strategies and practices will support educators so they can help students write/create authentically, without over-reliance on AI tools.

 

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 Що чекає на вищу освіту у 2024 році: велике інтерв’ю з Михайлом Винницьким. Два роки повномасштабної війни показали стійкість освіти, але водночас і гостру потребу переосмислення її змісту. Які зміни чекають на вищу освіту у 2024 році? Що буде із держзамовленням та що таке грантове співфінансування навчання? Чому сучасним студентам потрібна індивідуальна освітня траєкторія та як це втілити на практиці? Про все це читайте у великому інтерв’ю заступника міністра з питань вищої освіти Михайла Винницького.

 

ОСВІТА В УМОВАХ ВІЙНИ

 Чи переживуть вони війну неушкодженими? Дослідження психічного здоров’я студентів київських вишів у листопаді 2023 року. Війна чинить різноманітний вплив на людей, призводячи до негативних наслідків для психічного здоров’я. Цей вплив є особливо помітним серед молоді, зокрема студентів, які несуть подвійний тягар стресу. З одного боку їм доводиться триматися в умовах постійної загрози ракетних ударів, а з іншого - наполегливо здобувати освіту. Експерти провели дослідження та визначили, на кого з молодих людей війна впливає більше.

 

ОСВІТНІ РЕСУРСИ

 ІР офіс актуалізував переліки безоплатних баз даних патентної документації та непатентної літератури. Серед них: перелік баз даних об’єктів промислової власності зарубіжних патентних відомств, до яких надається безоплатний доступ в мережі Інтернет і які містять бази даних об’єктів промислової власності 53-х патентних відомств країн світу та 4 міжнародних і регіональних організацій; перелік науково-технічних баз даних та довідкових ресурсів, до яких надається безоплатний доступ в мережі Інтернет; перелік загальнодоступних інформаційних ресурсів патентної документації.

  

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Звіт про роботу бібліотеки СумДУ у 2023 році. У звіті представлені результати роботи бібліотеки за всіма напрямками, зокрема, щодо створення якісного інформаційного простору для підтримки навчання, викладання та досліджень, розбудови клієнтоорієнтованої сервісної моделі та вдосконалення цифрового контенту та послуг, сприяння культурному та національно-патріотичному вихованню молоді, покращення фізичних та віртуальних просторів бібліотеки.

 

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua