Дата публікації:
04 квітня 2024
Кількість переглядів:
143
Поділитися:

"Героїзмом можна назвати тільки таке діло, де мука і терпіння одиниці здобуває або окуплює добро цілого народу".

В історичному творі «Захар Беркут» Іван Франко відтворив боротьбу мешканців села Тухля із монголо-татарськими загарбниками. Повість насичена чарівними описами карпатської природи, мальовничими пейзажами, картинами умов життя простого народу.

«Се наша Тухольщина, наш рай! сказав Максим, обкидаючи оком долину, і гори, і водопад з такими гордощами, з якими мало котрий цар обзирає своє царство!».

Ми знайомимося із багатьма позитивними героями. Це – Захар Беркут, його син Максим, Мирослава та прості тухольці. Як живі, постають перед нами створені уявою автора українці тих часів. Така грізна епоха дала своїм синам сильні характери, волелюбну і мужню вдачу, силу і вроду. Захар Беркут – розсудливий і мужній старшина. Як справжній патріот, понад усе закликає до єдності, боротьби проти ворогів. Максим – наймолодший син Захара, перейняв ідеали батька і хоробро б’ється з монголами. Мирослава – донька боярина Тугара Вовка. Вона була не тільки вродливою і розумною, але й надзвичайно сміливою. У боротьбі тухольців із монголо-татарами вона виявляє себе справжнім патріотом, мужнім, розумним і кмітливим воїном. Щиро покохавши Максима, Мирослава полюбила і його рідний край, пройнялася повагою до його мешканців.

Багато випробувань чекає на тухольську громаду на шляху до щастя і свободи. Хто виявиться підступним зрадником? Яке доленосне рішення доведеться прийняти Мирославі? І чи настане омріяний мир, якого так чекають тухольці?

Правдиві героїчні сторінки минулого створює у своїй повісті Іван Франко. «Сила народу – в його єдності, підтримці, повазі одне до одного» – саме ці слова об’єднають карпатську громаду і допоможуть перемогти найлютішого ворога.

Прагнення до збереження людської гідності та пробудження національної свідомості роблять повість актуальною і сьогодні.

 

P. S. Твори Івана Франка хвилюють і захоплюють сучасного читача. Написані геніальним майстром слова, вони є згустком болю письменника, для якого доля свого народу була головною проблемою життя і творчості.

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua