Україна та світ | Дайджест з енергетики | Березень 2024

 

ВИКЛИКИ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ГАЛУЗІ

Унаслідок руйнувань, спричинених війною, український електроенергетичний сектор стикається з численними викликами. DiXi Group представила звіт, в якому оцінено можливість створення електроенергетичної системи з нетто нульовими викидами до 2050 року з урахуванням супровідних витрат за двома сценаріями нетто нульових викидів з різними технологічними портфелями.

Мережі електропостачання майбутнього стикаються з безпрецедентними викликами через зміну клімату, зростання попиту на енергію, необхідність зниження викидів парникових газів та забезпечення надійності та ефективності системи. Цифровізація, смарт-мережі та розподілена генерація енергії: як ми мусимо змінити підхід до вироблення електроенергії, щоб відповідати змінному енергетичному ландшафту?

 

ЗБЕРІГАННЯ ЕНЕРГІЇ

«Зберігай та накопичуй» – гасло сучасного енергетичного ринку. Під цією назвою компанія «Huawei Україна» організувала у Києві форум про інвестиції, технології та законодавство в галузі установок зберігання енергії. Захід зібрав провідних фахівців енергогалузі з України та Європи для обговорення тенденцій, перспектив і можливостей розвитку ринку установок зберігання енергії (УЗЕ). Учасники форуму поділилися найважливішим.

Електричні консерви: повномасштабна війна дала додатковий поштовх для формування в Україні нового ринку – зберігання електричної енергії. Є ймовірність, що до кінця поточного року в Україні відкриється кілька сховищ для зберігання електроенергії – E-storage, як прийнято їх називати у міжнародній термінології.

Українська компанія успішно випробувала прототип інноваційного накопичувача енергії. Розробку створено для довгострокового накопичення електроенергії  та для широкого спектру завдань. Накопичувач використовує кінетичну енергію обертового руху для зберігання певних об'ємів електроенергії, ґрунтуючись на принципі конвертації кінетичну енергії в електричну.

 

ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ

У статті «Моделювання та удосконалення сенсорної мережі системи обліку споживання енергетичних ресурсів у мікрорайоні» вирішено актуальне науково-технічне завдання підвищення точності контролю та обліку витрат енергетичних ресурсів мешканцями багатоповерхового мікрорайону з використанням сенсорних мереж. Проведено аналіз сучасного стану в галузі досліджень бездротових сенсорних мереж, визначення найбільш важливих їхніх характеристик і структури при організації автоматизованої системи контролю та обліку енергоресурсів.

 

СОНЯЧНА ЕНЕРГЕТИКА

Сонячні електростанції розміром з містом самі створюють погоду. Тепло від темних сонячних панелей великої площі може спричинити висхідні потоки, які за відповідних умов призведуть до злив, забезпечуючи водою десятки тисяч людей. Вчені запропонували простий спосіб викликати дощ в пустельних регіонах.

Хоча сонячні панелі вже є важливим джерелом відновлюваної енергії, вони все ще мають потенціал для поліпшення. Які виклики й перешкоди стоять на шляху сучасного сонячного прогресу в Україні та світі й які інноваційні рішення вже існують для підвищення ефективності перетворення сонячного світла на електроенергію?

Bifacial perovskite solar cells have shown great promise for increasing power output by capturing light from both sides. However, the suboptimal optical transmittance of back metal electrodes together with the complex fabrication process associated with front transparent conducting oxides have hindered the development of efficient bifacial PSCs. The article “High-performance bifacial perovskite solar cells enabled by single-walled carbon nanotubes” presented a novel approach for bifacial perovskite devices using single-walled carbon nanotubes as both front and back electrodes, single-walled carbon nanotubes offer high transparency, conductivity, and stability, enabling bifacial PSCs with a bifaciality factor of over 98% and a power generation density of over 36%.

 

ГІДРОЕНЕРГЕТИКА

Strengthening the grid's 'backbone' with hydropower. Three recent studies by the U.S. Department of Energy's (DOE) Argonne National Laboratory advance the role of hydropower in driving the clean energy transition. The research explored hydropower's potential in Alaska, its value to grid operations and its optimal design.

Sweden's CorPower has announced "breakthrough" results from Atlantic ocean testing of its full-scale floating generators, which cleverly time their motions to amplify smaller waves while protecting themselves against dangerous storm conditions.

 

АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн окреслила чотири завдання у секторі ядерної енергетики: інвестиції у кліматичний нейтралітет до 2050 року, перехід на чисту енергію, подовження терміну служби існуючих станцій та впровадження інновацій.

 

МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД

У Фінляндії створять нову «піщану батарею» промислового масштабу. Її використовуватимуть для обігріву під час холодних полярних зим. Акумулятор на 1 МВт зможе тиждень опалювати невелике місто.

Сонячні батареї стали прозорими та гнучкими. Учені з Австралійської організації наукових і промислових досліджень (CSIRO) створили сонячні елементи, надрукувавши їх на спеціальному обладнанні. На відміну від традиційних кремнієвих сонячних панелей, які є жорсткими і важкими, друковані сонячні елементи вирізняються винятковою гнучкістю і портативністю.

Rechargeable concrete batteries could make buildings double as energy storage. Scientists embed conductive fibers into cement-based mixtures to transform buildings into large-scale batteries. This is not the first time someone has tried to make concrete batteries, but this new design is a huge step up in terms of the energy density it provides.

Дослідники з Королівського технологічного інституту у Стокгольмі представили нову концепцію виробництва водню, яка обіцяє бути безпечнішою та ефективнішою. Вони розробили метод, який дає змогу розщеплювати воду на кисень і водень без ризику змішування цих двох газів.

 

АНОНСИ ЗАХОДІВ

 II Міжнародна науково-практична конференція «Цифрові технології в енергетиці і автоматиці». Дата проведення: 7 червня 2024 р. Робочі мови: українська та англійська. Термін подання матеріалів: до 1 травня 2024 р. Потрібна реєстрація.

  

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ. НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Пропонуємо до ознайомлення заключний звіт за проєктом УНТЦ 7108 «Відповідь українського академічного середовища на випадки дезінформації у сфері ядерної енергії», в якому здійснено огляд реакції наукової спільноти України на питання російської дезінформації про ядерну енергетику, та ширше, ядерну сферу України в цілому.

До вашої уваги вебінар «Рішення Clarivate для розробки вашої рейтингової стратегії». Ви дізнаєтеся, як рішення, дані та послуги Clarivate можна використовувати для підтримки стратегії рейтингу вашого університету. Дата: 25.04.2024. Час: 10:15 – 11:15. Потрібна реєстрація.

 

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua