Дата публікації:
01 грудня 2023
Кількість переглядів:
168
Поділитися:

Що ж, цього разу особливо приємно познайомити вас із черговою книгою, яку #варто_почитати. По-перше, тому що її історія починається взимку, а у нас саме сьогодні за календарем перший день зими. А по-друге – сюжет, як жоден інший, до болю близький нам, бібліотекаркам.

Представляємо незвичайну книгу Шона БАЙЗЕЛЛА «Щоденник книгаря». Можна подумати, що всередині красивої синьої обкладинки щось, на кшталт щоденника Бріджит Джонс чи Джонатана Харкела з «Дракули». Але ні. Це більш схоже на «Нотатки програміста», якщо ви знаєте про що я…

Видання навіть книгою назвати важко, бо насправді це опубліковані в друкованому вигляді пости молодого власника букіністичної крамниці на сторінці книгарні The Bookshop у Фейсбуці, але у розширеному форматі. Автор і є тим самим власником у реальному житті.

Так-так, сюжет оповідає про рік із життя Шона, починаючи з лютого 2014-го. Із симпатією (не без іронії та сарказму) і цілою купою гумору він розповідає, що підштовхнуло його встрягти в халепу та придбати книжкову крамницю, і як цей вчинок змінив його життя. Відверто описує всі виклики, з якими стикається книгарня у невеличкому провінційному містечку, як героїчно конкурує з Amazon, де купує та як продає книги, що були у вжитку, як проводить фестивалі у рідному Вігтауні та уживається зі своєю помічніцею Нікі.

Щоденник – це знайомство не лише з автором, а й з його оточенням: друзями, знайомими, незнайомими, покупцями й випадковими візитерами. Навіть маленькі непомітні дрібнички привертають його увагу і стають героями смішних сюжетів. Найбільше підкуповує щирість та прямолінійність Шона БЕЙЗЕЛЛА, який може чарівним чином перетворити звичайну загублену листівку, дивакувату шубу чи стару книгу на шедевр. Він ані трохи не зважає на те, що про нього подумають клієнти, змішуючи кріпке слівце, гумор, комедію, трагедію, патріотизм та прекрасні шотландські краєвиди.

«Здається стереотип нетерплячого, нетерпимого й асоціального власника книгарні… загалом не далекий від істини. Звичайно, існують винятки: чимало книгарів не належать до цього типажа. Але я, на жаль, таки належу. Щоправда, так було не завжди: якщо пам’ять мене не зраджує, до того, як придбати книгарню, я був життєрадісним і доброзичливим, а до ручки мене довів шквал тупих запитань, загрозливе фінансове становище, невпинні суперечки із працівниками й нескінченні виснажливі спроби покупців поторгуватися. Але чи змінив би я щось у своєму житті? Ні.»

У компанії Шона БАЙЗЕЛЛА та його героїв дуже затишно, особливо зимовими вечорами. 100%, коли дочитаєте до кінця історію про рік із буремного та смішного життя Шона, захочете продовження. І воно вже побачило світ під назвою «Сповідь книгаря». Тож, як тільки видання з’явиться у нас, обов’язково вам про нього розповімо.

Замовляйте книгу онлайн через книжковий каталог, читайте, дізнавайтесь про реальне життя власника непростого книжкового бізнесу, отримуйте купу позитиву та оптимізму!

P.S. І обов'язково дізнайтесь, до чого тут Джордж Орвелл і його небажання присвятити себе ремеслу книгаря.

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua