Дата публікації:
05 березня 2021
Кількість переглядів:
2351
Поділитися:

Гендерна рівність є самоціллю.
Вона є передумовою для подолання бідності,
сприяння сталому розвитку та впровадження
ефективного управління в будь-якій країні.

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан

У 2021 році виповнюється 111 років з дня проголошення ідеї святкування 8 Березня як Міжнародного дня боротьби жінок за свої права. Гаслом цьогорічного свята, запропованого ООН, є «Жіноче лідерство: наближаючись до рівноправного майбутнього у світі в часи пандемії».

Тема жіночого лідерства та гендерної рівності є надзвичайно актуальною в усьому світі. Успіх багатьох європейських країн пов’язують з активною участю жінок у розвитку держави та суспільства.

Україна за останні роки піднялася в Індексі гендерного розриву (Global Gender Gap Report) до  52-ї позиції серед 162 країн. У контексті стратегії гендерної рівності на 2019-2021 роки, затвердженої Міністерством розвитку громад і територій України, у регіонах впроваджуються гендерно орієнтовані проєкти. 

Сумський державний університет також впроваджує принципи рівних можливостей, підтримує та розвиває відповідні освітні та дослідницькі програми. Науковиці та викладачки СумДУ беруть активну участь у організації та проведенні наукових досліджень, заходів міжнародної академічної мобільності, очолюють міжнародні грантові проєкти, зокрема за програмами Erasmus та фонду «Відродження». 

Гендерний баланс СумДУ (за даними АСУ) виглядає таким чином: 

- співробітники - домінують жінки (62,5%);

- студенти - незначну перевагу мають чоловіки (дівчата 47%);

- аспіранти - більше чоловіків (жінки 43%);

- проректори - 2 жінки (29%);

- директори інститутів / декани факультетів - 3 жінки (38%);

- завідувачі кафедр – 20 жінок (36%);

- на керівних посадах в цілому – жінки 49%.

За галузевим принципом у СумДУ найменше жінок у STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) – серед студентів та аспірантів 20%, серед науково-педагогічних працівників – 34%.

На інфографіці представлені статистичні дані у порівнянні з Україною в цілому.

Досягнення гендерного балансу – це шлях до успіху не тільки в освіті та науці, а і в економіці, бізнесі, державному управлінні. Рушійною силою розвитку здорового й щасливого рівноправного суспільства є жінка, її віра в себе і свої можливості!

 

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua