Україна та світ | Науковий дайджест | Жовтень-Листопад 2023

 

НОВИНИ МОН

 Цьогоріч Україна вперше взяла участь у засіданні другого керівного комітету DONES разом із представниками 17 країн-учасниць та Європейською комісією від імені програми «EURATOM», а також консорціумом європейських термоядерних лабораторій (EUROfusion) та Fusion for Energy (F4E). Ця участь є важливою для України, адже допоможе інтегруватися в міжнародне наукове обʼєднання для спільної експлуатації наукового обладнання в межах сучасних експериментальних можливостей.

 Україна та Німеччина на рівні Міністерств освіти домовилися про співробітництво у сфері науки, технологій та інновацій. Партнерство між двома країнами охопить спільну роботу за різними освітніми та науковими напрямами.

 В Україні створять чотири центри передових досліджень (Cores оf Excellence). Чотири проєкти перемогли в конкурсному доборі у 2023 році та отримали фінансову підтримку Німеччини на подальшу розбудову — із загальним фінансуванням 10 мільйонів євро.

 МОН упроваджує стандарти ОЕСР у галузі наукової, технологічної та інноваційної політики. Дані статистики надають можливість не тільки наочно оцінити масштаби розвитку наукової та інноваційної діяльності, а і створити інформаційну базу, необхідну для прийняття обґрунтованих рішень в економічній та політичній сферах.

 На базі Національного фонду досліджень України розпочав роботу структурний підрозділ «Офіс Горизонт Європа в Україні», діяльність якого буде спрямована на максимальне використання можливостей співпраці в сфері досліджень та інновацій, а також наданню інформаційно-консультаційних послуг.

 

ПУБЛІКАЦІЯ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

 Open-access reformers launch the next bold publishing plan. The group behind Plan S has already accelerated the open-access movement. Now, it is proposing a more radical revolution for science publishing.

 The Peer Review Renaissance: An Urgent Call for Transformation. Are peer reviewers adept at grasping the cultural subtleties involved in reviewing such research? Furthermore, do they possess the expertise to evaluate interdisciplinary research domains? The emergence of platforms like eLife and F1000, not to mention preprints, has ignited conversations about the fundamental nature of peer review. Some express concerns regarding research integrity, while others appreciate the accelerated publication timelines.

 

НАУКОВА ІДЕНТИФІКАЦІЯ

 Що таке система наукової ідентифікації ROR та в чому її переваги? За допомогою унікального та постійного ідентифікатора ROR ID можна безпомилково визначити будь-яку установу, навіть якщо її назва схожа або ідентична з іншою установою. Система також буде корисною для вчених, грантодавців, видавців та інших зацікавлених сторін, яким потрібен доступ до точної та стандартизованої інформації щодо дослідницьких організацій.

 

(НЕ)ДОБРОЧЕСНІСТЬ

 Культура скасування: як і чому можна позбавити наукового ступеня. Навіщо потрібна система наукових ступенів, за що науковці можуть їх позбутися та як проблема нечесних наукових досягнень вирішується у світі?

 На сторінці блогу Міжнародного центру академічної доброчесності опублікована стаття Альфонсо Беніто «Академічна доброчесність і використання штучного інтелекту», у якій автор наголошує, що спостерігається підвищення популярності серед студентів використання та зловживання інструментами на основі ШІ.

 

КОНКУРСИ

 Триває подання заявок на конкурс, оголошений Національним фондом досліджень України та Нідерландською дослідницькою радою (NWO) для українських вчених.  Хто може подати заявки, яка сума гранту, терміни подачі – дізнавайтеся у матеріалі.

 Державний департамент США, Бюро у справах освіти і культури, Офіс програм обміну приватного сектору та Американські Ради з міжнародної освіти оголосили про відкриття анкети для участі в програмі “BridgeUSA: Програма обмінів для українських викладачів”. Викладачі, що братимуть участь у програмі, співпрацюватимуть із колегами-менторами з університетів США, з котрими спільно напрацьовуватимуть індивідуалізовані програми. Кінцевий термін подання анкети — 29 грудня 2023 року.

 

ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ТА НАУКА

 Організація економічного співробітництва та розвитку оприлюднила звіт «What technologies are at the core of AI? An exploration based on patent data» із серії «OECD ArtificiaL Intelligence Papers», у якому викладено нову методологію та представлено перший дослідницький аналіз технологій і застосунків, які лежать в основі останніх досягнень у галузі ШІ.

 Approaching Artificial Intelligence and Open Research in Sync: Opportunities and Challenges. As scholarly publishing starts to come to grips with changes around OR, artificial intelligence (AI) and generative AI (GAI) have crashed onto the scene, with the launch of GAI products such as ChatGPT and Google Bard boosting applications and usage. AI is growing fast and has shifted from the R&D and prototype stage to the full commercial application stage - and from analytic AI that examines existing content to generative AI that generates new information.

 AI writes summaries of preprints in bioRxiv trial. Large language model creates synopses of papers aimed at various reading levels to help scientists sift through the literature. AI approaches are increasingly being applied to help researchers digest the scientific literature.

 

ВЕБІНАРИ. КОНФЕРЕНЦІЇ

 Приєднуйтесь до вебінару від компанії Clarivate «Нові індекси на платформі Web of Science: ProQuest Dissertations&Theses Citation Index та Preprint Citation Index»Дата події: 30.11.2023. Час події: 10:15–11:15. Потрібна реєстрація.

 Які абсолютні та нормалізовані метрики використовують для оцінки впливу науковця? Що таке високоцитовані роботи та високоцитовані науковці? Як визначаються Citation Laureates™? Як працювати з профілем автора у Web of Science? Відповіді на ці питання ви отримаєте на вебінарі від компанії Clarivate "Автори та цитування"Дата події: 02.12.2023. Час події: 10:15–11:15. Потрібна реєстрація.

 Візьміть участь у міжнародній конференції «Доброчесність, відкрита наука та штучний інтелект в академічних колах та за їх межами: зустріч на перехресті». Дата: 15.12.2023. Час: 10:00-18:00. Потрібна реєстрація. Кінцевий термін реєстрації та подання тез доповіді – 1 грудня 2023 року. Мова конференції: англійська.

 Хто не зміг долучитися до серії вебінарів щодо можливостей платформи «Research4Life» для українських користувачів, ви маєте можливість переглянути їх у записі. Вебінари проводила Маргарита Цюра, національна координаторка проєкту «Research4Life» в Україні, стипендіатка Німецької національної бібліотеки.

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Доступ до ресурсу ASTM Compass, однієї з найповніших бібліотек технічної інформації, яка містить понад 12 000 стандартів, більше 1 500 книг та 47 000 статей і документів з різних галузей знань. Умови доступу до ресурсу: з локальної мережі університету.

 До 31 грудня 2023 р. триває доступ до колекцій Cambridge University Press (420 рецензованих академічних журналів) та Oxford University Publishing (понад 500 журналів), найбільш авторитетних видавництв наукової літератури з різних галузей знань. Умови доступу до ресурсів: з локальної мережі університету.


 

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

  

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua