Дата публікації:
03 січня 2023
Кількість переглядів:
414
Поділитися:

Аудіокниги… 

Про те, коли вони з’явилися вперше, дослідники сперечаються і досі. Чи то було в 1877 році, коли  Томас Едісон винайшов фонограф, чи в 1887 році, коли з'явився грамофон?

 

А може, в 1952 році, коли на аудіокасету було записано книгу Ділана Томаса «Дитяче Різдво в Уельсі»? Чи ще в 40-х роках ХХ століття, коли Конгрес США рекомендував своїй бібліотеці запустити програму по створенню «розмовляючих» книжок для слабозрячих?

Як би то не було, але аудіокниги вже багато років є популярними серед широкої читацької аудиторії. Бо їх можна слухати будь-де й будь-коли: добираючись на роботу чи прибираючи домівку, здійснюючи пробіжку чи просто прогулюючись на свіжому повітрі.

А зараз війна додала нам ще один із варіантів: аудіокниги можна слухати під час перечікування відключення електрики. Це доречно не тільки самому, а й атмосферно - у родинному колі або з друзями.

Тому сьогодні – добірка аудіоресурсів українською, які ви можете безплатно прослуховувати та завантажувати на свої електронні девайси:

Слухай – бібліотека аудіокниг українською мовою. Представляє як твори українських письменників-класиків, так і прозові твори сучасних українських авторів. В озвучуванні книг беруть участь відомі особистості: теле- та радіоведучі, музиканти, актори театру та кіно. Є окремий розділ з аудіокнигами, що входять до програми ЗНО з літератури.

АБУК – перша українська аудіокнигарня з великим асортиментом аудіокнижок. Додаток містить сучасну прозу, книжки з мотивації, психології, саморозвитку.  Контент платний, але є розділ з безкоштовними аудіоверсіями.

Sound Books – платформа для прослуховування аудіотворів у відкритому доступі, запис яких зроблено як професіоналами, так і любителями. Понад 1350 книг українських авторів та понад 600 – зарубіжних. Казки, пригоди, аудіовистави.

4Read.ORG – сайт із якісними аудіокнигами українською:  творами класиків, сучасних авторів, зарубіжних та українських поетів, дитячою літературою. Корисний абітурієнтам, бо містить добірку творів для підготовки до ЗНО з української літератури. Платформа має зручну пошукову систему та можливість залишати коментарі.

AudioBook-mp3.com – аудіобібліотека з широким переліком сучасних видань.   Представлені літературні новинки, бестселери, любовні романи, детективи, фентезі, пригоди, класика та інші жанри.

MEGOGO Audio – мобільний додаток з аудіоконтентом на будь які теми: можна слухати понад  10000 аудіокнижок та близько 10000 випусків подкастів безкоштовно.

Ліхтар - перша онлайн-бібліотека, повністю адаптована для людей з вадами зору. Але цією платформою може користуватися кожен охочий. Окрім художньої та дитячої літератури, у бібліотеці можна знайти навчальні посібники з англійської для дітей, слухати радіо чи музику. 

До речі, аудіозаписи ви можете знайти і в нашому Електронному каталозі в рубриці “Аудіокниги”. Це понад 400 назв сучасної прози, класики, нон-фікшен. Варто лише пошукати на свій смак!

І коли вимкнули світло, вмощуємося зручненько, слухаємо та насолоджуємося!  

P.S. Між іншим, в рамках музичної премії Греммі існує спеціальна номінація “Audio Books & Storytelling”!

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua