Дата публікації:
19 жовтня 2023
Кількість переглядів:
270
Поділитися:

«Історія нашого народу – то така багата нива – такі події відбувалися на нашій землі, що хочеться писати й писати про наш сильний волелюбний народ».
Дарина Гнатко

Роман «Притулок семи вітрів» – трагічна історія кількох поколінь родини Давидових. Події розгортаються в багатому маєтку Кременчуцького повіту на Полтавщині.

«Місцина та була напрочуд гарною й мальовничою, й сам будинок панський було побудовано на невеликому пагорбі, неподалік річки Псел, та тільки вітри вирувалися над ним занадто стрімкі, налітаючи одночасно, здавалося, з усіх боків, і за ті вітри маєток й отримав свою назву».

Господар пан Ян Давидов мав слабкість до власних кріпачок і закохався в молоду Мокрину. Та не втаїлося це заборонене кохання від його дружини – пані Маришки, і невдовзі вродливу кріпачку загризли панські собаки. Минав час, та роду Давидових немов поробили. Сина Яна Давидова, Григорія, теж не оминула батьківська пристрасть до кріпацького дівоцтва. Молодий пан закохався у красуню Палазю, яка подарувала йому сина, але так і не змогла стати дружиною. Григорій одружився з донькою заможного генерала Катериною. Та з часом дружина дізналася про згубне кохання чоловіка. І з тих пір життя у маєтку стає нестерпним…

Книга має захоплюючий сюжет і написана простою мовою. Впродовж багатьох років мешканці маєтку живуть у нещасті, страждають, бачать багато сліз і крові. Письменниця так майстерно описує події та характери персонажів, що ми щиро співчуваємо героям.

Авторка піднімає у творі важкі соціальні питання нерівності українського народу в часи кріпацтва. Пани володіли і розпоряджалися не тільки усім майном, але й долею кріпаків, та й самі страждали. Вони вимушені були обирати собі за пару рівну людину за статусом, а на почуття зовсім ніхто не зважав.

Тож чи настане омріяний день, що поверне радість і щастя сім’ї Давидових? Швидше замовляйте книгу в нашій бібліотеці і дізнавайтеся першими!

P.S. Дарина Гнатко – талановита українська письменниця, авторка сучасних історичних творів, які є дуже популярними і вже встигли стати заслуженими фаворитами серед продажів. Її роман «Катерина» – переможець у номінації «Вибір видавця» на конкурсі «Коронація слова».

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua