Україна та світ | Науковий дайджест | Грудень 2023

 

НОВИНИ УРЯДУ ТА МОН УКРАЇНИ

 Рада визначила пріоритетні напрями розвитку науки і техніки. Закон ухвалено з метою актуалізації чинних пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки.

 Міністерство освіти і науки України спільно з Державною науковою установою «Український інститут науково-технічної експертизи та інформації» розробило Дорожню карту використання науки, технологій та інновацій для досягнення Цілей сталого розвитку.

 

ФІНАНСУВАННЯ НАУКИ

 В Україні відкрили офіс "Горизонт Європа", який допоможе з фінансуванням науки та інновацій. Це сприятиме більшій участі українських інноваторів у європейському дослідницькому просторі, а також інтеграції між науковими комʼюніті ЄС та України.

 Держава профінансує майже 300 наукових робіт і розробок, відібраних за результатами конкурсних відборів серед закладів вищої освіти та наукових установ, а також конкурсу молодих учених.

 

ВИКЛИКИ НАУКИ

 Академічна наука отримала два довгоочікуваних законодавчо-регуляторних документи щодо власних перспектив. Щоправда, вчергове їхнім розробником стала не сама наука, а відомство, яке нею опікується — Міністерство освіти і науки України. Академічна наука як складова культури та майбутнього нації: невже реквієм?

 Як унеможливити використання науки як інструменту російської пропаганди? Чи знає світова наукова спільнота про потреби українських науковців під час війни? Як розповідати про потреби української науки, щоб це почули? А також – як вибудувати систему впровадження наукомістких інновацій у виробництво? На ці та інші запитання відповідає Герсон С. Шер – доктор філософії, член Колегії міжнародних радників Національного фонду досліджень України.

 

КОНКУРСИ. ГРАНТИ. СТИПЕНДІЇ

 Актуальна інформація щодо конкурсів Рамкової програми «Горизонт Європа». Відділ «Офіс Горизонт Європа в Україні» інформує про конкурси за напрямом «Розширення участі та зміцнення європейського дослідницького простору» (Widening Participation and Strengthening the European Research Area).

 Національний фонд досліджень України оголосив новий конкурс проєктів з виконання наукових досліджень і розробок «Передова наука в Україні». Дедлайн подання заявок: 22 січня 2024 року.

 Триває прийом заявок на надання грантової підтримки від Фонду цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global) для українських вчених, технічних спеціалістів та інженерів, які працюють в сфері хімічних, біологічних, радіологічних, ядерних та дотичних до них напрямів наукових розробок та досліджень. Дедлайн подання заявок: 31 січня 2024 року.

 Wissenschaftskolleg у співробітництві з партнерськими інститутами з України, Європи та Сполучених Штатів запустив ініціативу підтримки українських вчених щодо заснування Virtual Ukraine Institute for Advansed Study. Наразі оголошено про надання 15 стипендій українським вченим на 2024/2025 академічний рік. Дедлайн подання заявок: 31 січня 2024 року.

 

ЦИТУВАННЯ

 У Нацагентстві з якості вищої освіти рекомендують припинити використання джерел інформації держави-агресора в наукових публікаціях. Зазначається, що ці рекомендації не забороняють використання таких джерел, а лише є етичними принципами, які мають застосовувати науковці під час проведення досліджень і оприлюднення їхніх результатів.

 In this paper «Papers and patents are becoming less disruptive over time» from the journal Nature the authors analyse some claims at scale across six decades, using data on 45 million papers and 3.9 million patents from six large-scale datasets, together with a new quantitative metric - the CD index - that characterizes how papers and patents change networks of citations in science and technology. The authors find that papers and patents are increasingly less likely to break with the past in ways that push science and technology in new directions. This pattern holds universally across fields and is robust across multiple different citation- and text-based metrics.

 

НАУКА ТА ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ

 Міжнародна наукова конференція «Штучний інтелект у науці та освіті» (AISE 2024). Дата проведення: 1-2 березня 2024 року. Реєстрація: до 9 лютого 2024 року. Мови заходу: українська, англійська. Формат проведення: гібридний. Передбачені сертифікати за участь.

 У науці проблема: людей не вистачає, і вчені намагаються отримувати рецензії від ChatGPT. Поки наукові журнали заробляють величезні гроші, продаючи журнали з рецензованими статтями, рецензенти працюють на безоплатній основі. Знайти бажаючих працювати безкоштовно стає дедалі важче, тому науковці звертаються до штучного інтелекту.

 In the past year, development of large language models (LLMs) has been rapid (we’re already on GPT-4), and their role in society — and scholarly publishing, in particular — has been debated with equal parts anxiety and excitement. You should pay attention to this article «Hanging in the balance: Generative AI versus scholarly publishing».

 

НАУКОВІ ВІДКРИТТЯ

 Перегони за Місяць, штучний інтелект та суперкомп'ютери. Наукові події, за якими варто стежити у 2024 році за версією журналу Nature. 

 Найгучніші наукові сенсації 2023 року виявилися фальшивими, а реальні відкриття не створювали інформаційних вибухів. Сайт Mind пропонує дізнатися про шість найвизначніших для людства наукових проривів, оголошених у 2023 році.

 Cвіт науки рухається попри все, дослідники безперервно працюють над покращенням життя майбутніх поколінь. Визначні наукові відкриття 2023 року за версією сайту SPEKA: зірки-планетожери, GPT-4, пангеном та інші чудеса прогресу.

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Для ознайомлення пропонуємо звіт про роботу бібліотеки СумДУ у 2023 році, у якому представлені результати роботи бібліотеки за всіма напрямками, зокрема, щодо створення якісного інформаційного простору для підтримки досліджень в університеті.

 На сайті бібліотеки оновлено інформацію у розділі «Статті СумДУ у Scopus / WoS». Ви можете ознайомитися з переліком публікацій науковців СумДУ в наукометричних базах у розрізі факультетів/інститутів.

 Приєднуйтесь до вебінару «Найвпливовіші нові спеціалізації та напрямки досліджень у 2023 році». Захід покликаний надати слухачам знання та передбачення щодо розуміння мінливих глобальних дослідницьких тенденцій 2023 року, які допоможуть у стратегічному плануванні, інвестуванні та прийнятті рішень. Дата події: 25 січня 2024 року. Час події: 10:15. Потрібна реєстрація.

 Prometheus в партнерстві з U.S. Embassy Kyiv Ukraine та Міністерством освіти і науки України запускають Всесвітній онлайн-університет. Протягом трьох років Prometheus першим в Україні перекладе українською мовою 50 онлайн-курсів найкращих світових університетів. Вже перекладено і надано доступ до 10 курсів на безкоштовній основі.


 

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

  

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua