Дата публікації:
21 вересня 2022
Кількість переглядів:
692
Поділитися:

Світ змінюється, а разом з ним −
і вимоги до наших вмінь та навичок.
Це означає, що освіта теж не має стояти на місці…

 

Серед світових тенденцій у сфері освіти всесвітніх масштабів набуває рух відкритих освітніх ресурсів. Їхнє використання у процесі навчання стає також все більш актуальним. Вони сприяють розширенню доступу до якісної освіти, оскільки безперешкодно й спільно використовуються багатьма країнами й закладами вищої освіти.

Бібліотека СумДУ врахувала останні освітні тренди та потреби академічної спільноти і створила на сайті бібліотеки розділ Відкриті освітні ресурси, де подано перелік сайтів та платформ, які надають вільний доступ до відкритих підручників та освітніх матеріалів з різних галузей знань від відомих вчених та видавництв, провідних ЗВО світу. 

Відкриті освітні ресурси (англ. Open Educational Resources, OER) – матеріали для викладання, навчання та досліджень в будь-якому форматі й на будь-якому носії, які є вільнодоступними та відкритими для користувачів, або забезпечені ліцензією, зокрема Сreative Commons, що дозволяє їх вільне використання чи опрацювання у будь-який час і будь-де.

До відкритих освітніх ресурсів належать: електронні підручники, навчальні матеріали, відео, повні курси, модулі курсів, аудіоматеріали, навчальні програми, лекції, презентації, тести, інтерактивні матеріали (симулятори чи рольові ігри), програмне забезпечення (включаючи мобільні додатки) та будь-які інші електронні навчальні засоби.

Переваги  відкритих освітніх ресурсів:

  • вільний доступ до високоякісної навчальної інформації;
  • використання закордонного досвіду у навчальному процесі;
  • залучення різних типів сприйняття навчальної інформації;
  • підвищення якості освітніх програм у ЗВО.

Одним із перших ініціаторів руху OER став Массачусетський інститут технологій, який започаткував проєкт OpenCorseWare. Мета проєкту полягала у наданні вільного доступу користувачам мережі Інтернет до матеріалів всіх навчальних курсів закладу. Інші навчальні заклади світу теж активно підхопили цю освітню ініціативу – Notre Dame OpenCourseWare, OpenStax College, Open Education North Carolina Textbooks, Open Textbook Initiative from the American Institute of Mathematics, Open Yale Courses та ін.

Також Національна науково-технічна бібліотека Німеччини долучилася до цієї ініціативи й пропонує цифрові освітні ресурси та аудіовізуальні матеріали з різних галузей знань, які доступні на її сайті багатьма мовами, зокрема українською. Скористайтеся сервісами – Open Educational Resources Search Index (OERSI), TIB AV-Portal та Twillo, які містять безкоштовні освітні матеріали з відкритою ліцензією, доступні для використання у навчальній та викладацькій діяльності. До того ж, німецькі колеги беруть на себе зобов’язання допомогти українським вченим у використанні цих сервісів в частині оприлюднення матеріалів, здійснення перекладу та укладання ліцензійних угод.

 

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua