Дата публікації:
16 травня 2023
Кількість переглядів:
350
Поділитися:

Як це людині вдалося? Чи зможу я?

Ці питання ми ставимо собі, коли читаємо біографії відомих особистостей. 

Життєписи неординарних персон іноді бувають цікавіші за сюжети художніх книг. Бо вони правдиві. Бо допомагають дізнатися про складні долі людей та розібратися в міфах, плітках і фантастичних історіях, які їх оточують. Дозволяють прожити з людиною її життя і зрозуміти, як вона змогла подолати всі перепони та досягти успіху, змінити світ, здійснити свої мрії, залишити слід в історії.

Ми надихаємося і захоплюємося цими історіями. Але якщо хтось читає біографії, то значить, їх хтось і пише.

Саме слово “біографія” походить від двох старогрецьких слів — “життя” і “пишу”. Іншими словами, це життєва історія людини, написана нею самою або іншою людиною, чи кількома людьми. 

Щорічно 16 травня в світі відзначається День біографа — неофіційне свято, історія якого розпочалася у далекому 1763 році в Лондоні. У той день зустрілися дві непересічні особистості: Семюел Джонсон, англійський письменник, поет, мораліст і Джеймс Босвелл, мемуарист, який почав писати біографію свого нового видатного знайомого. До речі, критики досі вважають, що книга «Життя Семюела Джонсона», написана Джеймсом Босвеллом, є видатною біографією англійською мовою, що популярна і нині.

А в Україні з 1994 року функціонує Інститут біографічних досліджень Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського. Це національний центр біографічних досліджень, який займає особливе місце у відстоюванні національних інтересів нашого народу та згуртуванні навколо славних імен героїв, геніїв і страдників, які є незаперечними символами України, її духовної свободи й незалежності.

Тому знайомимося з життєписами відомих особистостей — приносимо собі задоволення, відкриваємо для себе багато цікавого і захоплюючого.

І хто знає: можливо, саме наступну біографію напишуть про Вас?

Отже, читаємо і вмотивовуємося! 

Біографічні книги в фонді бібліотеки СумДУ

Біограф ЮА YouTube-канал суто українською мовою, суто для українців та поціновувачів українського контенту.

Біографія відомих людей — аудіокниги онлайн. Слухай українською.

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua