Дата публікації:
26 серпня 2022
Кількість переглядів:
266
Поділитися:

Нова область відкривається в науці: без всілякої реторти Фауста створений гомункул! («Собаче серце» М. Булгаков)

Гому́нкул — в уявленнях середньовічних алхіміків, істота, подібна до людини, яку можна створити штучним шляхом. (Вікіпедія)

ЧИ СПРАВДІ ВСЕ, ЩО ВІДКРИВАЄТЬСЯ ПОТРІБНО ВІДКРИВАТИ?

Чи можна штучно створити людину або змінити її організм, інтелект? Чи можливо це фізично? Чи можливо це з етичного та морального боку?

До яких наслідків може призвести жадібність, бажання слави, безвідповідальність, винахід заради винаходу? Яку ціну маємо платити за свої бажання, чи варті вони того? А може дійсно варті? Ці питання розкриваються у фантастичній книзі американського письменника Daniel Keyes «Flowers for Algernon» («Квіти для Елджернона» Деніела Кіза).

Роман отримав Премію Г’юго та Неб’юла, а також увійшов до переліку 100 найкращих англомовних науково-фантастичних романів.

Чи справді все, що відкривається потрібно відкривати? Тема не нова, і чим швидше розвиваються можливості науки, тим гострішими стають питання відповідальністі людини за наслідки власних відкриттів та бажань.

КОЖНА ЛЮДИНА ВІДКРИВАЄ ЦЕЙ СВІТ ВЛАСНИМ КЛЮЧЕМ. І ЯКЩО НАШ КЛЮЧ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ, ЦЕ ЩЕ НЕ ОЗНАЧАЄ, ЩО ВІН НЕПРАВИЛЬНИЙ.

Власне, сама історія розповідає про Чарлі Гордона, 37-річного шкільного прибиральника з вадами розумового розвитку. Він має друзів, захоплення… та дуже прагне вчитися. Тому зголошується взяти участь у небезпечному експерименті, що повинен зробити його найрозумнішим. Але виявилось, що не все так оптимістично, як здавалось на початку досліду...

Історія викладена у вигляді особистого щоденника головного героя. З нього дізнаємося про його складне дитинство та дорослішання, про бажання та відчуття. Нам надається можливість прожити життям Чарлі та простежити всі його трансформації від початку і до кінця. Дія у книзі розвивається дуже динамічно та реалістично і, хоча морально сприймати її важко, тим не менш — це один з кращих творів про гуманність та людяність.

Роман має декілька екранізацій та театральних постановок, відзначених високими нагородами, та досі користується неабиякою популярністю.

Читайте «Flowers for Algernon» в оригіналі та дивіться на екранах. Вдосконалюйте англійську разом з кращими творами та фільмами!

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua