Дата публікації:
16 квітня 2024
Кількість переглядів:
201
Поділитися:

З 9 по 12 квітня у м. Київ відбулася визначна подія для всієї бібліотечної спільноти – III Міжнародна науково-практична конференція “Стратегія розвитку бібліотек: від ідеї до втілення”. До заходу долучилися директор бібліотеки СумДУ Ольга Крицька та завідувач сектору інформаційно-аналітичної роботи та електронних ресурсів бібліотеки НН МІ Наталія Дудченко.

Розпочалася конференція емоційним та надихаючим виступом Ірини Соловей – стратегині соціальних інновацій, президентки ГО Garage Gang, співзасновниці платформи краудфандингу “Велика ідея”.  “Бібліотека – це лабораторія синергії” – розпочала свій виступ пані Ірина. Ключовим меседжем доповіді була роль екосистемного підходу в розвитку бібліотек. Говорили про важливість аналітики при побудові грамотної стратегії розвитку, про лідерський потенціал, про формулу успіху для бібліотек, які синергують таланти, ідеї, ресурси та знання і створюють нові можливості на перетині книжкової екосистеми.

Далі всі учасники конференції приєдналися до круглого столу “Змінюйся і живи”, під час якого керівники бібліотек з різних куточків України розповіли про найбільші виклики, з якими вони зіткнулися з перших днів повномасштабного вторгнення, та підтримку з боку влади, керівництва і громади. Директорка Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка Наталія Петренко поділилася досвідом реалізації стратегії розвитку своєї бібліотеки у контексті деструктивних впливів, спричинених збройною агресією російської федерації. Під час війни бібліотеки не тільки продовжили свою роботу, а й стали головними осередками громадської діяльності та волонтерства.

Наступного дня до конференції доєдналися іноземні колеги: Лаура Юхневич, директорка публічної бібліотеки Клайпедського повіту ім. Єви Сімонайтите з Литви,  та Єнджей Лєснівський, директор бібліотеки Вроцлавського університету науки і технологій з Польщі. Пані Лаура розповіла про ту величезну підтримку, яку Литва надала українській громаді та бібліотекам з перших днів війни. Пан Єнджей поділився цінним досвідом організації віддаленого доступу до бібліотечних ресурсів у їхньому університеті, що є важливим для підтримки академічної спільноти в будь-яких умовах.

Ще однією цікавою подією конференції була постерна сесія, під час якої доповідачі у форматі коротких виступів ділилися своїм досвідом, проєктами та ідеями стратегічного розвитку бібліотечної справи.

Одним з важливих питань обговорення під час конференції була роль бібліотек в інформаційній війні та протистоянні ворожим російським наративам. Бібліотека була і буде середовищем  захисту та просування національних ідей і державотворчих цінностей.

Підсумком заходу стала доповідь президентки Української бібліотечної асоціації Оксани Бруй та виконавчої директорки Ярослави Сошинської. Вони поділилися своїм баченням майбутнього українських бібліотек та наголосили на важливій ролі стратегічного мислення і бажання змінюватися.

Крім цікавих доповідей та обміну досвідом, мали нагоду відвідати дві провідні бібліотеки України: Національну бібліотеку ім. Ярослава Мудрого та Науково-технічну бібліотеку ім. Г. І. Денисенка Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського”. Дізналися про їхню історію, організацію роботи та ключові напрямки діяльності. В межах конференції відбулась благодійна лотерея – розіграш десяти книг з автографами авторів. Серед них – “Полон” Валерії “Нави” Суботіної з підписами азовців. Всі отримані кошти будуть передані на підтримку 12 бригади спеціального призначення “Азов”.  

Захід був проведений у сучасному інноваційному освітньому просторі – смартукритті  CLUST Space. Висловлюємо велику вдячність ВГО Українська бібліотечна асоціація та Науково-технічній бібліотеці ім. Г. І. Денисенка Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського” за організацію конференції та надзвичайно цінні ідеї та знання. Працюємо разом та наближаємо нашу Перемогу!

Перебуваючи в Києві, скористалися нагодою і відвідали виставку в Українському домі “Алла Горська. Боривітер”. Отримали надзвичайні емоції та враження. Алла Горська – художниця, монументалістка, дисидентка, представниця руху шістдесятників. Її трагічна доля, як і долі тисяч українців того часу, перегукується з нашим сьогоденням. 

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua