Дата публікації:
28 березня 2024
Кількість переглядів:
181
Поділитися:

Як почати кар’єру з нуля? Як підготуватися до викликів професійного життя? Працювати на себе чи на «власника»? Як комунікувати, думати, аналізувати ? Як стати кращим у своїй справі і досягти успіху?

Хоча б одне з цих запитань приходило у вашу голову, правда? Чи знайшли ви відповіді і чи задовільнили вони вас? Поділіться власним досвідом у коментарях. А для тих, хто ще шукає рішення, пропонуємо ТОП-6 книжок-підказок, які допоможуть як на професійному шляху, так і в особистому повсякденному житті не потрапити у халепу і перетворити ідеї на результат.

Якихось 10 років тому фрилансери вважалися «безробітними з халтурками» і трошки фриками. Зараз фриланс на своєму піку: якщо можна працювати віддалено, навіщо прив'язуватися до одного роботодавця?! Але як порахувати прайс на свої тексти? Як не потонути в прокрастинації? Як вести переговори із замовниками й не провалювати дедлайни? Авторка цієї книжки провела два десятки інтерв’ю з досвідченими виконавцями та наймачами, щоб вивести формулу комфортного фрилансу. Вийшла добірка історій і лайфхаків для тих, хто давно мріяв звільнитися в нікуди.

Віка Смерека пише тексти в команді Євгена Клопотенка, а до цього близько 5 років працювала на фрілансі. Авторка обіцяє, що в книжці не буде сухої теорії (бо для цього є інші книжки). Але буде багато життєвих історій, конкретних прикладів і трохи жартів. Ви дізнаєтеся, як вона шукала перших замовників, що їм писала і чим виділялася серед тисяч інших копірайтерів аби отримати роботу. Що робила, коли зовсім не писалося і здавалося, що у всіх тексти кращі, ніж у тебе.
Ой, копірайтинг — це концентрат її досвіду. Або ж курс копірайтингу в 192 сторінках.  

Видання про те, як стати адвокатом свого життя — людиною, яка обстоює те, у що вірить. Як переконати начальника підвищити вас? Як схилити підлітка вибрати інший факультет для вступу? Як підштовхнути людину змінити політичні погляди? Якщо коротко — без примусу й за допомогою правильних запитань. Якщо розгорнуто — краще почитайте Ґауді.

Ця книжка — про комунікацію, але цілком із незвичного ракурсу. Порівнюючи спілкування дорослих і дітей (на прикладі своєї доні), авторка робить несподівані відкриття. Зокрема про те, що ми, дорослі, втрачаємо наше дитяче вміння комунікувати по-справжньому: на рівні слів, мовчання, співопису, обіймів, цілунків, запахів тощо. А ще втрачаємо свіжий погляд на себе, на світ і на речі у ньому.

Це книжка про відновлення комунікації від нуля, підкріплена цікавими історіями і прикладами відомих спікерів, авторськими знахідками й помилками, а також жартами, грою слів і уяви. Для усіх, хто бажає переосмислити свою комунікацію і повернути втрачене.

Доступність інформації в сучасному світі відкриває широкі можливості: з одного боку – для невпинного підвищення рівня обізнаності й освіти, з іншого – для маніпуляцій і шахрайства. Тому здатність оцінювати отримані повідомлення й адекватно на них реагувати, а також формулювати й доводити власну точку зору вкрай важливі, а надто в країні, що потерпає від гібридної агресії здичавілого сусіда. Бо якщо за мирних часів критичне мислення рятує від помилок у кар’єрі, стосунках або емоційних покупок – у часи війни воно часто рятує життя. Автор викладає основи, на яких кожен може ефективно побудувати власну стратегію взаємодії з інформацією.

Автор книжки вирішив на собі випробувати принцип lifelong learning («неперервне навчання впродовж усього життя»). Отож він з нуля вчився добре грати в шахи, співати, займатися серфінгом, малювати та жонглювати. І виявилося, що все це цілком можливо.

Ідея провести такий експеримент у автора з’явилася, коли він поглянув на свою доньку, яка охоча до вивчення чогось нового, і замислився, чому з віком у більшості людей це бажання пропадає. Ця книжка — його власний пошук відповідей на це питання. І основна причина, як виявляється, полягає зовсім не в тому, що у нас поступово зникають здібності, — а в упередженні, звичці йти «накатаною доріжкою» та страху, що ми витратимо час на щось безперспективне.

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua