НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ


 

Навчальна література видавництва "ЦУЛ" у тестовому онлайн доступі

З 19 лютого до 31 березня 2021 року Сумський державний університет має доступ до повної колекції актуальної навчальної літератури видавництва "Центр учбової літератури". Колекція містить 1 300 навчальних видань з різних галузей знань, в тому числі видання з права, історії, Кодекси України.

Детальніше »


 

Нове електронне видання в фонді бібліотеки

Навчальний посібник колективу авторів у складі А. М. Куліша, О. М. Рєзніка А. М. Рубаненко та  М. М. Новицької «Складання процесуальних документів для юристів» містить навчальний та практичний матеріал із складання кримінальних, цивільних, господарських, адміністративних процесуальних документів.

Детальніше »

 

   


 

Доступ до бази даних CEEAS платформи EBSCOhost

З 16 лютого 2021 року СумДУ отримав доступ до академічної бази Central & Eastern European Academic Source платформи EBSCOhost. База даних містить 2000 повнотекстових наукових журналів країн Центральної та Східної Європи за різнимі галузями знань, в тому числі з права.

Детальніше »


 

Доступ до юридичної бази правових досліджень HeinOnline

З 18 лютого до 12 квітня 2021 р. триває тестовий доступ до міжнародної бази правових досліджень HeinOnline. До вашої уваги повні тексти статей майже 3000 наукових журналів та документів з усіх галузей права, а також з історії права, політичних наук, гендерних досліджень тощо.

Детальніше »

 

   

ЮРИДИЧНА ОСВІТА


 

Якість підготовки правників: статистичний аналіз

Ефективність освіти за спеціальністю «Міжнародне право» є нижчою порівняно зі спеціальністю «Право» - такого висновку дійшов Президент міжнародної організації «Універсальна екзаменаційна мережа» С. Мудрук після аналізу кількісних і якісних показників випускників бакалаврату та їхньої участі в конкурсі на навчання в магістратурі.

Детальніше »


 

Реформування чи руйнування юридичної освіти в Україні?

Своїми думками про удосконалення системи підготовки юридичних кадрів в Україні, Концепцію розвитку юридичної освіти, запропоновані реформістські кроки: чи потрібні вони взагалі та чого від них очікувати, ділиться Голова Наглядової ради Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, доцент Ірина Єфремова.

Детальніше »

 

 

ЗАКОНОДАВСТВО


 

Закон про зброю — перспективи самооборони

За інформацією МВС, громадяни нашої країни легально володіють 1 мільйоном 300 тисячами одиниць зброї. І при цьому в країні немає закону, немає єдиного державного реєстру власників зброї, немає класифікації зброї. Все це покликаний заповнити законопроєкт, що пропонує багато корисних нововведень.

Детальніше »


 

Щодо єдиної правової долі земельної ділянки та об'єкта нерухомості на ній

02.02.2021 року Верховною Радою України прийнято довгоочікуваний Закон України щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості, який поставив крапку в тих протиріччях, які точилися роками, породжуючи цілу купу судових спорів і протилежних по своїй суті судових позицій різних інстанцій.

Детальніше »

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА


 

Захист порушеного права в разі пропущення строків позовної давності

Чинне законодавство не наводить переліку причин, які можуть бути визнані поважними для захисту порушеного права, у випадку подання позову з пропуском строку позовної давності. Тому дане питання віднесено до компетенції суду, який розглядає судову справу по суті заявлених вимог, однак у цьому випадку передумовою захисту порушеного права є подання клопотання про визнання поважними причин пропуску строку позовної давності.

Детальніше »


 

Окрема ухвала як механізм реагування на невиконання судового рішення

Виконання судових рішень завжди було слабкою ланкою української судової системи, коли для захисту свого порушеного права особі потрібно спершу доводити свою позицію в суді, а згодом ще тривалий час чекати на виконання такого рішення. Лише комплексне застосування обох способів судового контролю здатне перетворити суд із пасивного спостерігача за невиконанням ухвалених ним рішень на активного суб’єкта, який здійснює контроль за таким виконанням.

Детальніше »

 

 

ВИКЛИКИ COVID-19


 

Вірус на ринку: Як живеться українським юристам під час пандемії?

Пандемія значно вплинула на економіку, зачепивши й ринок юридичних послуг. Як змінилася робота юристів – працівників юридичних фірм, інхаузів та самозайнятих адвокатів – які складнощі постають перед ними та які шляхи їх вирішення вони знаходять – дізнайтесь з результатів соціологічного дослідження.

Детальніше »


 

What’s on the Horizon for Law Firms in 2021?

Звичні моделі взаємодії з клієнтами змінилися з огляду на карантинні обмеження, клієнти почали заощаджувати на вартості юридичних послуг, а правникам доводиться шукати можливості для створення додаткової цінності своїх послуг – про ці та інші зміни, пов’язані з пандемією, які впливають на майбутнє юридичної професії.

Детальніше »

   

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua