Дата публікації:
09 березня 2023
Кількість переглядів:
362
Поділитися:

Про Україну дізнаватися потрібно не лише з новин про війну.

Ідея відкрити для світу першоджерела української літератури, культури, історії в перекладі англійською з’явилася ще в 2020 році. Її задумав та ініціював Олег Коцюба, керівник видавництва Українського наукового інституту Гарвардського університету - відомого академічного осередку, що підтримує дослідження про Україну в межах факультету мистецтва та наук Гарварду.

Поштовхом явився брак знань про Україну, її історію, культуру, її місце в сьогоднішньому світі у англомовної аудиторії.

Ідею підтримав Український інститут. А результатом став проєкт Ukraïnica: The Primary Database of Ukrainian Studies (Україніка: база даних першоджерел україністики), бета-версія якого запрацювала у вересні 2022 року.

«З повномасштабним російським вторгненням в Україну 24 лютого ресурс є ще більш нагальним, тому що однією з цілей путіна було викорінення України та українців шляхом знищення країни та вбивства людей, стирання її історії та культури. Водночас через агресію інтерес до поглиблених матеріалів щодо України та попит на них ніколи не був більшим», — зазначає куратор проєкту Олег Коцюба.

Ukraïnica - це майданчик для освітян і дослідників, який представляє собою сучасну і зручну для користування базу даних українських джерел. 

Головна його мета - через англомовні матеріали допомогти тим, хто хоче долучитися до захоплюючої історії України, її багатої мови та культури, пізнати стійких, творчих і працьовитих людей, що населяють її з давніх часів.

Ресурс постійно оновлюється та поповнюється добірними перекладами українських літературних творів, історичних документів, свідчень очевидців, фільмів та інших творів, з яких можна почерпнути ґрунтовні, науково вивірені знання про Україну. На сайті для використання вже розміщено понад 200 первинних і вторинних документів.

Матеріал розподілено за ключовими словами, історичними періодами, десятиліттями. Представлено різні літературні жанри, тематичні дисципліни. Є алфавітний покажчик українських авторів та режисерів.

Платформа створена як постійно зростаючий ресурс, де кожен може внести свій  вклад та збільшити кількість високоякісних матеріалів. Фахівців заохочують ділитися джерелами, які будуть ефективними та корисними для проведення англомовних уроків про історію та культуру України. Аби запропонувати матеріали, достатньо надіслати їх безпосередньо через веб-сайт Ukraïnica.

На сайті також доступний інструмент для побудови навчальних курсів та планів для студентів, які займаються україністікою.  Це дозволяє викладачам та дослідникам інтегрувати Україну у свої навчальні програми чи створити нові курси, зосереджені на Україні. А також підвищує присутність України в англомовному академічному середовищі.

Ресурс стане в пригоді і користувачам, які вивчають англійську мову або навчаються мистецтву перекладу.

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua