Україна та світ | Науковий дайджест | Березень 2023

 

НОВИНИ МОН УКРАЇНИ

 МОН України та Міністерство освіти, науки та спорту Литовської Республіки і Науково-дослідна рада Литви оголошують конкурс спільних українсько-литовських науково-дослідних проєктів з різних напрямків для реалізації у 2024-2025 роках. Дедлайн подання заявки – 3 травня 2023 р.

 На офіційному сайті МОН України у розділі «Наука» створено нову рубрику "Просто про науку". У ній розміщено перші матеріали, підготовлені у межах спільної роботи МОН, Ради молодих учених при МОН та Офісу підтримки вченого, в яких просто і доступно розповідається про розробки українських вчених, які мають важливе значення для економіки.

 

ФІНАНСУВАННЯ НАУКИ

 На науку у 2023-му передбачено майже 12 млрд гривень: основні напрями фінансування. Повідомляє Міністерство фінансів України.

 Держава фінансуватиме публікації науковців за кордоном. МОН України планує запровадити фінансування наукових публікацій українських науковців у закордонних фахових виданнях.

 

ПРИСУДЖЕННЯ НАУКОВИХ СТУПЕНІВ

 PhD-Порядок: досвід застосування та перспективи вдосконалення. Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти провело вебінар з аналізом найбільш поширених запитань, з якими зверталися до нього та суміжних інституцій здобувачі та організатори проведення захисту щодо присудження (чи скасування) ступеня доктора філософії за новим порядком.

 

КОНКУРСИ. СТИПЕНДІЇ. ГРАНТИ

 Щороку для студентів, аспірантів і викладачів відкриваються сотні стипендіальних програм у різних країнах світу. UNICEF Ukraine пропонує 5 популярних європейських грантів, які дають шанс повчитися в університеті своєї мрії. У Мінреінтеграції оприлюднили список цих стипендійних програм. 

 Федеральне міністерство освіти, науки та досліджень Республіки Австрія спільно з Інститутом Дунайського регіону та Центральної Європи оголосили конкурс для молодих науковців на 2023 рік, аби відзначити наукові таланти з країн Дунайського регіону, зокрема України. Дедлайн подання заявки – 5 травня 2023 р.

 Можливості весни 2023 р.: польські стипендійні програми для українців. Ознайомтеся з умовами стипендійних програм для різних категорій учасників та скористайтеся їхніми можливостями.

 

ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ

 The European University Association has outlined a series of recommendations aiming to improve Horizon Europe and contribute to the design of the program that will succeed it. In its recommendations, EUA focused on several features and cross-cutting themes of the EU research and innovation framework programs. These notably include innovation, Open Science, EU Missions, multidisciplinarity, including social sciences and the humanities, and international cooperation. 

 Український інститут науково-технічної експертизи та інформації опублікував науково-аналітичну записку «Стан інноваційної діяльності та реалізації пріоритетних напрямів інноваційної діяльності за період 2012–2021 рр.», в якій представив результати моніторингу реалізації стратегічних і середньострокових пріоритетних напрямів інноваційної діяльності за даними, одержаними від головних розпорядників бюджетних коштів. 

 

НЕ(ДОБРОЧЕСНІСТЬ)

 Тема академічної доброчесності є однією з «найдражливіших» в українській освітній та академічній спільноті. І це хороша ознака, яка свідчить, що науковцям не байдуже, яку репутацію має університет чи установа, а також -хто нею керує. Про законопроєкт «Про академічну доброчесність» розповіли у Києво-Могилянській академії учасники зустрічі, зокрема голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, члени робочої групи з підготовки документа, представники закладів вищої освіти.

 Плагіат містять до 90% наукових дисертацій в Україні, констатує голова ради ГО "ТРОН", активістка ініціативи "Дисергейт" Світлана Благодєтєлєва-Вовк у інтерв’ю Українському Радіо. За її даними, написання дисертацій "тіньовими" авторами коштує замовнику від кількох до 30 тисяч доларів. Пересічна дисертація є, як правило, компіляцією, а також це може бути різного роду псевдонаукові псевдовисловлювання.

 

НАУКОМЕТРІЯ

 Supporting integrity of the scholarly record: Our commitment to curation and selectivity in the Web of Science. More than 50 journals already de-listed this year for failing to meet our quality selection criteria.

 Лабораторія SCImago опублікувала черговий випуск міжнародного наукометричного рейтингу The SCImago Institutions Rankings 2023. Серед українських ЗВО в цьому рейтингу третю сходинку займає Сумський державний університет.

 

ПІДТРИМКА НАУКОВИХ ВИДАВНИЦТВ

 Міжнародна Асоціація наукових і професійних видавництв (ALPSP) оголосила, що надає безкоштовне членство терміном на один рік українським видавцям наукової літератури та періодичних наукових видань.

 

ПОГЛЯД НАУКОВЦІВ

 Ukrainian science has survived against the odds - now let’s rebuild together. «Redoubled international support is needed to renew science in my country, both to help those who stayed and encourage those who have fled to return» - Svitlana Arbuzova, a professor of medical genetics and a corresponding member of the Ukrainian National Academy of Medical Sciences, and an honorary senior researcher at the University of Exeter (UK).

 Наука як зброя проти мороку. Волонтер і фізик Антон Сененко - про українську науку й те, як досвід промоції науки допомагає збирати допомогу на фронт.

 

ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ У НАУЦІ

 In recent months, the article's author has enjoyed playing around with the capabilities of ChatGPT. The results have included everything from press releases about goats to some solid-looking recipes. There has been no shortage of articles about the tool’s possibilities as well as its weaknesses. Working in scholarly publishing, he naturally wondered what applications we might see for the tool within our own industry, so he embarked on some tests using scholarly content.

 ChatGPT і генеративний штучний інтелект як виклик. Дослідники у захваті, але з побоюванням сприймають останні досягнення щодо штучного інтелекту.

 

АНОНС ВЕБІНАРІВ

 Scopus і SciVal уможливлюють швидку і всебічну оцінку результатів наукової діяльності. Аналізуйте дослідників, установи, предметні галузі та будуйте ефективні наукові стратегії на основі перевірених даних. Запрошуємо взяти участь у вебінарі «Як аналізувати наукові результати з допомогою Scopus і SciVal». Дата та час події: 11 травня 2023 р. об 11-00. Потрібна реєстрація.

 До вашої уваги вебінар «Вступ до наукометрії» від Clarivate, під час якого ви дізнаєтеся про критерії якості даних та їх верифікацію; порядок здійснення розрахунків та основні показники; приклади коректного та некоректного застосування наукометричних показників; здійснення аналізу здобутків науковця та установи за допомогою даних Web of Science та InCites. Дата та час події: 30 березня 2023 р. о 10-15. Потрібна реєстрація.

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Інформаційний бібліографічний список «Нові надходження» містить друковані та електронні книжкові видання, які поповнили фонд бібліотеки СумДУ у І кварталі 2023 року. До вашої уваги новинки з усіх галузей знань.

 Нова платформа для вивчення англійської від МОН. Платформа “Екосистема англійської мови” -  безкоштовний інноваційний освітній проєкт, що надає можливість українцям визначати власний рівень володіння англійською мовою та організувати її вивчення відповідно до міжнародних стандартів незалежно від місця перебування та у зручний час.
 

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

  

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua