Україна та світ | Науковий дайджест | Листопад 2022

 

НОВИНИ МОН

 Однією з важливих ознак сильної країни та економіки є конкурентоспроможна та розвинена сфера науки та інновацій. Головні досягнення у сфері науки та інновацій 2020-2022.

 Для увічнення подій Революції гідності та вшанування подвигу Героїв України − Героїв Небесної сотні визначено переможців на здобуття державних іменних стипендій найкращим молодим вченим на 2023 рік. Було обрано 25 молодих вчених України.

 Розпочався конкурсний відбір проєктів фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень, науково-технічних (експериментальних) розробок, виконавцями яких є заклади вищої освіти та наукові установи, що належать до сфери управління МОН. Виконання робіт розпочнеться у 2023 році за рахунок коштів державного бюджету за бюджетною програмою «Наукова і науково-технічна діяльність закладів вищої освіти та наукових установ».

 

ВІДКРИТА НАУКА

 Підсумки Першої міжнародної конференції «Відкрита наука та інновації в Україні 2022». Мета конференції полягала в об’єднані на одному майданчику провідних вчених та експертів України та інших країн для обговорення нагальних питань щодо шляхів імплементації найкращих практик відкритої науки та інновацій в Україні у відповідності до міжнародних стандартів.

 Відкрита наука − другий шанс для української наукової системи? Уряд ухвалив план для України.

 

СТИПЕНДІЇ. КОНКУРСИ. ГРАНТИ

 Об’єднаний дослідницький центр Європейської Комісії (JRC) оголосив вісім конкурсів на доступ до дослідницької інфраструктури для науковців. Йдеться про доступ дослідників з держав-членів ЄС і країн, асоційованих з дослідницькою програмою ЄС «Horizon Europe», до неядерних об’єктів, а також асоційованих з дослідницькою програмою Euratom − до ядерних об’єктів. Науковці матимуть можливість працювати у таких галузях: ядерна безпека та захист, хімія, біонауки/науки про життя, фізичні науки, інформаційно-комунікаційні технології.

 8 грудня 2022 року у рамках проекту Inspireurope+ відбудеться вебінар, присвячений підтримці дослідників, що знаходяться у групі ризику. У центрі його уваги буде надання закладами вищої освіти дистанційних стипендій дослідникам із групи ризику, які з різних причин не можуть подорожувати, а також тим, хто не може отримати академічний притулок у кампусі. Організатор − Європейська асоціація університетів.

 Non-Residential Fellowships for Scholars from Ukraine. The Institute for Human Sciences (IWM Vienna), the Ukrainian Research Institute at Harvard University (HURI), and the Harriman Institute at Columbia University are partnering to offer non-residential fellowships for Ukrainian scholars in the humanities and social sciences. The application deadline is 16 December 2022.

 НФДУ та SNSF запустять спільний конкурс у 2023 році. Наступного року науковці з України та Швейцарії зможуть взяти участь у конкурсі спільних дослідницьких проєктів! НФДУ зміцнює двосторонню співпрацю зі Швейцарським національним науковим фондом.

 

МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ НАУКОВЦІВ

 Як підтримати українську науку та українських вчених? Міжнародні громадські організації вчених закликають до пріоритетизації України у грантових програмах ЄС.

 Bentham Science надасть можливість для українських науковців безкоштовно публікуватися в усіх журналах видавництва.

 Як залучати гроші для допомоги науковцям, чому важливо говорити зі світом про дослідження під час війни − читайте в інтерв’ю із доцентом Чернівецького національного університету Юрієм Халавкою.

 

НАУКОВІ ПУБЛІКАЦІЇ

 Research: Quality, not just quantity, should be improved. A study that set out to investigate the impact of the quantity and quality of academic research output on economic growth in 15 Middle East and North African (MENA) countries has found in almost all areas of research that quantity without an increase in quality research has a negative impact on economic growth.

 Does Scholarly Publishing Have an Innovation Problem?  The ways in which we share and disseminate research are fundamentally the same: publication remains slow, final, and takes place after the research is conducted while discovery is a dynamic process and findings are always subject to revision and refinement.

 Preprints as a pathway to Open Access. Jenice Goveas, Campaign Manager Future of Scientific Publishing Project, ISC summarizes the main discussion points from a recent conference session on the normalization of preprints.

 

ДОСЛІДНИЦЬКА КУЛЬТУРА

 Five tips to improve your research culture. With principal investigators facing work, life, mental health and career challenges, time is often a limiting factor. But creating a healthy environment helps all achieve and feel well.

 

НАУКОВІ ВИНАХОДИ

 Багато світових винаходів, без яких ми нині не уявляємо свого життя, насправді з'явилися випадково. Науковці відкрили нову речовину чи то якийсь процес завдяки своїй помилці, або в процесі пошуку іншого вирішення тої чи іншої проблеми. Для вас добірка випадкових винаходів, які змінили наш світ назавжди.

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ. НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

 Стартував проєкт Ukraine Global Faculty! Закордонні професори з провідних університетів, топ-експерти та підприємці читатимуть лекції онлайн для української аудиторії з різних галузей знань. Можливість отримання сертифікату.

 Візьміть участь у II Всеукраїнській науково-практичній конференції "Інноваційні практики наукової роботи", яка відбудеться 15–17 грудня 2022 р. Захід покликаний стати площадкою для обговорення проблем, перспектив і способів упровадження наукової освіти, популяризації інноваційних практик. Потрібна реєстрація.

 Пропонуємо ознайомитися з пізнавальною англомовною серією книг від лондонського видавництва Dorling Kindersley Lmt. та A Penguin Random House Company під гаслом: «Світ ідей: побач все, про що можна дізнатись».

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

  

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua