Дата публікації:
25 квітня 2024
Кількість переглядів:
122
Поділитися:

26 квітня в світі щорічно відзначається Міжнародний день інтелектуальної власності (World Intellectual Property Day). 

Саме в цей день в 1970 році набула чинності Конвенція, що заснувала Всесвітню організацію інтелектуальної власності (World Intellectual Property Organization, WIPO).

Свято нагадує про необхідність створення ефективної системи правового захисту, яка стимулює інновації та творчість, сприяє розвитку економіки та суспільства в цілому. Це чудова нагода відзначити та дослідити, як інтелектуальна власність (ІВ) підтримує наше прагнення будувати краще майбутнє.

Тема дня в 2024 році – "Інтелектуальна власність та Цілі сталого розвитку: будуємо наше спільне майбутнє за допомогою інновацій та творчості".

Подія спрямована на підвищення усвідомленості громадян про важливість захисту та використання інтелектуальної власності. Вона підкреслює значущість збалансованої системи ІВ для визнання та винагороди винахідників і творців за їхню роботу та забезпечення того, щоб суспільство отримувало користь від їх творчості та винахідливості. 

Права інтелектуальної власності дозволяють дослідникам, винахідникам, підприємствам, дизайнерам, митцям та іншим юридично захищати свої інноваційні та творчі результати та забезпечувати економічну віддачу від них. Це відноситься до таких об'єктів, як авторські твори, винаходи, наукові відкриття, раціоналізаторські пропозиції, товарні знаки, дизайни, ідеї, винаходи, твори мистецтва, технології тощо.

Але щоб отримати захист своїх прав, авторам потрібно мати документальне їх підтвердження. Це можуть бути свідоцтва, патенти, ліцензійні договори.

Але чи варто заморочуватися їх отриманням? Однозначно так!

І про це в статті «Дорого, недієво й не на часі? 10 міфів про захист інтелектуальної власності від Олени Орлюк».

Україна має законодавство, що регулює питання інтелектуальної власності. Основні законодавчі акти, що стосуються цієї сфери, включають:

Ці нормативні акти встановлюють правовий механізм для захисту інтелектуальної власності в Україні та визначають права та обов'язки її власників. 

Навіть у воєнний час сфера інтелектуальної власності залишається важливою, хоча зазнає викликів і перешкод. 

З отриманням статусу кандидата на членство в Європейському Союзі в червні 2022 року, Україна багато змін проводить щодо гармонізації українського та європейського законодавства з питань ІВ. 

Державна організація «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» (УКРНОІВІ) працює за принципом «єдиного вікна», як і європейські відомства. 

Вона не тільки забезпечує подання заявок на реєстрацію об'єктів інтелектуальної власності, здійснює експертизи, реєструє передачу прав, але і проводить конкурси для стартапів, організовує програми підтримки підприємців та інноваторів, створює об'єднання авторів, креаторів, винахідників з бізнесом, юристами та інвесторами.

Для забезпечення кращого захисту прав власників ІВ в умовах конфлікту нормативні акти зазнають змін і доповнень.

Під час війни набув чинності Закон України 2174-IX від 01.04.2022 року “Про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності під час дії воєнного стану, введеного у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України”, який надає відповіді на питання як підтримувати чинність об’єктів ІВ, чи необхідно сплачувати додаткові державні збори в разі пропуску строків підтримання чинності або продовження наявних прав на об’єкти права ІВ?

Таким чином, необхідність захисту торгових марок, патентів та авторських прав залишається актуальною й сьогодні.

Винахідницька діяльність науковців Сумського державного університету також  відіграє важливу роль у досягненні Цілей сталого розвитку. Вчені університету, завдяки своїй дослідницькій роботі, розробляють нові технології, методи та винаходи, які мають великий вплив на різні сфери життя, включаючи медицину, інженерію, інформаційні технології, енергетику та інші.

Багаторічна системна робота дослідників за роки незалежності України приносить свої вагомі творчі результати. З понад 650 об’єктами інтелектуальної власності у вигляді патентів можна ознайомитися звернувшись до електронного каталогу бібліотеки чи до репозитарію СумДУ.

Вітаємо фахівців сфери інтелектуальної власності, винахідників, раціоналізаторів, науковців та творців із професійним святом. Нехай кожен день буде наповнений творчим запалом та прагненням до самореалізації! 

Цінуємо Ваш інтелект, знання та таланти, адже саме вони є рушійною силою прогресу!

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua