Україна та світ | Науковий дайджест | Січень 2023

 

НОВИНИ МОН УКРАЇНИ

 Український майданчик для наукової спільноти «Info Science Bot» підтримує німецько-українське академічне товариство. Цей онлайн-інструмент створений МОН для інформування науковців та інноваторів про актуальні професійні можливості в Україні та за кордоном.

 Український фонд стартапів разом з МОН та Мінцифрою та іншими партнерами запустили проєкт Science&Business − GIST Pitch Days. Він дозволяє отримати $5 000 на розвиток власного наукового стартапу у галузях: охорона здоров’я, агро- та біотехнології, енергетика та екологія, промисловість та інфраструктура. Дедлайн подання заявок: 20 лютого 2023 р.

 До кінця 2027 року Європейський Союз допоможе створити та профінансує роботу Офісу програми «Горизонт Європа» в Україні, як зазначила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Ключовими завданнями Офісу стане надання цільової підтримки українським дослідникам у підготовці конкурсних заявок та пошуку відповідних партнерів і здійснення моніторингу реалізації проєктів співпраці та популяризація наукової співпраці.

 

ВИКЛИКИ НАУКИ

 Чи є порятунок від бюрократичного безглуздя в науці? Процес написання заявок на європейські гранти давно перетворився на громіздку процедуру, яка забирає в дослідників багато часу. Це є зворотною стороною привабливої медалі: фінансування досліджень збільшується, і за більші гроші політики вимагають дедалі суворішої звітності.

 Is science really getting less disruptive — and does it matter if it is? A study suggesting papers and patents that change the course of science are becoming less dominant is prompting soul-searching — and lively debate about why, and what to do about it.

 

ВІДКРИТА НАУКА

 Open Science is more prominent and more discussed than ever before. At the start of a new year, the author suggests a few recommendations to fellow scientists to work towards Open Science in 2023.

 

МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД

 На платформі «Ukraine Global Faculty» відкрито реєстрацію на онлайн-лекцію директора з освіти Coursetune, старшого наукового співробітника Академії вищої освіти та засновника The Grad Academy, академічної консультаційної групи для професорів і аспірантів, Ph.D. Jonathan Cisco «An Introduction to Qualitative Methods in Research in the United States». Під час лекції ви дізнаєтеся про основні елементи якісних методів, які використовують американці в дослідженнях; дослідницькі парадигми та якісні дизайни; приклади дослідницьких питань, які піддаються якісному аналізу. Дата та час: 8 лютого 2023 року о 17:00 год. 

 

СТИПЕНДІЇ. ГРАНТИ. СТАЖУВАННЯ

 Академія Фінляндії запрошує дослідників з України в рамках нової програми. Запрошений дослідник повинен мати зв’язок, зокрема з українським університетом, де його дослідницька робота була призупинена внаслідок нападу росії на Україну. Дедлайн подання заявок: 28 лютого 2023 р. 

 Kirkland Research – 2023: стипендії для науковців. Засновники програми пропонують стипендії на короткотермінові дослідницькі стажування в Польщі у 2023–2024 навчальному році для кандидатів наук із відповідним доробком у галузі, котру вони представляють. Дедлайн подання заявок: 1 березня 2023 р.

 Польська академія наук прийме у своїх науково-дослідних інститутах молодих вчених (до 35 років) установ Національної академії наук України для стажування. Дедлайн подання заявки – 18 лютого 2023 року. 

 

ДОСЛІДЖЕННЯ

 Measuring Metadata Impacts: Books Discoverability in Google Scholar. In 2021, the authors embarked on a Crossref-sponsored study designed to measure how metadata impacts end-user experiences and contributes to the successful discovery of academic and research literature via the mainstream web. Specifically, the authors set out to learn if scholarly books with DOIs (and associated metadata) were more easily found in Google Scholar than those without DOIs.

 

ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ У НАУЦІ

 Scientists and publishing specialists are concerned that the increasing sophistication of chatbots could undermine research integrity and accuracy. Researchers cannot always differentiate between AI-generated and original abstracts.

 Thoughts on AI’s Impact on Scholarly Communications? An Interview with ChatGPT. Given the range of questions in scholarly communications around the application of AI, I thought it might be interesting to see what the ChatGPT’s response would be to some of these, along with other literary/tech questions.

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ. НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

 До 31 грудня 2023 р. за сприяння МОН України, Сумський державний університет отримав доступ до платформи SciVal, одного із кращих інструментів моніторингу та аналізу міжнародних наукових досліджень з використанням методів візуалізації та сучасних метрик, бенчмаркінгу, пошуку наукових партнерів, дослідження сучасних наукових трендів та пошуку управлінських рішень, створення унікальних звітів для організації наукової діяльності. Візьміть участь у вебінарах українською про інструмент SciVal  та особливості роботи з ним.

 До 31 грудня 2024 року СумДУ отримав доступ до цифрової бібліотеки ACM (Association for Computing Machinery) завдяки співпраці бібліотеки університету з громадською Асоціацією Інформатіо-Консорціум за сприяння міжнародної фундації eIFL.net. Ресурс містить повнотекстову та бібліографічну наукову інформацію з обчислювальної техніки, інформаційних технологій, розробки програмного забезпечення, систем баз даних, аналітики даних, кібербезпеки, штучного інтелекту, машинного навчання, комп’ютерних мереж та інших галузей. Доступ: з локальної мережі.

 Інформаційний бібліографічний список «Нові надходження» містить друковані та електронні книжкові видання, які поповнили фонд бібліотеки СумДУ у ІV кварталі 2022 року. До вашої уваги новинки з усіх галузей знань.

 До Вашої уваги посібник «Методологія наукових досліджень» В. Старостиу якому зроблено спробу розкрити основні етапи щодо організації та проведення наукового дослідження; висвітлити структуру дослідження в освіті як цілісної системи через обґрунтування його мети, об’єкта, предмета, завдань, актуальності, наукової новизни, теоретичного і практичного значення, узагальнення результатів тощо; пояснити підходи до вибору та застосування методів для вивчення предмета дослідження.
 

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

  

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua