Україна та світ | Науковий дайджест | Грудень 2022

 

КОНКУРСИ

 Національний фонд досліджень України оголосив конкурс проєктів з виконання наукових досліджень і розробок «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди». Дедлайн подання заявок: 31 січня 2023 р.

 НАН України оголошує конкурс на здобуття Премії «За популяризацію науки»Дедлайн подання заявок: 28 лютого 2023 р.

 Триває приймання заявок на участь у конкурсі в межах рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Ціль конкурсу: надання швидкого доступу до європейських дослідницьких інфраструктур для дослідників України в обраних напрямках досліджень. Термін подання пропозицій – 9 березня 2023 року.

 

ГРАНТИ. СТИПЕНДІЇ

 Національний фонд досліджень України оголошує конкурс «Кембридж – НФДУ 2022. Індивідуальні гранти на проведення досліджень (розробок) для українських вчених (за підтримки Кембриджського університету, Велика Британія)». Дедлайн подання заявок: 27 січня 2023 р.

 Розпочався набір на Стипендійну програму імені Лейна Кіркланда на 2023–2024 навчальний рік. Реалізація програми відбувається в рамках двосеместрового навчання в одному з чотирьох вищих навчальних закладів Польщі. Дедлайн подання заявок: 01 березня 2023 р.

 Національна академія наук США та Польська академія наук оголосили прийом заявок на нову програму підтримки дослідників з України. Вона передбачає створення українських дослідницьких груп, кожна з яких отримає грант на три роки роботи. Дедлайн подання заявок: 16 січня 2023 р.

 Віденський Інститут гуманітарних досліджень (Institute for Human Sciences/ IWM) пропонує стипендії для молодих науковців України на проведення досліджень у галузі гуманітарних та соціальних наук. Дедлайн подання заявок: 16 січня 2023 року.

 

ВИКЛИКИ НАУКИ

 У Берліні відбулася Експертна конференція G7 з питань відбудови України за участю національних лідерів, експертів та керівників великих компаній. Які рекомендації щодо наукової сфери прийняла експертна конференція G7?

 Навіть попри повномасштабне вторгнення росії та її атаки на інфраструктуру, українські наукові дослідження не припиняються. Про те, як вчені працюють в умовах війни, з якими проблемами стикаються та як їх вирішують, розповів доктор біологічних наук, професор кафедри зоології та екології тварин Харківського національного університету Сергій Утєвський.

 

ЗДОБУТКИ УКРАЇНСЬКОЇ НАУКИ

 Створення Національного фонду досліджень України − чи не найбільше досягнення в напрямі реформування науково-технічної діяльності в Україні. НФДУ: враження від чотирирічної діяльності.

 Українська наука − як оцінювати? По-різному. Це може бути оцінка суспільством і урядом здобутків науки.  Зараз наука має вагомі здобутки, але змінилися пріоритети розвитку суспільства, людини, і наукові досягнення сприймаються інакше.

 

ПРЕПРИНТИ

 Researchers push preprint reviews to improve scientific communications. Shifts in research culture, incentives, and technology would be needed for wide adoption.

 Preprints and open preprint review: a workshop on innovations in scholarly publishing. An important development in scholarly publishing is the increasing adoption of preprints as a way to accelerate the dissemination of academic findings.

 

ВІДКРИТА НАУКА

 Guest Post – How Do We Measure Success for Open Science? However, Open Science is increasingly correlated with trustworthy and impactful science, underscoring that intelligent openness should, in fact, be seen as a matter of reputation.

 Open science round-up: November 2022. As we move into the last month of 2022, let’s stop at some significant developments in the Open Science movement.

 

РОЛЬ БІБЛІОТЕКИ. МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД

 Більшість викладачів Університету Іллінойсу в Чикаго вважають онлайн-журнали, бази даних та міжбібліотечний абонемент – найважливішими ресурсами для проведення досліджень на факультетах. З результатами дослідження щодо використання бібліотечних ресурсів у державному дослідницькому університеті ознайомтеся у статті "Faculty perceptions, use, and needs of library resource and services in a public research university".

 

НАУКОВІ ВІДКРИТТЯ

 Усім бідам на зло. Топ 11 найважливіших наукових відкриттів, зроблених у непростий 2022 рік.

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Онлайн-курси IBM SkillsBuild будуть перекладені українською завдяки співпраці Мінцифри з американською компанією IBM. SkillsBuid – це цифрова навчальна платформа, яка створена для старшокласників, студентів, викладачів та організацій. Необхідна реєстрація. 

 Publons інтегрується в Web of Science. Нове покоління профілів дослідників Web of Science Researcher ID об’єднує найкращі функції Publons і ResearcherID та дозволяє редагувати та керувати профілем з однієї платформи замість того, щоб робити це з двох.  У разі виникнення питань щодо створення авторських профілів звертайтесь до наших консультантів.

 

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua