Дата публікації:
29 листопада 2023
Кількість переглядів:
214
Поділитися:

Що таке дрон (англ. – drone – гудіння, дзижчання) або БпЛА (безпілотний літальний апарат) сьогодні знають всі, від першокласників до пенсіонерів, бо українці звикли донатити, в тому числі і на дрони для ЗСУ. Війна зробила нас досить обізнаними в цьому питанні. А професія оператор дронів, яка сама  порівняно нова, стала в наш час затребуваною та актуальною.

Донедавна ця спеціальність в основному використовувалась в сфері сільського господарства. Новітні технічні пристрої допомагали нашим аграріям отримувати великі врожаї та розумно вести справи фермерських господарств, досліджуючи поля для посіву культур, контролюючи температурні показники.

Сьогодні ж дрони здебільшого поліпшують інші «врожаї» – підвищують кількість підбитої ворожої техніки, складів з боєприпасами, окупаційних командних пунктів. Ці «пташки»  дозволяють нашим воїнам міцно тримати оборону, розраховувати контратаки, а найголовніше, вони допомагають берегти життя наших героїв. Це «очі» ЗСУ в найгарячіших ділянках фронту, що безперервно слідкують за діями ворога.

Розвідувальні, ударні, камікадзе, морські, секретні… Існує багато різновидів безпілотників. Для прикладу, перелік БпЛА вітчизняного виробництва: Лелека-100, Skif, Фурія, Sparrow, Spectator, Валькірія, People’s Drone PD-1 і PD-2, Пілум, Punisher і т.д.

А чого варта унікальна розробка СБУ – морські надводні дрони – SeaBaby або Морський малюк. Про їхні успіхи ми з радістю дізнаємось з новин.

У липні 2022 року на платформі UNITED 24 було започатковано проєкт, що має назву «Армія дронів». Він передбачає закупівлю дронів для ЗСУ, ремонт пошкоджених БпЛА та курси навчання фахівців цього профілю. Також опанувати навички професії можна у спеціалізованих школах, лови цікаву добірку: «Де навчитись керувати дроном: 20 можливостей стати оператором БПЛА».

А ще не забувай про якісну базову вищу освіту, тут допоможе один з найбільших факультетів СумДУ – ЕлІТ (факультет електроніки та інформаційних технологій).

І обов’язково дивись наш новий випуск з рубрики #newdigitalпрофесії в рамках проєкту – Цифрова освіта.

Разом плекаємо надію, що дуже скоро дрони будуть використовуватися виключно в мирних цілях – доставляти суші, піцу та посилки з Нової пошти! А блогери здивують нас чудовими краєвидами України і світу, знятими за допомогою БпЛА.

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua