Україна та світ | Науковий дайджест | Вересень 2023

 

НОВИНИ МОН ТА КАБМІНУ

 Набули чинності зміни (наказ МОН від 27.06.2023  № 785), що удосконалюють реєстрацію та облік науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт і дисертацій. Документ упорядковує та удосконалює механізм реєстрації та обліку зазначених робіт і дисертацій за допомогою електронної системи з віддаленим доступом, а також деталізує процеси з оформлення та внесення змін у реєстраційні та облікові документи.

 Кабмін урегулював питання державної атестації наукових установ і закладів вищої освіти в частині провадження такими закладами наукової (науково-технічної) діяльності. Проходження науковою установою чи закладом вищої освіти державної атестації є важливим для тих наукових установ та закладів вищої освіти, які внесені або претендують на внесення до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, оскільки воно є обов'язковою умовою включення наукової установи чи закладу вищої освіти до зазначеного Реєстру.

 

КОНКУРСИ. СТИПЕНДІЇ. ГРАНТИ

 Національний фонд досліджень України разом зі Швейцарським національним науковим фондом (SNSF) запускає спільний конкурс проєктів. Однією з його цілей є підтримка дослідницької діяльності в Україні. Дедлайн подання заявки на участь у першому конкурсі: 12 грудня 2023 року.

 Кембриджська ініціатива відкритого доступу до спільного фінансування = усунення бар’єрів для публікацій у відкритому доступі. Це новий пілотний проєкт, спрямований на підтримку авторів з понад 100 країн світу, які бажають опублікувати свої дослідження у відкритому доступі в журналах Кембриджу, але не мають доступного фінансування.

 МОН оголосив конкурс проєктів фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень та науково-технічних (експериментальних) розробок молодих ученихДедлайн подання заявок: 24 жовтня 2023 року.

 Науковцям пропонують гранти для участі у конференціях. Вчені, які працюють у секторі хімічної, біологічної, радіаційної та ядерної безпеки, отримають гранти у розмірі до 1500 доларів, які зможуть витратити для подорожі на конференцію. Дедлайн подання заявок: 6 листопада 2023 року.

 

ВІДКРИТА НАУКА. АНОНСИ ПОДІЙ

 У рамках Міжнародного Тижня відкритого доступу 2023 відбудеться Друга Міжнародна конференція «Відкрита наука та інновації в Україні 2023». Організатори: Міністерство освіти і науки України, Державна науково-технічна бібліотека України, Лейбніцький інформаційний центр науки і технологій та університетська бібліотека. Потрібна реєстрація. Дедлайн: 15 жовтня. Дата та формат проведення: 26-27 жовтня 2023 року у режимі онлайн.

 Українських науковців запрошують долучитися до вебінару «Принципи та практики відкритої науки» у межах програми MSCA4Ukraine. Учасники дізнаються про практики відкритої науки в ЄС; як публікуватися на платформі відкритих досліджень, створеній Єврокомісією; як можна використати відкриту науку для відбудови та зміцнення українського сектора вищої освіти та досліджень. Дата: 25 жовтня 2023 року. Потрібна реєстрація.

 

ДОБРОЧЕСНІСТЬ

 18 жовтня 2023 року відбудеться Міжнародний день дій за академічну доброчесність (IDoA). Цього року тема заходу: «Відстоювання академічної доброчесності в епоху ШІ». Він покликаний пов’язати потребу співробітників і студентів відстоювати академічну доброчесність у своїх навчальних закладах і за їх межами з поточною ситуацією зі штучним інтелектом, який має глибокий вплив на вищу освіту. Під час проведення IDoA планується глобальний обмін ідеями, практиками, заходами, джерелами з академічної доброчесності; представлення широкого спектру доповідей від викладачів і студентів з різних країн світу. Потрібна реєстрація.

 

ВИКЛИКИ НАУКИ

 Фінансові ресурси України під час війни обмежені. Водночас для оборони та відбудови країни потрібні нові ідеї, інноваційні рішення, проривні проєкти. Як визначити й фінансувати кращих вчених, які продукують якісні результати? Хто має оцінювати установи та ЗВО і за якими методиками? А також - чи потрібно для цього створювати окреме агентство? Відповіді на ці питання знаходили учасники дискусії «Оцінювання наукової діяльності».

 Surviving war, sustaining science: how Ukrainian research carries on. How to keep science going amidst conflict? In our world where research progresses so quickly, for Ukrainian scientists, keeping on working is a matter of survival.

 

РЕФОРМИ НАУКОВОЇ СФЕРИ

 До дискусій щодо післявоєнного відродження і реформи наукової системи України. У засобах масової інформації активізувалося обговорення питання про  те, якою ми хочемо бачити науку України і як саме будемо намагатися цього досягти. Яких заходів треба вжити, щоб розпочати і прискорити процес відновлення наукового потенціалу?

 Реформа наукової сфери: продовжуємо обговорення. Якими мають бути кроки реформ, на думку академіка НАН України Сергія Фірстова, та що там під «парасолькою»?

 

НАУКА ТА ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ

 AI and science: what 1,600 researchers think. A Nature survey finds that scientists are concerned and excited by the increasing use of artificial intelligence tools in research. The share of research papers that mention AI terms has risen in every field over the past decade, according to an analysis by Nature.

   

НАУКОМЕТРІЯ

 Scopus представляє метрику «Позиція автора» - новий інструмент дослідника. Цей показник допоможе дослідникам краще відстежувати та розуміти ефективність своїх досліджень, зібрати повний огляд результатів своїх досліджень, та продемонструє певні досягнення для просування по службі, перебування на посаді, подання заявок на гранти.

 

ВЕБІНАРИ. ОНЛАЙН-ЛЕКЦІЇ

 На платформі Ukraine Global Faculty анонсовані лекції за участю провідних спікерів міжнародного рівня, які відбудуться цього місяця. Скористайтеся цією можливістю для особистого та професійного зростання. Потрібна реєстрація.

 Вебінар «Будуйте ефективну публікаційну стратегію: Scopus, SciVal і журнали» від компанії Elsevier. Дізнавайтеся, як будувати ефективну публікаційну стратегію, обираючи релевантні видання, як Scopus і SciVal допоможуть легко проаналізувати видання для поширення ваших наукових результатів. Дата події: 19.10.2023. Час події: 11:00. Потрібна реєстрація.

 Приєднуйтесь до вебінару «Поєднуємо можливості Scopus і ScienceDirect». Знайомство з двома рішеннями Elsevier – повнотекстовою платформою ScienceDirect та базою даних цитувань Scopus: у чому різниця, як вони пов’язані, та у яких випадках використовувати кожну з них. Дата події: 02.11.2023. Час події: 14-00. Потрібна реєстрація.


 

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

  

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua