Дата публікації:
21 листопада 2022
Кількість переглядів:
692
Поділитися:

Цьогоріч ми оновили наш Цифровий хаб створивши комфортний та сучасний простір для навчання та вдосконалення цифрових навичок. Ми не зупиняємося на досягнутому і продовжуємо навчатися, щоб надавати вам кваліфіковану допомогу та консультації з питань цифрової грамотності.  

Координаторка Цифрового хабу Бібліотеки СумДУ Світлана Голишевська взяла участь у п’ятиденному онлайн-тренінгу для тренерів Регіональних тренінгових центрів "Розвиток спроможності бібліотек-Хабів цифрової освіти". Мета навчання - розширення цифрових навичок тренерів, а надалі й координаторів Хабів цифрової освіти. 

Фото чудової групи

Навчання відбулося в рамках реалізації проєкту ВГО Українська бібліотечна асоціація, що виконується за грантової підтримки від Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та Уряду Швеції. 

Спікери представили інформацію про проєкт, важливість цифрових навичок в житті сучасної людини, про цифрову грамотність як частину інформаційної грамотності, стратегічні цілі та дослідження Мінцифри щодо цифрової грамотності та освіти. Також було висвітлено взаємодію Української бібліотечної асоціації та Мінцифри. Розглянули можливості порталу «Дія. Цифрова освіта» та функції хабів цифрової освіти.

Учасники тренінгу вивчали:

  • потреби користувачів Хабів цифрової освіти;
  • нормативну базу, що регламентує роботу Хабу;
  • облаштування та технічне оснащення Хабу;
  • надання навчальних, інформаційних, консультативних та довідкових послуг;
  • базову політику послуг доступу;
  • профіль компетентностей бібліотекаря-координатора;
  • побудову індивідуального плану навчання;
  • ресурси для підвищення рівня професійних компетентностей;
  • інструменти створення цифрового контенту;
  • ефективну комунікацію у співпраці з медіа.

Результатом цього онлайн-навчання у 2023 р. стануть навчальні заходи для координаторів бібліотек Хабів цифрової освіти у 12 областях України, що сприятимуть наданню кваліфікованої допомоги користувачам.

Бібліотека СумДУ вдячна організаторам тренінгу ВГО «Українська бібліотечна асоціація» та тренерам за можливість підвищення кваліфікації з питань навчання та обслуговування користувачів цифрової грамотності, надання їм кваліфікованої консультаційної допомоги.


Проєкт ПРООН «Цифрові, інклюзивні, доступні: Підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), у межах якого була надана грантова підтримка, розпочав роботу у 2021 році й спрямований на подолання цифрового розриву між поколіннями та різними соціальними групами. Його головна мета – підвищити доступність нових цифрових рішень, щоб кожен чоловік та жінка в Україні могли користуватися електронними послугами та ніхто не залишився поза увагою.

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua