Дата публікації:
05 січня 2024
Кількість переглядів:
137
Поділитися:

4 січня відповідно до резолюції Генасамблеї ООН відзначається Всесвітній день азбуки Брайля (World Braille Day) — унікальної азбуки, яку назвали на честь її винахідника.

Саме в цей день у 1809 році народився Луї Брайль — людина, винахід якої докорінно змінив життя людей з вадами зору, дозволив їм читати та писати, отримувати освіту, працювати, всебічно розвиватися та комфортно почуватися у світі. 

Але хто знає, що до створення абетки Луї Брайля підштовхнули шифровані повідомлення часів наполеонівських війн?

Саме на замовлення Наполеона в 1808 році французький криптограф Шарль Барбье створив так звану «нічну азбуку» — спосіб кодування повідомлень, який дозволяв їх одержувачам читати тексти повідомлень «наосліп» — у темряві та безшумно.

У 1820 році Барбье презентував «нічну азбуку» в Французькій національній школі для сліпих дітей, запропонувавши також інструменти для письма: спеціальну дошку та гострий інструмент для нанесення точок. Серед учасників презентації був і Луї Брайль, якому виповнилося лише 12 років. Саме ця презентація підштовхнула незрячого хлопця до ідеї створення власної рельєфно-крапкової абетки. І вже в 1824 році Брайль опублікував свій унікальний метод письма, який являє собою тактильне поєднання графічних символів. 

Кожен символ складається з шести точок, розташованих у 2 колонки по 3 точки у кожній. Алфавіт дозволяє передавати різні комбінації – літери, цифри, музичні, математичні та наукові знаки. За допомогою дотиків пальців по цим точкам людина може читати і писати.

У 1837 році вийшла перша книга шрифтом Брайля і це була «Історія Франції». В 1878 році на міжнародному конґресі у Римі шрифт Брайля був визнаний як найзручніший спосіб читання та письма для незрячих.

Понад 200 років азбука Брайля є ключем до самостійного життя та активної участі в суспільстві людей з вадами зору. Для мільйонів вона стала віконцем у різноманітний світ, засобом спілкування, здобуття освіти, забезпечила доступ до інформації та реалізацію права на свободу висловлення поглядів і переконань. Від кнопок ліфта до предметів першої необхідності, таких як шампунь, пакети з ліками і банкомати - шрифт Брайля використовується у всьому світі для спілкування з тими, хто може його читати.

За різними оцінками, в Україні сьогодні живе від 80 до 100 тисяч людей з порушеннями зору, з них близько 10 тисяч - діти. Після війни ця цифра, напевно, збільшиться. 

Тому наше завдання, почути та зрозуміти цих людей, задовольнити їх існуючі потреби в здобутті нових знань та долученні до якісної літератури через збільшення кількості  рельєфно-крапкових книг, розширення їх репертуару, можливості отримання в тимчасове безоплатне користування, забезпечення пристроями для читання текстів, створення безпечної та доступної інфраструктури.

Наша бібліотека на сьогодні немає тактильних книг та спеціальних пристроїв. Але ми все одно прагнемо створити по-справжньому доступне, безперешкодне і комфортне фізичне та інформаційне середовище для людей з вадами зору, впроваджуючи проєкт «Бібліотека за БЕЗБАР’ЄРНІСТЬ».

Ми пропонуємо комфортне та доступне середовище та послуги соціальних предметних бібліотекарів, які допоможуть:

  • з прослуховуванням аудіокниг, представлених в електронному каталозі нашої бібліотеки; 
  • з вибором літератури та ресурсів, що підходять для людей з вадами зору;
  • з користуванням електронними читанками із функцією збільшення шрифту;  
  • з організацією доступу до  електронних баз даних, які підтримують адаптивність для користувачів з вадами зору;
  • з інтеграцією у цифровий інформаційний простір.

 

P.S. В Україні відновлено роботу онлайн-бібліотеки шрифтом Брайля Braillem.com

Через даний портал можна замовити будь-яку книгу у тимчасове безоплатне користування. Пересилання книг – безкоштовне (відправлення секограмою або за кошт організаторів). Послуга доступна як фізичним особам, так і організаціям.

Крім того, на платформі є навчальна опція - відеокурс «Вивчаємо Брайль».

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua