Дата публікації:
08 лютого 2024
Кількість переглядів:
43
Поділитися:

Мемуари «Моє життя» Ґолди Меїр (1898–1978), колишньої киянки, а згодом однієї із засновниць держави Ізраїль, як ніколи на часі, особливо сьогодні для України. 

Це не тільки розповідь про життєву історію "залізної леді Близького Сходу". Це спогади про становлення незалежної держави Ізраїль, про війну Судного дня, про політиків, з якими їй доводилося зустрічатися, дружити, співпрацювати, чи яким доводилося протистояти. А головне, це розповідь про історію самого Ізраїлю та євреїв, які пройшли довгий шлях відродження єврейської національної самосвідомості та збереження єврейської ідентичності.

Народившись в Києві, емігрувавши на початку ХХ-го століття з царської Росії до США, а потім до Підмандатної Палестини, скромна іммігрантка стала біля витоків заснування держави Ізраїль. Видатна жінка обіймала посади міністерки праці, міністерки закордонних справ та четвертого прем’єр-міністра в чи не найдраматичніші часи історії країни – під час Війни Судного дня.

Саме Ґолда Меїр приймала одні з найбільш доленосних рішень для країни в цій жахливій війні. Саме вона взяла на себе провину за помилки інших політиків та військових в ці страшні дні.

«Усі ці етапи, безпосереднім свідком та учасником яких була Ґолда Меїр, у живій захоплюючій манері описані нею самою в книзі, що стала бестселером одразу після першої публікації у 1973 році»  – поділився Борис Ложкін, президент Єврейської конфедерації України та віце-президент Світового єврейського конгресу.

В 1975 році автобіографію Ґолди Меїр надрукувало британське видавництво Futura Publications Ltd. А в 2022 році саме ця публікація й лягла в основу її першого українського перекладу чудово зробленого Ярославою Стріхою.

Книга «Моє життя» читається як захопливий пригодницький роман. Десь таким і було життя державної діячки: сповнене майже безнадійної боротьби, видатних перемог, захисту своєї маленької держави, великої любові до свого народу і своєї землі.

Ґолда Меїр багато що змінила на краще у цьому світі, як державотворець, політик, дипломат і просто сильна жінка.

Її життя і політична діяльність і сьогодні, в складні для нашої країни часи, може слугувати взірцем для дуже багатьох українських політиків та державних діячів.

А її цитати, як ніколи, збіжні нашій боротьбі та перемозі у війні проти значно могутнішого сусіда.

P.S.: Напередодні Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, 25 січня, на екрани українських кінотеатрів вийшла біографічна драма «Ґолда» про першу жінку прем'єр-міністра Ізраїлю в розпал Війни Судного дня.

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua