Дата публікації:
31 липня 2023
Кількість переглядів:
480
Поділитися:

Шукаєте, що почитати наприкінці літнього відпочинку? Наша рубрика #варто_почитати поспішає на допомогу! Зустрічайте: світовий бестселер лауреатки Пулітцерівської премії Донни Тартт “Таємна історія”. В минулому році ми вже знайомили вас з відомою книгою цієї письменниці “Щиголь”.

"Таємна історія" – роман про групу студентів Гемпден-коледжу, які занурюються в загадковий світ грецької міфології.

Річард, головний герой книги, “з ласки долі” вступає до елітного коледжу в Новій Англії. Позаду в нього – понуре життя в маленькому містечку Каліфорнії без перспектив на майбутнє. Він прагне вивчати давньогрецьку філологію. Але викладає її лише один професор, Джуліан Морроу. Потрапити до нього на навчання неможливо, адже він він сам обирає собі студентів. Та стався випадок, завдяки якому Річард опиняється в групі “обраних”. Вони зовсім інші, ніж він, і здаються хлопцеві недосяжними. Але він так сильно хоче їхнього товариства…

“Четверо парубків і одна дівчина – здаля ніхто з них не здавався особливим. Та варто підібратися ближче, і погляду вже було не відірвати… Усім своїм розмаїтим скопом вони немовби зійшли зі сторінок книжки”.

Згодом вони впускають його в своє коло. Разом вони вчаться, проводять вільний час, їздять за місто на вихідні. Для Річарда вони стають не просто друзями, а найближчими людьми, і замінюють йому сім’ю, адже його батькам ніколи не було до нього діла. “ … В той час я нічого не хотів знати, крім того, що я щасливий. І не знаю, що сказати ще: життя здавалося чарівним у ті дні…”

Та ось Річард починає помічати щось дивне в своїх друзях. І згодом одна таємнича подія безповоротно змінить життя всіх героїв. 

“Чи існує така річ, як «фатальна помилка» – ця ефектна чорна тріщина, що розколює ваше життя навпіл, – поза межами літератури? Раніше мені здавалося, що ні. Тепер я схильний вважати, що так”. 

  • Чи здатна дружба витримати такі випробування?
  • Які відносини, крім дружби, пов’язують героїв?
  • До яких жахливих наслідків здатен призвести один вчинок?

“Таємна історія” – це “перевернутий детектив”, коли ми з перших сторінок дізнаємося про злочин та хто його скоїв. Але чому так сталося?! Навіщо??? З кожною сторінкою ці запитання ще більше інтригують. І наче складаючи пазли, ми дізнаємося про всі події та обставини, що призвели до цього.

На вас чекає психологічна драма, пронизана атмосферою античності та роздумами про моральні цінності, вчинки і відповідальність. Яскраві реалістичні персонажі, серед яких немає абсолютно хороших і абсолютно поганих.

Фінал, від якого “мороз по шкірі”, та довгий післясмак ГАРАНТОВАНІ! 

Цікаві факти про книгу

  • “Таємну історію” Донна Тартт писала цілих десять років, але як виявилося, “воно того варте”.
  • Роман побачив світ у 1992 році. Книга стала літературною сенсацією, тим не менш, 30 років потому, і досі немає екранізації.
  • Донна Тартт продала свій рукопис видавцеві за півмільйона доларів. І це її перший роман!
  • В романі є автобіографічні факти: як і Річард, Донна Тартт з маленького містечка переїхала навчатись в елітний коледж Беннінгтон у Вермонті, де потрапила до найкращого викладача давньогрецької літератури.

“Таємна історія” започаткувала літературний жанр “темна академія”.  Художні твори цього жанру містять елементи трагедії і філософії та популяризують гуманітарні науки, насамперед історію і філологію. Вони зосереджені навколо студентського життя та розкривають тему дорослішання.

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua