Дата публікації:
04 квітня 2024
Кількість переглядів:
181
Поділитися:

2 квітня 2024 року відбулася чергова онлайн-зустріч співробітників Бібліотеки СумДУ з колегами бібліотеки Університету Ліверпуля в рамках проєкту «Ініціатива Єднання». 

Зустріч була присвячена обговоренню низки питань:

  •   створення безбар’єрного простору в бібліотеці
  •   можливість отримання доступу до світових ресурсів
  •   розробка сертифіката участі у KnowHow PhD семінарах для здобувачів СумДУ

Ключовим питанням нашої зустрічі стало обговорення створення доступного фізичного та віртуального просторів у бібліотеці для всіх категорій користувачів. Це включає архітектурну доступність для людей з обмеженими фізичними можливостями, а також надання доступного цифрового контенту для людей із зоровими та слуховими порушеннями.

З нашого боку, було представлено можливості університету для людей з інвалідністю. Ознайомили колег із діяльністю соціальних предметних бібліотекарів, які відповідальні за комунікацію та супровід людей з інвалідністю та інших маломобільних груп під час перебування в бібліотеці. Представили колекцію аудіокниг у е-каталозі бібліотеки.

Колеги з Ліверпуля представили власні нещодавно створені простори, облаштовані зручними меблями та необхідним обладнанням для людей з різними вадами. Велику увагу вони приділяють наразі ментальному здоров’ю населення. На території бібліотеки створено чудовий сад для відпочинку та відновлення. Також у бібліотеці створено сенсорну кімнату зі звуко-, світлоефектами та аромотерапією, які сприяють заспокійливій атмосфері та збалансуванню внутрішньої енергетики та рівноваги. Ознайомили з ресурсами, які можуть стати в пригоді для людей з вадами зору та слуху:

  • RNIB Bookshare  – ресурс, який містить понад 1 145 500 навчальних підручників і книг для дозвілля, а також понад 3 000 великих друкованих і тактильних зображень для навчальних програм. Користувачі можуть читати в електронному вигляді або адаптувати в різні доступні формати (PDF, Word, DAISY, аудіо, BRF). 
  • SensusAccessце ресурс, який допомагає конвертувати документи у низку альтернативних форматів (цифровий шрифт Брайля, аудіофайли MP3, структуровані аудіокниги DAISY, електронні книги та BeeLine Reader). Включає підтримку багатьох мов та пропонує також міжмовний переклад.

У ході зустрічі ми отримали рекомендації щодо використання ресурсів відкритого доступу для академічної спільноти СумДУ:

  • OpenAlex – це безкоштовний відкритий каталог світової системи наукових досліджень. У базі зібрано понад 250 млн записів про публікації із 250 тис. джерел. Дані OpenAlex доступні за ліцензією CC0 (Public Domain). OpenAlex акумулює та обробляє метадані CrossRef, MEDLINE (Pubmed), репозиторіїв препринтів та даних досліджень.
  • CORE – найбільша у світі колекція повних текстів дослідницьких робіт  відкритого доступу, яка містить 295 млн статей, зібраних від 11 тис. світових постачальників даних, включаючи інституційні та предметні сховища, сервери препринтів, а також журнали відкритого доступу й гібридні журнали.
  • EOSC – це відкрите і надійне середовище для управління даними досліджень, що відповідають принципам FAIR, та  засіб  надання сервісів європейським дослідникам, з метою використання можливостей відкритої науки. EOSC має на меті об’єднати існуючі та нові інфраструктури наукових даних держав-членів ЄС та забезпечити європейських дослідників інфраструктурою даних світового класу та сервісами, що засновані на хмарній технології.

Другий рік поспіль наші колеги з Ліверпуля надають можливість спільноті СумДУ долучатися до KnowHow семінарів, які є корисними у навчальній та науковій діяльності. Під час зустрічі ми домовилися про спільну розробку сертифіката учасника, який отримуватимуть здобувачі  СумДУ по завершенню проходження семінарів.

Як завжди, спілкування відбулося у теплій та дружній атмосфері. Завдяки цій зустрічі ми надихнулися новими ідеями для покращення просторів нашої бібліотеки та втілення нових проєктів. Ми щиро вдячні нашим колегам за постійну підтримку та плідну співпрацю!

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua