Дата публікації:
15 січня 2023
Кількість переглядів:
359
Поділитися:

15 січня – день створення найбільшої електронної енциклопедії у світі — Вікіпедії.

Сьогодні, кожен з нас, шукаючи ту чи іншу інформацію, перш за все звертається до Вікіпедії. Вона є п’ятим за відвідуваністю сайтом у світі. Але чи кожен знає подробиці її створення та функціонування? Наприклад, засновником «Вікіпедії» є не тільки Джиммі Вейлз, а й Ларрі Сенгер, якому належить ідея застосування концепції wiki до «Вікіпедії». Ця концепція передбачає використання такої структури вебсайту, яка дозволяє інтернет-користувачам самостійно змінювати та доповнювати сайт.

Загалом існує 314 Вікіпедій різними національними мовами. Українська Вікіпедія за кількістю статей посідає 17-те місце. Вікіпедія не претендує на істинність опублікованої в ній інформації. Щоб підтвердити ту чи іншу інформацію і дати читачеві перевірити її правдивість, до статей додають посилання на джерела. Таким чином, за перевірку правдивості статей Вікіпедії відповідальні читачі.

Слід пам’ятати, що для написання наукової роботи необхідно шукати інші джерела інформації.


«…Ми завжди зазначаємо, що Вікіпедію не варто використовувати як джерело для наукових робіт студентів, бо це відправна точка, а не кінцевий пункт дослідження, особливо у виші. Якщо 13-річна дитина пише щось і розміщує посилання на Вікіпедію, для неї це певний прогрес. Але під час навчання в університеті можна прочитати статтю в Вікіпедії для початку, але далі треба копати глибше».

Засновник Вікіпедії Джиммі Вейлз

СумДУ перший в Україні ЗВО, який підписав меморандум про співпрацю з ГО "Вікімедіа Україна​" (2012 р.)​. ​Доробок спільноти університету ​у Вікіпедії
чималий і включає публікації про університет, його структурні підрозділи та науковців СумДУ.
У 2020 р. Бібліотека СумДУ започаткувала проєкт "СумДУ на сторінках Вікіпедії". Ми приймаємо заявки на підготовку матеріалів до онлайн-
енциклопедії. Запрошуємо всіх охочих долучитися до проєкту Вікіпедія та взяти участь у створенні нових публікацій.

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua