Україна та світ | Науковий дайджест | ЧЕРВЕНЬ 2022

 

ЯКІСТЬ НАУКИ

 І. Совсун: війна – не час думати про якість освіти й науки? МОН буквально заявляє, що будь-хто може отримати науковий ступінь прямо зараз.

 Яку загрозу несе корупція у сфері науки й освіти в часи війни? Інна Совсун: «Щоб подолати корупцію у системі освіти потрібне політичне лідерство із фокусом на це питання. І потрібний чіткий план дій у системі освіти».

 

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ

 Угода України про асоціацію з Horizon Europe та Євратом набула чинності. Українські дослідники та інноватори тепер можуть повноцінно брати участь у цих програмах на рівних умовах із учасниками з країн-членів ЄС.

 Країни G7 всебічно підтримують українських науковців. Сергій Шкарлет на зустрічі міністрів науки країн G7 розповів про функціонування української науково-інноваційної системи в умовах російської агресії, нагальні завдання, над вирішеннями яких фахівці МОН щоденно працюють спільно з іноземними партнерами, та досягнуті результати.

 

НАПИСАННЯ ТА ПУБЛІКАЦІЯ НАУКОВИХ СТАТЕЙ

 Правила написання статті ВАК. Статті, опубліковані у журналах категорії Б, – альтернатива всім відомим статтям ВАК. Це ще не публікації у топових виданнях WoS, Scopus, але досить авторитетна група. Вимоги до змісту та оформлення – відповідні.

 10 причин, чому наукову статтю можуть відхилити до рецензування. Інколи дослідження визначається як невідповідне вимогам видання, ще до його оцінки рецензентами. Особливо це поширено серед відомих та авторитетних журналів баз даних Scopus/Web of Science.
 

ПРОФІЛІ ДОСЛІДНИКА

 Додавання відсутніх у профілі статей у Scopus. Профіль Scopus можна коригувати та доповнювати, зокрема шляхом додавання відсутніх документів.

 Publons як інтегрований профіль вченого. Основні можливості додавання наукових матеріалів.

 

РЕСУРСИ ТА ПОШУКОВІ СИСТЕМИ

 Все, що потрібно знати про видавництво Springer. Дізнавайтеся про історію видавничого дому, журнали, а також про платформу SpringerLink.

 Наукова пошукова система exaly і її метрики. Проєкт exaly – некомерційний пошуковик, що крім індексації наукових документів, розраховує також й наукометричні показники.

  

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Відкриті освітні ресурси для академічної спільноти університету. Під час вебінару було презентовано електронні навчальні та наукові ресурси Національної науково-технічної бібліотеки Німеччини та можливості їх використання українськими освітянами і вченими.

 Скористайтеся можливістю взяти участь у хакатоні "Стартапи молодих учених: від ідеї до реалізації"Дата події: 04.07.2022. Реєстрація триватиме до 26 червня 2022 р. Досвідчені експерти та тренери проведуть з учасниками два насичені дні.

 Приєднуйтесь до майстер-класу "Найкраща практика спільного написання та дослідження статей у SciFlow", який надасть практичні пропозиції та поради щодо створення публікації в SciFlow. Дата події: 23.06.2022.

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua