Україна та світ | Науковий дайджест | Травень 2023

 

НОВИНИ МОН

 Міністерство освіти і науки України оголошує про продовження терміну конкурсу з відбору кандидатів до складу Ідентифікаційного комітету з питань науки. Він формується з вітчизняних та іноземних вчених, які мають вагомі наукові здобутки, бездоганну наукову репутацію та довіру в науковому середовищі.

 МОН оголосив проведення конкурсу на здобуття щорічної премії Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій у 2024 році. Присуджується за особливі досягнення у розробленні і впровадженні інноваційних технологій у виробництво та виведення на ринок вітчизняної інноваційної продукції. Кабінетом Міністрів України щороку присуджується до 5 Премій та визначається її розмір.

 

КОНКУРСИ. ПРОЄКТИ. СТИПЕНДІЇ

 Офіс підтримки вченого впроваджує науково-популярний проєкт «Книга від вченого», у рамках якого вчені презентують свої доробки в різних форматах. Участь у проєкті можуть узяти всі науковці, праці яких (зокрема електронні видання) вийшли друком у 2017–2023 роках.

 Міжнародні академічні проєкти від Bayhost. Програма підтримує проєкти співпраці університетів Східної Європи, зокрема й України, з баварськими університетами. Мета програми – прокласти шлях для подальшої співпраці у сфері досліджень та викладання. Дедлайн подання заявок – 17 липня 2023 року.

 Європейська Комісія організовує онлайн-табір з написання проєктних заявок «Горизонт Європа» для України, у якому учасники пройдуть навчання з написання високоякісних конкурентоспроможних заявок, що сприятиме їх інтеграції в дослідницькі та інноваційні мережі ЄС. Дата проведення: 3-7 липня 2023 року. Реєстрація: до 28 червня.

 Літня школа Міжнародної дослідницької інфраструктури екстремального світла (ELI ERIC, Чехія). Захід покликаний долучити молодих вчених до обговорення досліджень у галузі фізики, хімії, матеріалознавства, питань генерації та застосування інтенсивних лазерних імпульсів і джерел частинок і випромінювання, керованих лазером. Дата проведення: 29 серпня – 2 вересня 2023 року. Дедлайн подання заявок – 20 серпня 2023 року.

 

ВИКЛИКИ НАУКИ

 Десятки наукових установ України перебувають під обстрілами або в окупації. Фінансування української науки наразі суттєво зменшилося, а чимало проєктів призупинилося. У цих умовах багатьом вченим довелося покинути домівки та дослідження й продовжити свою діяльність поза межами країни. Зараз приблизно 12-15% українських науковців виїхали за кордон. Як вони продовжують свою роботу?

 Українська наука та інновації: виклики у дні війни. У публікації йдеться про висновки, отримані під час реалізації важливого проєкту щодо підтримки української наукової спільноти. Знищення наукових установ, споруд та обладнання не тільки вповільнюють поточні дослідження та інновації, але й негативно впливають на прогрес та розвиток української науки в цілому. Надзвичайно важливо вирішити ці проблеми та забезпечити підтримку для відновлення та захисту наукової спільноти в Україні.

 

НАЦІОНАЛЬНИЙ ФОНД ДОСЛІДЖЕНЬ

 Національний Фонд досліджень: успіхи та виклики на тернистому шляху до Європи. Це перша та поки єдина державна грантодавча організація у науковій сфері, що створена та управляється вченими, залучає іноземних експертів до оцінювання проєктів, і фінансує науковців незалежно від відомчої приналежності їхніх установ. 

 Про науку як невід’ємну складову підготовки сучасного спеціаліста. Інтерв’ю з виконавчим директором НФДУ Ольгою Полоцькою про проблеми, з якими стикаються університети, коли включають дослідницьку складову в свої освітні програми; про те, чи можливо за рахунок грантів компенсувати дослідницьку роботу на рівні ринку праці; про перешкоди розвитку української науки та їх подолання та ін.

 

НЕ(ДОБРОЧЕСНІСТЬ)

 Академічна не(доброчесність): що з нею не так? Якщо б хтось вирішив визначити головну проблему української науки й вищої освіти останніх років за частотністю згадування в медіа, то академічна недоброчесність обігнала б, напевно навіть недофінансування та колосальні втрати, завдані російською агресією. Справді, спалахують щоразу нові плагіатні скандали.

 

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП

 Публікація у відкритому доступі стає мейнстрімом. Іноді це є вимогою, але це також непростий процес, який потребує детального вивчення та розуміння. На сайті Times Higher Education опублікована стаття Інми Перал та Маель Генну «Why does open access make publishing more complicated?». Матеріал подано англійською мовою.

 

ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ

 Інтерв’ю з Олексієм Молчановським, керівником магістерської програми з комп'ютерних наук за напрямом «Data Science» Українського католицького університету, співзасновником платформи масових онлайн-курсів «Prometheus», про черговий сплеск уваги до штучного інтелекту, ChatGPT і важливість реалістичного розуміння обмежень і ризиків технології.

 Artificial Intelligence: UNESCO publishes Policy Paper on AI Foundation Models. In response to growing political, public, and industry concern over the rapid proliferation of artificial intelligence (AI) foundation models and calls for regulation, UNESCO is publishing a policy paper demonstrating how the UNESCO Recommendation on the Ethics of AI can help identify and clarify key ethical concerns related to AI systems, guiding policy responses. The paper suggests a procedural framework to address and mitigate risks that may arise with their use across the AI project life cycle.

   

АНОНС ВЕБІНАРІВ

 ДНТБ України спільно з Public Knowledge Project (PKP) запрошують на вебінар «Open Journal Systems (OJS) як безкоштовний та відкритий програмний комплекс для публікації наукових досліджень» з метою обговорення цифрових рішень для управління науковими журналами, зосередившись на перевагах Open Journal Systems (OJS) як безкоштовного та відкритого програмного забезпечення. Дата проведення: 25 липня 2023 року.

 До Вашої уваги спеціалізований вебінар від компанії Clarivate для редакцій та редакторів журналів про правила відбору журналів, матеріалів конференцій та монографій до Web of Science Core Collection. Дата події: 29 червня 2023 року. Час події: 10-15 – 11-15. Потрібна реєстрація.

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Відкритий освітній ресурс "Українська бібліотека LibreTexts". Запрошуємо академічну спільноту СумДУ долучитися до апробації проєкту «Українська бібліотека LibreTexts».  Це ресурс відкритих підручників з різних галузей знань від сучасних авторів США. Наукові праці перекладені українською мовою.

 
До 31 грудня 2023 року Сумський державний університет має доступ до журналів видавництва Oxford University Publishing – найбільшого університетського видавництва у світі. Його колекція містить понад 500 журналів з різних галузей знань. Умови доступу до ресурсу: з локальної мережі університету.

 
Сумський державний університет має доступ до колекції журналів видавництва Cambridge University Press. Колекція Cambridge Journals Online містить понад 420 рецензованих академічних журналів з різних галузей знань. Умови доступу до ресурсу: з локальної мережі університету.


 

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

  

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua