Дата публікації:
25 квітня 2023
Кількість переглядів:
363
Поділитися:

26 квітня 2023 року відзначається 37 роковина Чорнобильської катастрофи. У цей день людство вшановує пам'ять жертв радіаційних аварій та катастроф, а також героїзм ліквідаторів, які ціною власного життя та здоров’я врятували майбутнє поколінь. 

На згадку про загиблих під час катастрофи та від радіоактивного зараження та на здоров'я тих, хто вижив, була написана ікона «Чорнобильський Спас». Вперше у Православ'ї учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС зображені на рівні зі святими! Бог рятує душі, чорнобильці - рятувальники врятували землю й життя, дароване Господом. На іконі Святі охороняють живих ліквідаторів аварії, котрих уособлюють пожежники, військовослужбовці, медики, та душі їхніх спочилих побратимів. Це Божа людська рать. Зображена й комета-зірка Полин та фігурує відома Чорнобильська сосна — образ, не вигаданий людиною — водночас схожий і на хрест, і на тризуб. У мить освячення ікони (28 серпня 2003 року) на небі сталися чудотворні явища. Зокрема над іконою пролетів голуб, а високо в небі без усяхого дощу виникла веселка у формі німбу. А потім з‘явилося зображення 3-x хрестів у середині німбу в сонячному сяйві. Свідками тому були тисячі людей. 

Розуміючи масштаб катастрофи та як нагадування про відповідальність, яку людство несе за долю всієї планети, в Україні був презентований перший офіційний мобільний застосунок Chornobyl App — інтерактивний віртуальний гід з AR-технологією (доповненої реальності). Це повноцінний інформаційний ресурс з історії Чорнобиля, який містить розсекречені документи з архівів КДБ, дані про рівень забрудненості станом на сьогодні та у 1986 році, фото, відео та 3D-моделі відомих об'єктів зони відчуження — загалом близько 150 матеріалів. Застосунок дарує діджитал життя пам’яткам, які переживають суттєві природні руйнування, а користувачам - безпечний та безкоштовний доступ до найпопулярніших туристичних точок Зони Відчуження.

Ми зібрали 5 книг про Чорнобиль. Кожна з них по-різному повертають свого читача у квітень 1986 року.

VidmakВірина, Л.А
Тієї вогняної ночі : чорнобильська оповідь 
Книга розповідає про подвиг Володимира Правика, одного з перших пожежників, які прибули на Чорнобильську АЕС. У 23 роки нагороджений зіркою Героя Радянського союзу, посмертно.

 

 

  The one.Щербак, Ю.М. 
  Чорнобиль : документ. повість 
Книга задумана як художнє осмислення аварії. Цінна тим, що описує погляд українських вчених на аварію, який відрізнявся від позиції російських фахівців.

 

 


Олкотт Луїза Маленькі жінкиГуцало, Є.П.
Скажений чорнобильський собака : вибрані твори
Життя хлопчиків і дівчаток сповнене захоплюючих пригод, мандрівок, несподіваних зустрічей та вчинків, складних, нерідко драматичних, а часом і кумедних ситуацій, зухвалих витівок — усього того, що й творить неповторний світ дитинства. Цікавий сюжет, а головне — дух благородства, здатність дітей щиро співчувати, проявити наполегливість, волю і попри всілякі перешкоди прийти на допомогу.

 

Дашвар Люко Биті є. ГоцикАлексієвич, С.
Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього : роман 

Художньо-документальний роман білоруської письменниці Світлани Алексієвич, Нобелівської лауреатки 2015 року, говорить голосами «маленьких людей» про катастрофу, що зруйнувала мільйони життів, перевернула світогляд цілого покоління та відхилила залізну завісу й підважила непорушну конструкцію радянської держави. Роман створено на основі інтерв’ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії.

 

  С.Плохій ЧорнобильПлохій, С.
Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи
  
Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. Чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки і проблемами з конструкцією реактора, але також через систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності. Радянська система не дозволяла поширювати інформацію про попередні аварії навіть серед фахівців. Це зробило нову масштабну аварію неминучою. Сьогодні реактори чорнобильського типу вже не будують, але авторитарні режими, які тримають повний контроль над інформацією, усе ще існують. Зрештою, і в Україні досі виробляють майже 50 % усієї електроенергії на атомних станціях. Нам є чим поділитися зі світом стосовно досвіду Чорнобиля, але є над чим задуматися і самим. 

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua