Дата публікації:
16 листопада 2023
Кількість переглядів:
275
Поділитися:

Роками ми жили прорадянськими та проросійськими наративами щодо нашої історії. Ми були затьмарені російською пропагандою, нам нав’язували шори ворожої нам за духом російської імперської історії. Згадки про наших національних героїв ретельно замовчувалися та знищувалися. Нас робили одним з «меньшовартісних» народів у підпорядкуванні «старшого російського брата».

Війна росії проти України викликала нечуваний інтерес до історії нашої держави і змусила багатьох задуматися, ким ми є насправді та чому чинимо такий шалений спротив. 

Щоб позбавитися нав’язаних історичних міфів та не мати ілюзій щодо подальших взаємовідносин з країною-агресором, нам необхідно на ті чи інші події минулого поглянути через призму суто української ідентифікації та самоусвідомлення. І в цьому допоможуть дослідження, в яких історія України подається в сучасному вимірі, які неупереджено і без цензури висвітлюють драматичні події нашої держави та містять незаангажований погляд на історичний фактаж. 

Для всіх тих, хто цікавиться історією України та хоче дізнатися ще більше про власну державу, ми зробили добірку знакових книг, які варто прочитати і які ви знайдете в нашій бібліотеці. 

Bezumtsi

Аркас, М. М. Історія України-Русі [Текст] / М. М. Аркас. — 3-тє факс. вид. — К. : Вища шк., 1993. — 414 с.
Автор: український культурно-освітній діяч, історик, письменник, композитор (1853-1909). Один із засновників і голова «Просвіти» в Миколаєві та народної школи з українською мовою викладання. Автор першої української опери «Катерина» за поемою Тараса Шевченка.

Чому варто почитати:  Книга, задумана як "хатній підручник" з історії для родини Аркасів, стала  простим і доступним для найширших верств населення підручником з вітчизняної історії та сприяла українському націєтворенню. 

Широка і глибока розвідка з української історії була надрукована під час розгортання жорстоких політичних репресій проти українського руху в Петербурзі. Перший наклад побачив світ у 1909 році та швидко розкупився. У передмові автор писав: «Розпочинаючи «Історію України-Русі», я не мав на мислі написати науковий твір, я хотів ясно розповісти землякам моїм те, що робилося у нас в Україні од найдавніших часів аж до останніх».

У 1990 році «Історію України-Русі» було перевидано на хвилі горбачовської перебудови і це була сенсація.

 


Bezumtsi

Історія України від діда Свирида [Текст]. Кн.1. — К. : Сілаєва О.В., 2017. — 272 с.

Автор: Дід Свирид, або Свирид Опанасович – літературний персонаж та творчий псевдонім, за яким приховується дипломат, Надзвичайний і Повноважний посол Україниписьменник, журналіст та блогер Іван Довганич.

Чому варто почитати:  Нетрадиційно весела розмова про серйозні речі. В 2014 році в українських соцмережах та ЗМІ на бойовому суржику з'являється огляд світових подій «сільського аналітика» під псевдонімом Свирид Опанасович. Пости блогера були настільки цікавими до прочитання, що на численні прохання читачів, зібравши напрацьований матеріал воєдино, автор починає писати свою історію України.
На відміну від дописів блогу, «Історія України від діда Свирида», написана не суржиком, а літературною мовоюІсторія тут подана достовірно, розповіді нагадують казки але з аналогіями сучасного життя, яке куди дотепніше й цікавіше за вигадки. Виклад історичного матеріалу вирізняється гумором, майстерно поєднаним з реальними фактами, достовірністю історичного матеріалу та влучною художньою обробкою матеріалу.

 


Bezumtsi

Білінський, В. Б. Країна Моксель, або Московія [Текст] : історичне дослідження. Кн.1 / В. Б. Білінський. — 4-те вид. — К. : Вид-во ім. О. Теліги, 2012. — 376 с.

Автор: український публіцист, дослідник історії, член Національної спілки журналістів України. Неодноразово заздрісно званий псевдовченим, епатажним істориком, невиліковним українофілом.

Чому варто почитати: Книга аргументовано і яскраво доказує, що Московія не має нічого спільного з Київською Руссю, а бере своє походження від угро-фінських та тюркських народів. Письменник блискуче викриває кухню наукових підробок і брутальної брехні на підставі документальних джерел, знайдених ним у російських архівах і бібліотеках. Всі факти, використані в книзі, взяті з літописів відомих російських істориків і доступних архівних джерел, що свідчить про справжню історію Російської імперії у неспотвореному вигляді. Незвичайний роман-дослідження дає змогу пізнати причини замовчування й викривлення офіційною радянською історіографією правди про московитів і Московське князівство. 

У 2011 році автора книги було відзначено премією ім. Івана Франка «За найкращу наукову роботу в інформаційній сфері».

 


Bezumtsi

Плохій, С. Брама Європи [Текст] : історія України від скіфських воєн до незалежності / С. Плохій. — Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. — 496 с.

Автор: україно-американський історик і письменник, що спеціалізується на вивченні історії України та Східної Європи. Є професором та директором Українського наукового інституту в Гарвардському університеті.

Чому варто почитатиКнига спочатку була видана в США в 2015 році і написана для західної аудиторії – як просте пояснення історичних причин нинішньої війни Росії проти України. Автор доступно описав правдиву історію становлення нашої країни від дохристиянських часів до сьогодення та боротьбу нашої нації за право бути. Це була перша спроба проаналізувати минуле України відмовившись від бачення, яке пропонували попередні англомовні інтерпретації, написані здебільшого з російської імперської перспективи. 

Ще однією метою було зацікавити пересічного американського читача і автору це вдалося. Візуалізація того, як Україна представлена не тільки в європейській історії, але також у світовому історичному контексті, була дуже позитивно сприйнята і українським читачем.

В 2018 році книга стала лауреатом Шевченківської премії.

 


Bezumtsi

Снайдер, Т. Перетворення націй. Польща, Україна, Литва, Білорусь. 1569-1999 [Текст] = The Reconstruction of Nations. Poland, Ukraine, Lithuania, Belarus 1569-1999 / Т. Снайдер; пер. з англ.: А. Котенко, О. Надтока. — 4-те вид. — Київ : Дух і літера, 2021. — 464 с.

Автор: американський історик, письменникфахівець з історії Східної Європи та, зокрема, історії України, Польщі, Росії. Професор Єльського університету. Дослідник націоналізму, тоталітаризму та голокосту.

Чому варто почитатиЦе книга про формування національних ідентичностей поляків, українців, білорусів та литовців. Історична розвідка феномену народження модерних націй. Як з найбільшої у XVI столітті держави ранньомодерної Європи – Речі Посполитої – наприкінці ХХ століття могли виникнути чотири модерні держави названі за націями: Польща, Україна, Литва і Білорусь? 

Видане на Заході в 2003 році, до українського читача дослідження дійшло лише в 2012 році та запропонувало по новому поглянути на факти, які входять до українського канону національної історії.

Книга варта уваги і в фактографічному та теоретичному планах як праця, що вносить певний внесок в теорію націй та націоналізмів, тому що піднімає питання трансформації національних ідей / ідеологій, виникнення етнічних конфліктів, чинників національного примирення тощо.

 


Bezumtsi

В'ятрович, В. М. Україна. Історія з грифом "Секретно" [Текст] / В. М. В'ятрович. — Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2023. — 512 с.

Автор: український історик, публіцист, дослідник визвольного руху, громадський діяч. Ексдиректор Архіву Служби безпеки України (2008—2010), ексголова Українського інституту національної пам’яті (2014—2019). «Хакер архівів КГБ».

Чому варто почитати: Збірка історичної публіцистики, створена на основі матеріалів із розсекречених архівів Комітету державної безпеки Радянського Союзу. 

Книга відтворює образ українського ХХ століття в переказі історичних подій, в історіях людей, відомих чи малознаних, чиї долі на довгий час були заховані в теках із грифом «Секретно». На читача зі світлин та архівних документів дивиться величезна кількість обличь, які були творцями нашої держави. Це розповідь як про відомі сторінки української історії, так і про «білі плями», не лише про героїв України, але і про її зрадників.

Описані в сухих звітах і відтворені сьогодні істориком хитрі спецоперації, смертоносні ходи, інформаційні війни та складні партії на кількох гравців — спроба знайти відповідь на питання: яка вона – справжня історія України?

 


Bezumtsi

Громенко, С. Скоропадський і Крим: від протистояння до приєднання [Текст] / С. Громенко. — 2-ге вид. — Київ : Наш Формат, 2022. — 352 с.

Автор: історик, публіцист та громадський діяч, кандидат історичних наук, експерт Українського інституту майбутнього, оглядач проєкту Крим.Реалії від Радіо Свобода. Є фіналістом XXI Всеукраїнського рейтингу «Книжка року 2019».

Чому варто почитати: Всупереч пропагандистському сміттю навколо статусу Криму та його належності, автор яскраво і неупереджено описує період національно-визвольних змагань в Криму 1917 – 1921 рр.: конфлікт інтересів між владою України та Криму, складне поєднання прагнень історичних постатей та простого народу, реакцію міжнародної спільноти на події. Незважаючи на назву книги, гетьман Скоропадський з’являється лише ближче до її середини. Його думка: «Україна без Криму не може жити, це буде якийсь тулуб без ніг». Гетьман декларував, що Крим повинен був належати Україні за всяку ціну, байдуже чи на умовах автономії чи повного злиття. 

В книзі спростовується російський дискурс щодо Криму про те, що до 1954 року Україна до півострова не мала жодного стосунку, а подарував його Києву п’яний Хрущов. У підсумках автор стверджує, що рух Криму до України є природній, натомість до Росії – абсолютно не логічний.

 


Bezumtsi

Війна і міф. Невідома друга світова. 1939-1945 [Текст] / Н. Бігун, С. Бутко, В. В'ятрович та ін. ; за заг. ред.: О.Зінченко, В. В'ятрович, М. Майоров. — 2-ге вид. — Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. — 271 с.

Автор: спільний проект Центру досліджень визвольного руху, Українського інституту національної пам'яті, Електронного архіву визвольного руху, Історичної правди, просвітницького проекту "LIKBEZ. Історичний фронт" та видавництва «Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля».

Чому варто почитати: Книга в дуже простій і доступній формі, легко, зрозуміло, коротко й чітко спростовує 50 міфів про Другу світову війну. Але це дуже ґрунтовне та довготривале дослідження науковцями Українського інституту національної пам'яті розсекречених документів про приховані, замовчувані чи перекручені радянською пропагандою факти. 50 сюжетів відтворюють об’єктивну, науково вивірену інформацію та спростовують радянські й російські міфи. За розкритими документами тієї доби формується справжня картина воєнного часу і роз’яснюється, як Друга світова стала для радянського народу Великою вітчизняною війною.

Спекуляції довкола теми колишньої війни лишаються улюбленими сюжетами російської пропаганди та є зброєю країни-агресора у війні теперішній, тому їх розвінчання важливе для розуміння справжнього обличчя однієї з найбільших трагедій історії України.

 


Bezumtsi

Михед, О. "Я змішаю твою кров із вугіллям". Зрозуміти український Схід [Текст] / О. Михед. — 2-ге вид. — Київ : Наш Формат, 2021. — 368 с.

Автор: український письменник, культуролог та культурний менеджер. Лектор освітніх проєктів та програм Києво-Могилянської бізнес-школи. Член українського ПЕН. Наразі проходить військову службу у Збройних силах України.

Чому варто почитати: Потужний художній репортаж про подорож у 2016 році шістьма містами Луганської та Донецької областей, багато з яких сьогодні частково або повність стерті з лиця землі.

Протискаючись через пласти усталеної історії та нашарування міфів, письменник розповідає дивовижну історію східного регіону, приборкати який намагалися британські й бельгійські інвестори, імперські та радянські правителі. Проте найважливіше для автора було – почути голоси місцевих мешканців. У книзі розміщено інтерв’ю людей, які народилися на Сході: письменника Сергія Жадана, художниці Алевтини Кахідзе, політолога й науковця Ігоря Козловського, художника Романа Мініна, прозаїка Володимира Рафєєнка, доктора історичних наук Олени Стяжкіної.

Робота над книжкою була спробою зрозуміти український Схід, який формувався за різних обставин, згадки про які сьогодні стерті російською пропагандою, зрозуміти його багатоголосся та унікальний характер.

 


Bezumtsi

Казанський, Д., Воротинцева М. Як Україна втрачала Донбас [Текст] / Д. Казанський, М. Воротинцева. — 2-ге вид., із уточн. та доп. — Київ : Чорна гора, 2021. — 336 с.

Автори: Денис Казанський – донецький журналіст, відеоблогер та політичний оглядач. Автор журналістських розслідувань та аналітичних статей. Керівник YouTube-редакції РБК-Україна.

Марія Воротинцева - луганська журналістка. Консультант із PR, комунікацій та маркетингу. До 2014 року була співзасновником та головним редактором видання «Східний варіант». 

Чому варто почитати: Книга не про війну. Це нон-фікшн про донбаський сепаратизм від кінця 80-х до 2014 року. Автори пробують розібратися у тому, які події призвели врешті решт до подій весни 2014 року. Самі вихідці з Донеччини та Луганщини, вони простежують хронологію становлення потужних фінансово-політичних кланів на тлі економічної катастрофи краю та російської експансії. 

Це розповідь як могутні донбаські клани спочатку розпалюють вогонь ворожнечі, а потім згорають у ньому самі та зіштовхують свій край у прірву кровопролиття. При цьому тисячі шахтарів, праця яких завжди поважалася, залишаються без роботи на заводах і шахтах, де працювали поколіннями цілі родини. І головне – що гнів цих людей було повернуто на Україну.

Це книга про те, як війна за владу та статки призводить до справжньої збройної війни.

 

Пишаємося нашою історією, надихаємося нею, шукаємо сценарії на сьогодення!

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua