Україна та світ | Медіадайджест | Квітень 2024

 

ЖУРНАЛІСТИКА ПІД ЧАС ВІЙНИ

Ніде правди знайти? Як Google (не) показує правду про війну в Україні: журналісти Куншт провели експеримент, перевіривши яку видачу Google пропонує у відповідь на запити, що стосуються війни в Україні.

Нещодавно Комісія з журналістської етики провела практичну лекцію репортера-фрілансера Стаса Козлюка «Репортажі з війни». До вашої уваги основні тези цієї доповіді.

 

МЕДІАГРАМОТНІСТЬ

Журналістська відповідальність не обмежується лише соціальними аспектами; вона також має юридичний вимір, акцентуючи на потребі скрупульозної роботи з джерелами. Інститут масової інформації розповідає про сучасні алгоритми перевірки інформації.

Нещодавно відбулася презентація щорічного дослідження «Індекс медіаграмотності української аудиторії», яку спільно організовують ГО «Детектор медіа» та Національний проєкт з медіаграмотності «Фільтр» Міністерства культури та інформаційної політики України. «Детектор медіа» проводить це дослідження вже вчетверте. Зокрема, його результати показують, як вплинув другий рік повномасштабної війни на медіаграмотність суспільства.

Пропаганда через мультфільми під час війн: про участь Disney в Другій світовій війні, радянську пропаганду, вплив мультиків на дітей та альтернативи дитячого контенту.

 

БОРОТЬБА З ДЕЗІНФОРМАЦІЄЮ

Понад три роки при Раді нацбезпеки й оборони України функціонує Центр протидії дезінформації. Нещодавно Андрій Коваленко та його команда зібрали медійників у Києві, аби більше розказати про роботу Центру, про те, які виклики їм доводиться долати та які завдання перед собою ставлять. У матеріалі – коротко про те, як працює Центр протидії дезінформації.

Глибока проблема з глибинними фейками. Чи навчиться світ регулювати ШІ-відео? Генератори контенту, які використовують штучний інтелект, дуже вправні у створенні підробних відео. Якщо світ не знайде спосіб боротьби з такими фейками, інтернет перетвориться на глобальний майданчик неправдивого контенту.

Media bias and the intolerance of media outlets and citizens in dealing with opposing points of view threaten the proper functioning of democratic processes. In the paper «A systematic review on media bias detection: What is media bias, how it is expressed, and how to detect it» researchers presented a systematic review of the literature related to media bias detection to characterize and classify the different types of media bias, and to explore the state-of-the-art of automatic media bias detection systems.

 

МЕДІАСФЕРА ТА ШІ

Шукати та знаходити: як західні медіа вдосконалюють функцію пошуку на сайті за допомогою ШІ. Видавці тестують технологію штучного інтелекту, щоб оновити функцію пошуку на своїх сайтах. У цьому вони бачать дві переваги: трансформація функції, яка не змінювалася дуже давно, й порівняно безпечне місце для експериментування з новою технологією.

Креативні індустрії проти техкорпорацій: дискусії про ШІ на Лондонському ярмарку 2024. Читомо зробив огляд ключових тез як противників, так і прихильників штучного інтелекту і рішень, які він пропонує, озвучених на одній з найважливіших подій у сфері книговидання.

 

ЛІНГВІСТИКА

Рідна мова – особлива для кожної людини. Разом з тим, будь-яка мова має свої особливості, якими вона може зацікавити носіїв інших мов. Ось добірка цікавих фактів про різні мови світу.

 

МОВНЕ ПИТАННЯ

На сайті Уповноваженого із захисту державної мови опублікували звіт за І квартал 2024 року про порушення ЗУ «Про забезпечення функціонування української мови як державної»: Уповноважений отримав понад пів тисячі звернень про порушення мовного закону.

Російська мова вже за три місяці має повністю зникнути з етерів телевізійних програм. Пункт закону про медіа, який посилює вимоги щодо використання державної мови в етерах українськомовних програм, набере чинності вже 17 липня 2024 року.

 

РЕКЛАМА

На горизонті з'являються нові захопливі тренди, які кардинально впливатимуть на те, як потрібно взаємодіяти з аудиторією. Speka пропонує топ-6 трендів для B2B-маркетолога у 2024 році й пояснює, на що треба звертати увагу фахівцю.

What’s behind the marketing magic sparking M&S’ grocery growth? Whether it’s tapping into TikTok or Instagram, using Percy Pig or chef Tom Kerridge (who the retailer has recently brought in as part of its successful Farm to Foodhall campaign) the retailer has been following several key principles that have helped it spark in the marketing world.

 

ЛІТЕРАТУРА

Окупаційна влада вдається до давно випробуваної технології перемішування й заміни корінного населення росіянами, лояльними до злочинної політики своєї влади. Через таку політику проходили й попередні покоління українців. Про їхній досвід боротьби й спротиву говорили на онлайн-лекції «Дисидентське обличчя сходу та півдня України» у рамках проєкту «У пошуках ідентичності».

«Обов'язковий мінімум»: Ернандо Альварес, редактор ВВС, поділився списком класичних творів літератури, який у квітні 1995 року накидав від руки на його прохання Габріель Гарсія Маркес, та розповів про своє інтерв’ю з нобелівським лауреатом, що відбулося майже тридцять років тому.

Кримськотатарська література — це спроба зберегти мову для нащадків. Мустафа Аметов, журналіст, очільник «Інституту розвитку кримськотатарської мови» та лауреат літературної премії «Кримський інжир», у розмові з Читомо розповів про пікові періоди розвитку й занепаду кримськотатарської літератури, як тимчасова окупація Криму звела нанівець черговий розквіт національної культури та про популяризацію кримськотатарської мови як найбільший виклик сьогодні.

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

Бібліотека СумДУ організовує вебінар "Технічна перевірка робіт системами StrikePlagiarism та Unicheck", на якому будуть розглянуті питання: функціональні можливості систем, інтерпретація Звіту подібності, формування протоколу перевірки. Вебінар буде корисним бакалаврам, магістрам, аспірантам. Дата події: 07 травня 2024 р. Час події: 15-30.

До 29 березня 2025 року триває доступ до Corpus of Contemporary American English, корпусу сучасної американської англійської мови, що містить більше одного мільярда слів та близько 500 тис. текстів. Умови доступу: з локальної мережі університету.

Пропонуємо для ознайомлення монографію О. А. Вакульчук «Багатотиражна преса України 1917–1941 років: становлення, розвиток, контент». У роботі проаналізовано специфіку етапів становлення багатотиражної преси, розкрито загальне та специфічне у розвитку її різних видів, встановлено особливості функціонування багатотиражних газет на тлі суспільно-політичної ситуації, що склалася у період 1917 – початку 1940-х років.

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua