Дата публікації:
19 квітня 2023
Кількість переглядів:
444
Поділитися:

Більше дев'яти років триває війна. Кожен з нас втомлений і виснажений. В результаті маємо знижений імунітет та втрачаємо продуктивність. Психічне здоров'я дуже важливе, тож як подбати про себе і навчитися виховувати в собі навички психологічного відновлення?

Розгляньмо п'ять навичок психологічної стійкості.

ДУМКИ. Коли ми реагуємо на певні ситуації, то надаємо їм емоційного забарвлення. Часто малюємо собі катастрофи в голові, тобто «накручуємо себе», а наш мозок сприймає все так, якби це відбувалось насправді. Отже, дуже важливо дбати про добрі думки і мислити позитивно.

ДІЇ. Не витрачайте свій час на пусті балачки або постійне гортання сторінок у соцмережах. Будьте активними, займайтеся звичними справами, плануйте свій день.

ЦІННОСТІ.  Людина щаслива, коли вона проживає своє життя згідно зі своїми цінностями: це те, як вона хоче жити і якою хоче бути. В любові, в турботі, в здоров'ї. Якщо, наприклад, ви вбачаєте своєю цінністю здоров'я, то що ви зробили сьогодні, вчора для того, щоб реалізувати цю цінність?

Якщо цінна любов, то важливо, щоб вона реалізовувалась у всіх сферах життя: в сім'ї, на роботі, у стосунках з друзями та самим собою. Тож дбаймо про свої цінності.

ТУРБОТА ПРО СЕБЕ. Зараз,  під час війни, надважливо турбуватися про себе. Що приносить нам задоволення? Це може бути творчість, прогулянки, спілкування, читання книжок. Варто дозволяти і знаходити час на це. Якщо ми не дбаємо про себе, то ми швидко виснажуємось, вигораємо і не можемо бути ефективними, втрачаємо психічне здоров'я. Тож будьмо в ресурсі!

СТОСУНКИ З ІНШИМИ ЛЮДЬМИ
Зараз ми часто втрачаємо зв'язки з рідними та близькими людьми. Зберігайте добрі стосунки з друзями, родичами, колегами, спілкуйтеся, телефонуйте, незважаючи на відстань і різницю в часі.

Пам'ятайте: психологічна стійкість – це наш вибір, тому дбаймо про себе, будьмо в ресурсі, і ми все здолаємо!

 

Джерело

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua