Україна та світ | Науковий дайджест | ЖОВТЕНЬ 2022

 

ФІНАНСУВАННЯ НАУКИ

 В  Україні вже багато років уряд відстоює позицію, що фінансування науки є тягарем для бюджету, а ефективність витрат на неї – низька. Наука може стати локомотивом, який витягне Україну з економічної прірви

 

ВИКЛИКИ НАУКИ

 Nature’s Take: how the war in Ukraine is impacting science. Nature staff take on the big topics that matter in science.

 Про науку, науковців і мислення в категоріях перспективи. У чому суть наукової праці? Насамперед вона полягає в науково-дослідній діяльності, яка має на меті реалізацію наукових досліджень.

 

ВІДКРИТА НАУКА

 Кабмін затвердив нацплан реалізації принципів відкритої науки. Україна приєдналася до країн Європейського Союзу, які мають затверджений Національний план реалізації принципів відкритої науки.

 But to what extent are researchers at the center of the transition towards open access, open data, and open science as a whole embracing this change, specifically around data sharing? And how does this differ across different generations of researchers, nationalities, and funders?

 

КОНКУРСИ. СТИПЕНДІЇ

 До 21 листопада відкрито конкурс українсько-австрійських науково-дослідних проєктів на 2023-2024 роки. До участі у конкурсі запрошують науковців закладів вищої освіти, науково-дослідних установ та підприємств.

 Європейський Союз оголосив нову цільову стипендіальну програму «MSCA4Ukraine» для підтримки науковців, які вимушено виїхали з України.

 Уряд Швейцарії пропонує стипендії для українських науковців. Федеральна комісія з надання стипендій для іноземців надає три типи стипендій для навчання: Research scholarships, PHD scholarships, Postdoctoral scholarships.

 

ПІДГОТОВКА НАУКОВИХ ПУБЛІКАЦІЙ/ДОСЛІДЖЕНЬ

 Як використовувати джерела при написанні статті та не порушувати авторське право? Як уникнути плагіату у науковій статті? У чому відмінність плагіату від порушення авторських прав? Відповіді на запитання дізнавайтеся у публікації.

 Гіпотеза та дослідження йдуть у парі. Перша задає вектор другому. Без гіпотези втрачається науковість та значущість дисертації чи статті. Та й взагалі їх не допустять до захисту/публікації. Як визначити гіпотезу дослідження?

 

СПІВАВТОРСТВО У НАУКОВИХ СТАТТЯХ

 Співавторство вчених у науковій статті – підводні камені. Що дає та як реалізувати співавторство? Чому деякі вчені уникають співавторства?

 I avoided authorship discussions with collaborators – until I learned some hard lessons.

 

ПУБЛІКАЦІЙНА АКТИВНІСТЬ ВЧЕНОГО

 Чи має майбутнє науковий консалтинг в Україні? Роль наукового консалтингу полягає саме в наданні якісних консультаційно-публікаційних послуг і ніяким чином не відкидає реального значення вченого та його роботи.

 Для чого вченому розвивати власні наукометричні показники? На метрики яких платформ орієнтуватися? Які причини невисоких показників публікаційної діяльності?

 

ТРЕНІНГИ

 Серія онлайн-тренінгів для науковців з України від Представництва «Польська академія наук» у Києві. Долучайтеся до проходження. Тренінги проходитимуть онлайн англійською мовою.

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 ORCID є важливою частиною наукової комунікації, необхідної дослідникам для власного визнання і просування, а також для обміну інформацією серед світової наукової спільноти. Маєте питання щодо реєстрації та наповнення профілю ORCID, синхронізації ідентифікатора ORCID ІD зі Scopus та Web of Science – звертайтесь до наших консультантів.

 Ознайомтеся з інформаційним дайджестом «Е-ресурси бібліотеки», у якому зібрані усі ресурси з різних галузей знань, до яких наразі маємо доступ.

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua