Дата публікації:
09 листопада 2023
Кількість переглядів:
196
Поділитися:

Якуб зустрів Надю зовсім випадково, коли він за проханням свого батька поїхав “комп’ютеризувати стратегічний об’єкт” для якогось важливого батькового замовника. “Об’єктом” виявився монастир, в якому він і зустрів Надю. Вона, майбутня реставраторка, підробляла тут, повертаючи до життя старовинні фрески.

Спочатку між ними почалася дружба, але “потім настав час, коли в цю дружбу починало проникати захоплення. На чотири роки старша від нього. Але, як і він,  – студентка. Вона зачарувала його своєю зрілістю, заімпонувала мудрістю. … А потім виникло пожадання. А з нею і туга. Він повертався додому після зустрічей з нею, лягав на ліжко і тужив за наступною…”

Так тривало довго. Аж поки “одного вечора він сказав, що кохає її”. Той Святвечір став для них обох особливим.

“Цього року я, мабуть, теж би кудись утекла, але тут з’явився ти. Як якийсь прибулець не з цього світу… Дбайливий. Ти був на кожен мій кивок. Ти був ніжний. І також терплячий… Ти був зовсім інший, ніж усі ті претенденти перед тобою… Одного вечора дуже сильно відчула, що я стала потрібною тобі, і що я б хотіла, щоб ти далі мною опікувався. Зухвалість? Егоїзм? … А може, це кохання?”

Відтоді Якуб та Надя не уявляють свого життя одне без одного і дуже щасливі. Та прокинувшись одного ранку, Якуб застає кохану в сльозах. Причиною цього стала стара вицвіла книжка, яку вона читала. Здавалося б, дрібниця. Та згодом  Надя зрозуміє, що історія кохання в книзі не вигадана, а цілком справжня! Вона починає своє розслідування і з’ясовує, що головною героїнею книги є не хто інша, як мати її коханого Якуба…

Книга пронизана надзвичайною теплотою, ніжністю та водночас сповнена життєвих драм. Януш Вишневський так майстерно і чуттєво розповідає про кохання, що кожне слово западає глибоко в душу. Ніби тебе переповнює океан емоцій, бурхливих і потужних. Любов постає в усіх її проявах: пристрасне і романтичне кохання Якуба та Наді, минуле потаємне кохання Агнешки, матері Якуба, її трепетна любов до свого сина, складні і водночас щемливі стосунки Якуба з батьком, Йоахимом, туга Наді за своєю сім’єю…

“Зміщення спектра” – це продовження книги автора “Самотність у мережі”. Всі події відбуваються двадцять один рік потому.  Зовсім ненароком Надя розворушила давні сімейні таємниці Якубової сім’ї. Якщо ви ще не читали “Самотність у мережі”, то після прочитання роману ви обов’язково захочете це зробити. Тож шукайте книгу в нашій бібліотеці та дізнайтесь, про яке “зміщення спектра” йде мова? Чим закінчиться історія, і чи буде Happy End?

“Може, це прозвучить надміру патетично, але в наших взаєминах, окрім багатьох інших речей, я найдужче ціную той факт, що мені не доводиться геть нічого від Тебе приховувати…”.

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua