Дата публікації:
12 липня 2023
Кількість переглядів:
498
Поділитися:

Україна переможе!

І однією із складових нашої ПЕРЕМОГИ стане побудова безбар’єрної країни, де кожна людина зможе отримати рівний доступ до можливостей, повністю реалізувати свій потенціал, здійснити свої плани і мрії, незважаючи на фізичні, особистісні чи етнічні особливості. 

Дуже часто перешкоди створюємо ми самі внаслідок незнання, стереотипів та упереджень. Через це виникає неправильний та незручний дизайн, дискримінаційні процедури, негативне ставлення один до одного.

Тому починати потрібно саме з себе! Бо безбар'єрність починається із усвідомлення кожним свободи та рівності інших, прояви поваги та емпатії до ближнього, руйнування перешкод між людьми.

А допоможе в цьому «Довідник безбар'єрності» створений за ініціативою першої леді України Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, які виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами. Робота над ним розпочалася ще в 2021 році і продовжується до сьогодні. 

Довідник безбар'єрності – це перший в Україні гід із толерантної взаємодії та коректного спілкування з людьми з інвалідністю, з тимчасовим чи постійним порушенням здоров’я, маломобільними та літніми людьми, маленькими дітьми. В Довіднику зафіксовані нові норми безбар’єрної мови. 

Він існує у паперовому і електронному вигляді.

Паперову версію Довідника можна знайти в національних і обласних бібліотеках, в тому числі в Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці. Він вже встиг завоювати дві престижні нагороди: конкурсу Best Baltic Book Design на Міжнародному Вільнюському книжковому ярмарку та конкурсу «Найкращий книжковий дизайн 2022» від Книжкового арсеналу. Дизайн Довідника унікальний – він відтворює шрифт Брайля, має конгревне тиснення ілюстрацій та містить QR-посилання на переклад мовою жестів.

А ось електронна версія завжди с тобою і до неї можна звернутися в будь-який час і будь-де. Наразі вона містить декілька розділів.

Розділ «Складові безбар’єрності» просто та доступно розповідає, що таке бар’єри, стереотипи, інклюзія, залучення, недискримінація, толерантність, прийняття, доступність, гендерна рівність, універсальний дизайн тощо. 

Розділ «Етика взаємодії» містить рекомендації, які допоможуть налагодити контакти та уникнути незручностей та непорозуміння у спілкуванні з людьми з інвалідністю чи психічними порушеннями.

У розділі «Правила мови» наведені та пояснюються принципи безбар’єрної мови – мови, у якій відсутні слова, фрази, що демонструють упереджене, стереотипне або дискримінаційне ставлення до людини. 

Розділ «Словник» включає поняття, які некоректно вживати стосовно різних людей. Тут наведені варіанти, як говорити правильно і чому саме такі слова слід вживати, щоб не порушити норм етики. 

Розділ «Безбар’єрний календар» розповідає про важливі дати, визначні й пам’ятні дні та пояснює, як їх відзначати та коли привітання є недоречними. 

Розділ «У воєнний час» з’явився вже в нових реаліях, коли основним нашим бар'єром є війна. В ньому можна знайти відповіді на болючі запитання найуразливіших верств населення: сімей з дітьми, людей старшого віку та їхніх близьких, людей з інвалідністю.

Довідник безбар'єрності - проєкт з відкритим кодом, доступний для використання та цитування, він постійно доповнюється та змінюється.

Додатками до Довідника можна вважати:

- розділ «Дія. Безбар’єрність» на порталі державних послуг «Дія», який містить статті та інструкції, які допоможуть розібратися в державних послугах у важливі моменти життя.

- практичний посібник «Альбом безбар’єрних рішень», довідник із того, як перебудувати міське середовище з урахуванням потреб різних людей.

Бар’єри можна і варто долати. І такою - безбар’єрною - буде наша післявоєнна Україна.

А бібліотека СумДУ вже зараз прагне створити по-справжньому доступне, безперешкодне і комфортне фізичне та інформаційне середовище БІБЛІОТЕКА ЗА БЕЗБАР’ЄРНІСТЬ, в якому забезпечуються рівні умови, права та можливості у самореалізації, пересуванні, здобутті освіти, спілкуванні, дозвіллі, розвитку ДЛЯ ВСІХ ЛЮДЕЙ

Крокуємо шляхом змін разом!

 

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua