Дата публікації:
29 вересня 2023
Кількість переглядів:
352
Поділитися:

Друзі, 30 вересня ми святкуємо Всеукраїнський день бібліотек. Символічно й почесно, що це свято цьогоріч стоїть поряд з Днем захисників і захисниць України, Днем територіальної оборони України та Покровою, які відзначаються завтра. Ми безмежно вдячні кожному захиснику та кожній захисниці, які боронять нас і державу від підступного ворога і віддають за це найдорожче.

Зазвичай до свята ми організовуємо купу цікавих та креативних заходів та конкурсів, даруємо подарунки та веселий настрій для користувачів, ділимось привітаннями й усмішками з колегами – одним словом радіємо і трохи легковажно насолоджуємось святом. Але зараз зовсім інші обставини й настрій. Зараз триває велика боротьба, і перед нами стоять серйозні виклики.  Десятий рік в нашій країні війна, розв’язана росією, і вже другий рік минає від повномасштабного наступу.

Цей рік, як і минулий, був складним для всіх. Від наших вчинків, рішень, згуртованості й мудрості залежить існування держави та її народу. Нас з вами. Головна мета зараз – зробити все для наближення Перемоги. Як і багато хто з нас в темні часи, Бібліотека СумДУ стала світочем для тих, хто шукає підтримку і допомогу. 

Труднощі та виклики лише гартують нашу сталеву міць і змушують знаходити неординарні шляхи, об’єднують та дають силу і незламну віру в майбутній успіх.

Ми вчимо користуватися новими застосунками, орієнтуватися у світі цифрових документів, опановувати нові професії онлайн в Цифровому хабі. Це дуже корисно для переселенців та людей, що втратили роботу. Допомагаємо не потрапити на гачок шахраїв у цифровому світі, вміти відрізняти неправдиву інформацію від фактів, перевіряти дані у безперервному потоці інформації. Це рятує життя під час гібридної війни, яку веде ворог в цифровому просторі, і дає інструменти для ефективної боротьби з ним.

Надаємо комфортні простори для семінарів, зустрічей, командної роботи та дозвілля спільноті університету і громаді міста в оснащеному необхідною сучасною технікою коворкінгу УніверCity. Тут вирішуються важливі питання розвитку університету та регіону, тут студенти та школярі заряджаються позитивом під час командних ігор та переглядів фільмів, тут гуртується громада. Тут кожен знаходить свою опору та підтримку. 

Не зважаючи на труднощі, ми оновлюємо свої фонди сучасними шедеврами української та зарубіжної літератури. У нас ви знайдете класичні та модерні видання, поезію та прозу, художні книги та нон-фікшн, дізнаєтесь, як створити вдалий стартап або приготувати смачну страву. Єдине, чого ви точно не знайдете на наших поличках – це видання мовою окупанта. Ми відстоюємо рідну ідентичність. А для тих, хто не може дістатись до приміщень бібліотеки, як завжди працює електронний каталог. Це зручно для громадян за кордоном, тих, хто працює і навчається дистанційно або перебуває в укритті під час повітряних тривог. 

А батькам даємо можливість спокійно працювати, навчатися чи відпочивати, поки їхні дітки поряд граються на нашому «Острові супергероїв», який ми відкрили в читальному залі влітку. 

Ми працюємо як онлайн, так і відкриті для всіх охочих завітати до наших просторів. Вільним доступом до Інтернет можуть користуватися всі в зоні покриття і бути завжди на зв’язку з викладачами, студентами чи рідними у різних куточках світу. Якщо пристрій розрядився – завжди можна скористатися зарядним пристроєм чи вільним комп’ютером. У нас є все для вашого комфорту.

Поповнити душевні сили, звільнитися від втоми, перезавантажитись – саме за цим приходять відвідувачі до Літературної вітальні – осередку творчості, енергії та культури. Бо завжди має бути щось прекрасне, що тримає на плаву за будь-яких обставин, що дає надію і нагадує, за що ми боремось.

Ми виховуємо свідомість та критичне мислення у наших громадян. Кожен має розуміти, що вчинки завжди несуть за собою певні наслідки, а значить, і відповідальність. Це стосується будь-якої сфери життя: особистої, політичної, професійної, освітньої чи екологічної. Тому власним прикладом і навчальними програмами формуємо відповідальне ставлення до довкілля, академічну культуру і доброчесность.

І звичайно, ми завжди пам’ятаємо, завдяки кому маємо змогу зустрічати новий ранок, пити смачну каву, гуляти вулицями чарівного міста, відкривати двері бібліотеки, вітати відвідувачів, обіймати рідних і радіти кожному дню. Тому плетемо сітки, пакуємо смаколики та зв’язані власноруч шкарпетки, збираємо допомогу, книжки для наших рідних захисників та захисниць і донатимо, донатимо, донатимо... Ми щиро бажаємо, щоб кожен з них, де б не був, відчув підтримку, вдячність та тепло наших сердець! 

Тож вітаємо всіх, хто розвиває бібліотечну справу, зі святом!
Тримаємо стрій, працюємо далі.
Все буде Україна!

 

 

 

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua