Дата публікації:
16 грудня 2021
Кількість переглядів:
915
Поділитися:

За результатами дослідження від Gradus Research Company лише 27 % українців регулярно читають книги щодня. А одним із основних факторів при виборі літератури для читання для 30 % українців є автор видання.

Серед найбільш згадуваних сучасних популярних українських авторів є Оксана Забужко, Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Андрій Курков, Ірена Карпа, Юрій Винничук, Ліна Костенко.

Твори сучасних українських письменників популярні не тільки в Україні, а й за кордоном, їх перекладають іншими мовами, вони отримують престижні міжнародні премії. Сучасна українська література відкриває Україну світові.  У 2020 році було перекладено та видано понад 100 назв українських книжок у Польщі, США, Німеччині, Іспанії, Австрії, Болгарії, Китаї, Греції та інших країнах.

Пропонуємо вам добірку видань сучасних українських авторів, популярних за кордоном. Долучайтесь до Національного тижня читання, будьте у тренді та читайте популярні у всьому світі українські книги.

Юрій Винничук

Письменник, журналіст, перекладач і редактор. Відомий завдяки поєднанню гумору, іронії та детективних сюжетів. Вшанований нагородою “Книга року” Бі-Бі-Сі. Перекладений 15 мовами світу.

                 Аптекар. Ю. Винничук 

                        Танго смерті                                               Аптекар

Ірена Карпа

Письменниця, співачка, журналістка, телеведуча. Відома своєю епатажністю, активна громадська діячка, кураторка культурних проєктів.

Піца "Гімалаї". І. Карпа                 Добрі новини з Аральського моря. І.Карпа 

                         Піца "Гімалаї"                                    Добрі новини з Аральського моря

Софія Андрухович

Письменниця, перекладачка та публіцистка. У 2021 році увійшла до списку "100 успішних жінок України" за версією журналу "НВ". Лауреатка Літературної премії імені Джозефа Конрада. Найвідоміший твір “Фелікс Австрія” приніс авторці нагороди «ЛітАкцент» та «Книга року BBC».

                 

                            Амадока                                                  

Тарас Прохасько

Український письменник, журналіст. Лауреат численних нагород, серед яких: «Книга року-2011». Його вважають одним з найкращих українських есеїстів: він має дві найпрестижніші премії, які тільки можна отримати за есеїстику — премія імені Юрія Шевельова за книгу «Одної і тої самої» в 2013-му і Шевченківська премія за збірку есеїв «Так, але…» у 2020-му.

                      

                           НепрОсті

Юрій Андрухович

Один зі засновників поетичної групи «Бу-Ба-Бу», автор романів, оповідань, поетичних збірок та есеїв. Його книги видані у Польщі, Німеччині, Канаді, Угорщині, Фінляндії, Хорватії. А в США, Швеції, Іспанії, Росії‚ Австрії вони побачили світ як окремі публікації. Вірші Юрія Андруховича поклав на музику польський гурт Karbido.

12 обручів. Ю. Андрухович                 

                          12 обручів                                           Листи в Україну 

Оксана Забужко

Українська письменниця, поетеса публіцистка, філософиня та активна громадська діячка. Лауреатка Шевченківської премії, а також численних нагород. З її ім’ям пов’язують вихід сучасної української літератури на світову арену. У своїх творах звертається до тем національної ідентичності, історичної пам’яті та гендеру. У 90-роках викладала україністику в трьох університетах США: Пенсільванському, Пітсбурзькому та Гарварді.

                 

                  Notre Dame d'Ukraine                               Польові дослідження українського сексу                                                             

Андрій Курков  

Один із найбільш відомих українських авторів за кордоном, його твори перекладені 36 мовами світу та увійшли до списку європейських бестселерів.

              

              Рождественский сюрприз                         Ночной Молочник

Сергій Жадан   

Музикант, громадський активіст, волонтер — він виходить за рамки письменника і є дійсно видатним українцем. Його літературні твори одержали численні національні та міжнародні нагороди, були перекладені 13 мовами. Активний організатор літературного життя України (з 2000 року — віце-президент Асоціації українських письменників).

Месопотамія. Сергій Жадан              

                         Месопотамія                                       Динамо Харків       

                      

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua