Україна та світ | Науковий дайджест | Квітень 2023

 

НОВИНИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

 Рішення уряду: державна атестація наукових установ та закладів вищої освіти щодо наукової діяльності буде здійснюватися у встановленому порядку. На черговому засіданні уряду внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України щодо затвердження Порядку проведення державної атестації наукових установ.

 Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови щодо переліку наукових досліджень і науково-технічних розробок, подовживши термін дії пріоритетних напрямків до 2023 року.

 

(НЕ)ДОБРОЧЕСНІСТЬ

 Про кризу експертності, плагіат, псевдонауку - у інтерв'ю літературознавиці, культурологині, докторки філологічних наук, професорки Тамари Гундорової.

 "Дисертації стали атрибутом еліти": науковиця Ірина Єгорченко про викриття академічної недоброчесності, боротьбу з плагіатом у дисертаціях та фіктивних науковців в університетах.

 Міністерство освіти розробило проєкт нового положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки, відповідно до якого пропонується виганяти студентів за плагіат.

 

ПУБЛІКАЦІЇ У НАУКОВИХ ЖУРНАЛАХ

 Рішення МОН та ініціативи ряду чиновників викликали примусове утворення в країні великого платного ринку видавничих послуг у виданнях WoS та Scopus. Якщо порівняти ціну за публікації в авторитетних вітчизняних фахових виданнях і у виданнях WoS та Scopus, то різниця складе десятки й сотні разів. Тобто це наша данина іноземним видавничим системам і наукометричним базам даних.

 Часом доводиться роками переробляти наукову статтю, щоб вона вийшла у збірнику, який індексується у Scopus та Web of Science. Докторка політичних наук, доцентка кафедри журналістики Донецького національного університету імені Василя Стуса Наталія Стеблина знає про це з власного досвіду.  У матеріалі йдеться про кроки, які їй допомогли опублікуватися.

 

ПІДТРИМКА НАУКИ

 Засідання Науково-технічної ради НАН України було присвячене найактуальнішому після перемоги завданню: відбудові (і перебудові) української економіки, результативній участі в цьому процесі академічних установ, і зокрема - кластеризації як формі реалізації наукових розробок

 Руйнування, переселення, втрата спокою та можливості продовжувати наукові дослідження - із такими проблемами зіткнулися українські вчені внаслідок повномасштабної війни. Гранти, стипендії, спільні проєкти - такі рішення знаходять у світі для підтримки української наукової спільноти. Українська наука вистоїть та отримає поштовх для розвитку.

 

ПРОГРАМА «ГОРИЗОНТ ЄВРОПА»

 З метою підтримки та підвищення обізнаності країн Східного Партнерства Європейська комісія підготувала навчальні матеріали щодо написання проєктних пропозицій, які будуть корисні усім, хто провадить науково-дослідну діяльність та цікавиться можливостями програми «Горизонт Європа».

 Національний фонд досліджень України розпочав договірні процедури до підписання Грантової угоди з Європейською Комісією щодо створення Офісу «Горизонт Європа» в Україні на базі НФДУ. Це означає, що зовсім скоро українські науковці матимуть змогу отримати допомогу щодо можливостей програми «Горизонт Європа» та нових точкових програм підтримки України в сфері науки та досліджень. 

 

КОНКУРСИ. СТИПЕНДІЇ

 Триває конкурс спільних україно-німецьких науково дослідних проєктів для реалізації у 2024-2025 роках. Дедлайн подання заявок: 22 червня 2023 року.

 Оголошується прийом заявок до Віртуального Інституту перспективних досліджень в Україні на шість стипендій на 2023/2024 навчальний рік. Стипендії надаватимуться науковцям, які проживають в Україні та працюють в українських університетах та науково-дослідних інститутах, на десять місяців. Дедлайн подання заявок: 25 червня 2023 року.

 

ВІДКРИТІ ДАНІ

 Відкритість та доступність даних: запрацював сервіс Open Data Watchdog. Це зручний інструмент, який дозволяє відстежувати дії з наборами даних на Єдиному державному порталі відкритих даних та зменшити кількість зловживань з боку адміністраторів і розпорядників даних.

 

АНОНС ЗАХОДІВ

 Незабаром відбудеться трансляція заходу з нагоди Дня науки в Україні. Захід має на меті об’єднати представників української та міжнародної наукової спільноти для обговорення шляхів підтримки науки та досліджень в Україні під час війни та після, а також інтеграції української науки до світового дослідницького простору. Захід відбудеться за інформаційної підтримки Міністерства освіти і науки України, науково-популярного журналу «Куншт» та проєкту «Наука в небезпеці». Дата: 19 травня. Час: 16-00.

 Якщо ви зацікавлені в використанні постійних  ідентифікаторів та відкритої інфраструктури метаданих для FAIR досліджень, приєднуйтесь до вебінару “Кроки до створення міжопераційності в дослідницьких інструментах за допомогою PIDs”Дата: 23 травня. Час: 16:00 – 17:00. Потрібна реєстрація.

 

ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ТА НАУКА

 AI text detectors: a stairway to heaven or hell? The emergence of GPTZero, OpenAI’s text classifier, and Turnitin’s AI detector brings a risk of over-reliance on AI classifiers. Are they a solution or a further problem to be solved?

 На сайті Організації об’єднаних націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) опубліковані «Рекомендації з етики штучного інтелекту: інструменти методології оцінки готовності» (англійською мовою). Документ встановлює цінності та визначає принципи, засновані на захисті прав людини, й трансформує їх у конкретні політичні рекомендації, що ураховують всі етапи життєвого циклу ШІ.

 AI and Scholarly Publishing — A (Slightly) Hopeful View. As the number of papers being submitted to publishers continues to grow, being careful about preventing unethical behavior while not increasing receipt-to-publish times becomes more challenging. Here AI is also part of the challenge — there are now plenty of ways for people to create images and text using AI which would challenge most peer reviewers’ ability to detect.

 Artificial intelligence (AI) and fake papers. The rise in the role of artificial intelligence (AI) in the writing, creation, and complete production of research papers has taken the publishing world by storm in the last year. This has significant implications for research integrity and the need for improved means and tools to detect fraudulent research. The advent of fake papers and the systematic manipulation of peer review by individuals and organisation has led editors and publishers to create measures to identify and address several of these fraudulent behaviours.

 Together with the Einstein Center Digital Future (ECDF), Elsevier company has set up the «Conversations on Science in the Digital Future» initiative. The second panel explores responsible AI. Responsible AI or Disinformation at Scale? The many Dimensions of Artificial Intelligence.

   

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Відтепер українські користувачі мають можливість доступитися до пошукової системи BOSS. Це система пошуку ресурсів (RDS) від бібліотеки Goethe-Institut Ukraine, яка надає доступ до близько 3 млн безліцензійних публікацій із загального індексу всіх німецьких академічних бібліотек. Це книги, дисертації, газетні та журнальні статті (переважно німецькою та англійською, а також іншими мовами), які доступні для безкоштовного завантаження.

 Національний Еразмус+ офіс в Україні спільно зі Swedish Council for Higher Education та у співпраці з Міністерством освіти і науки України та Національним фондом досліджень України запрошують Вас взяти участь у Swedish-Ukrainian Contact Seminar 2023, що відбудеться в онлайн форматі. Захід має на меті зміцнення співпраці між Швецією та Україною та ознайомлення із можливостями співпраці в межах Програми ЄС Еразмус+ у сфері освіти та спільних досліджень. Дата: 3-4 жовтня 2023 р. Мова семінару: англійська. Потрібна реєстрація.
 

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

  

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua