Україна та світ | Науковий дайджест | ВЕРЕСЕНЬ 2022

 

ВИКЛИКИ НАУКИ

 Як визначити якість наукового дослідження: перед нами імітація, порожній папірець із красивими фразами, а чи реальна наука? Як оцінювати українську науку: чотири важливі речі.

 Ukraine’s scientists need help to rebuild their research system. With countries around the world increasingly focusing on problems at home, the urgent need to reconstruct Ukraine’s research and educational infrastructure must not be forgotten.

 

СТИПЕНДІЇ

 Стартував конкурс молодих учених на здобуття іменних стипендій, які призначатимуться за вагомий внесок у розвиток української науки, посилення міжнародного авторитету України, внесок у розвиток демократичних та гуманістичних цінностей у сфері науки і освіти. Дедлайн подачі документів: 13 жовтня 2022 р.

 Програма імені Фулбрайта в Україні оголошує конкурс на здобуття стипендій імені Фулбрайта для кандидатів та докторів наук, дослідників та фахівців. Дедлайн: 15 жовтня 2022 р.

 

ПІДТРИМКА НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

 «Horizon4Ukraine»: Європейська комісія розширює можливості підтримки українських науковців та інноваторів.

 Створено ресурсний центр «Elsevier», за допомогою якого українські вчені мають змогу зареєструватися та отримати доступ до важливих дослідницьких інструментів компанії.
 

НАПИСАННЯ НАУКОВИХ ПУБЛІКАЦІЙ

 Чи не кожен дослідник хоч раз був у ситуації, коли редакційна колегія присилала відмову для публікації статті. Що робити в такому випадку? Як оскаржити рішення редакції?

 Як обрати ключові слова для статті? Саме ключові слова сприяють пошуку наукової роботи в базах Скопус, Web of Science та інших, і роблять її видимою для студентів, аспірантів та інших вчених.

 

ЕТАП РЕЦЕНЗУВАННЯ ПУБЛІКАЦІЙ

 З'явилась ініціатива Publish Your Reviews, що заохочує рецензентів публікувати рецензії разом із препринтом статті.

 Рецензування наукової публікації є обов’язковою вимогою, яка встановлена ​​як до профільних українських видань, так і до іноземних видань, що індексуються у базах Скопус та Web of Science. Які основні правила написання рецензії на наукову статтю?

  

ПОРАДИ НАУКОВЦЯМ

 Як знайти потрібний журнал у Скопус? Алгоритм досить простий, але потрібно знати кілька тонкощів та кроків пошуку.

 Ідентифікатор автора Scopus Author ID один із найважливіших інструментів у популяризації наукових досліджень. 5 способів дізнатись ідентифікатор автора.

 

НАУКОВІ ВІДКРИТТЯ

 "Вільна наука": в Україні створили платформу для популяризації наукових відкриттів.

 
Війна та роботизація: над якими розробками протезів працюють та що розробляють провідні науковці?

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Open Educational Resources для академічної спільноти університету. Бібліотека СумДУ врахувала останні освітні тренди та потреби академічної спільноти і створила на сайті бібліотеки розділ Відкриті освітні ресурси, де подано перелік сайтів та платформ, які надають вільний доступ до відкритих підручників та освітніх матеріалів з різних галузей знань від відомих вчених та видавництв, провідних ЗВО світу.

 
Долучайтеся до вебінару «Коаліція за просування оцінки наукових досліджень». Дата події: 25.10.2022. Мова: англійська. Реєстрація до 21 жовтня. Участь безкоштовна.

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

 

 

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua