Дата публікації:
30 червня 2020
Кількість переглядів:
1528
Поділитися:

книгаЛюдство поступово ділиться на тих, що читає лише новини та тих, хто продовжує насолоджуватися книгою.

Наш допис для другої категорії, для кого книга є складовою життя і силою, що робить тебе людиною що думає, вільною, успішною.

Пропонуємо огляд сайтів, де можна дізнатися останні новини зі світу літератури, знайти рецензії на книги улюблених авторів, поспілкуватися з тими хто творить книги та знайти літературних однодумців.

Читомо – «це медіа про книгу в усіх її проявах і про осмислене читання як трамплін, інструмент для самоосвіти та реалізації» [1]. Сайт, який виник у 2009 році як аматорська ініціатива студенток-ентузіасток Оксани Хмельовської та Ірини Батуревич, на сьогодні є визнаним професійним проєктом для тих, хто читає книжки та тих, хто їх створює. А його фундаторки вже відомі менеджери видавничої сфери.

На порталі можна першими ознайомитися з вітриною новинок української та світової літератури, стати свідками яскравих літературних подій, зануритися у сучасні тренди створення якісної книги, дізнатися про цікаві артпроєкти українських художників. А ще, тут можна знайти інтерв’ю як з метрами літератури, так і з початківцями, конспекти цікавих лекцій та публічних виступів, долучитися до майстер-класів та спецпроєктів.

Читомо у Facebook

 

ЛітАкцент – сучасний портал про сучасну літературу, зорієнтований на молоду аудиторію і цікавий для тих, «хто має смак до гарної літератури і хоче зіставити свої оцінки новинок із судженнями літературознавців» [2].

Спільний проєкт видавництва «Темпора» й НаУКМА. Ідея створення належала професору Києво-Могилянської академії Володимиру Панченку, який довгі роки був його шеф-редактором. 

Наповнений актуальними інтерв’ю, рефлексіями, гострими дискусіями про літературу, авторськими блогами. Націлений на добротну літературну критику та пропонує декілька поглядів на книжку від різних критиків. А, крім того, навчає як самому писати якісні рецензії. Вже 12 років проєкт присуджує власну премію «ЛітАкцент року», якою відзначаються книжки сучасних авторів, написані українською мовою і видані продовж року, а також антипремію «Золота булька», для книг, які розчаровують.

ЛітАкцент у Facebook

 

Блог Yakaboo – книжковий блог інтернет-магазину Yakaboo з щоденними новими темами та різними форматами новин: оглядами, порадами, рецептами, цікавими фактами. Тут можна знайти оригінальні добірки літератури, експериментальні літературні поради та  незвичайні книжкові проєкти, прочитати інтерв’ю з книготворцями. Багато різних акцій, конкурсів, книжкові сюрпризи, Yakaboo Bingo з випадково вибраними замітками. Цікавинкою є рубрика Інтерактив, яка пропонує пройти безліч літературних тестів, наприклад, чи багато у вас спільного з Андрієм Любкою?

Yakaboo у Facebook

 

Книга року ВВС – відома літературна премія, яка щороку восени присуджується редакцією ВВС News Україна авторам, книжки яких було видано або перекладено українською мовою впродовж останнього року.

На сторінці проєкту можна ознайомитися із рецензіями на книги, які включено до шорт-листа премії, відкрити для себе нові, ще невідомі імена літераторів, прочитати інтерв’ю з переможцями конкурсу та знаними письменниками.

 

ТСН. Книжки – досить несподіваний майданчик для любителів книг та читання, але настільки ж і цікава.

Оновлення майже щодня, анонси та уривки з актуальних і майбутніх книжок,  розповіді про події перекладної літератури, інформація про майбутні екранізації літературних творів та багато іншого. Можна долучитися до онлайн-презентацій та онлайн-спілкування з відомими авторами, віртуально помандрувати книжковими фестивалями та заходами, довідатися про номінантів книжкових конкурсів та премій.

 

БараБука – територія української дитячої книги, найбільш масштабний в Україні проєкт з підтримки дитячого читання.

Тут можна знайти все: «що таке книги без фальшу, як вони впливають на дітей, на світ, що й навіщо сьогодні варто читати дітям» [3]. А відповіді дають знані письменники, психологи, видавці, освітяни, літературознавці, і, головне, на ці питання відповідають самі діти.

Рубрика «Довідник» дозволяє досить швидко знайти необхідні імена, інформаційні ресурси, бібліотеки, книгарні, премії та друзів-однодумців.

БараБука у Facebook

 

Мастріди – нове слово в серед любителів книги та відповідна рубрика на сайті книжкового проєкту #книголав. Перекладається як «обов'язковий до прочитання».

Проєкт про якісні й цікаві книжки, які формують особистість і сприяють успішності. Знайомить з рейтингами улюблених книжок відомих людей – книжок, які стали доленосними у їх житті та допомогли його змінити на краще. Проте, можна знайти безліч рекомендованої літератури на будь-який смак: родинної, жіночої, для дітей.

Автори сайту хочуть, «щоб усі українці читали якісну літературу та стали справжніми #книголаверами!» [4].

 

  1. Читомо. URL: http://www.chytomo.com/pro-nas/
  2. ЛітАкцент. URL: http://litakcent.com/about/
  3. БараБука. URL: http://www.barabooka.com.ua/about/
  4. #книголав. URL: http://knigolove.com.ua/page/about

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua