Дата публікації:
28 червня 2023
Кількість переглядів:
213
Поділитися:

Сьогодні ми відзначаємо особливий день — День Конституції України. Вона є символом нашої незалежності, демократії та правової держави.

Вже 27 років наша Конституція визначає основні принципи функціонування нашої країни, гарантує права та свободи кожного громадянина. Цей важливий документ став фундаментом нашої сучасної України, яка відстоює свою суверенність та територіальну цілісність. Захищаючи ці цінності, ми виборюємо сучасність та майбутнє нашої країни разом.

Та чи багато з вас перечитували хоча б основні статті цього основного документа нашої держави? Про що йдеться у його загальних засадах? Які права та обов’язки має кожен громадянин України? Чи держава зобов’язана відповідати перед людиною за свою діяльність? Чи утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави? Чи всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах? Читайте, вивчайте та користуйтеся Конституцією — Основним Законом України:

Конституція України гарантує кожному громадянину рівні можливості, свободу слова, думки, віросповідання та збереження своєї національної та культурної спадщини. Вона ставить нашу державу на шлях прогресу, розвитку та інновацій, сприяючи підтримці прав людини та побудові справедливого суспільства. Але ж, звичайно, навіть найкраща конституція — лише стос папірців, якщо написане не виконується громадянами, посадовцями, судовою владою, керівництвом держави і суспільством в цілому.

Сьогодні ми також віддаємо належну шану всім тим, хто відстоював та відстоює нашу свободу та незалежність, хто боровся, жертвував своїм життям і робить це зараз. Цей день є свідченням єдності наших громадян, їхнього патріотизму та віри в майбутнє, і він робить нашу країну сильною, стійкою та непереможною.

Нехай цей день нагадує нам про важливість демократії, прав людини та їхнього захисту. Нехай він стане поштовхом для кожного з нас діяти на благо України та її громадян!

Більше про законодавство України можна дізнатись у тематичних ресурсах на сайті Бібліотеки.

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua