Україна та світ | Освітній дайджест | 3 січня 2024

  

ПІДСУМКИ 2023 РОКУ

 Новий міністр, масштабні реформи, інновації, скандали: яким був 2023 рік для української освіти? Які зміни відбулися у навчальному процесі в Україні, що варто знати про нового міністра освіти, його команду і їхнє бачення реформування освітньої сфери, які здобутки на міжнародній арені та новації у межах держави тішили українців у 2023 році – читайте у матеріалі публікації.

 2023 рік: виклики, досягнення й погляд у майбутнє. Український центр оцінювання якості освіти завершив усі процедури, пов’язані з проведенням цьогоріч вступних випробувань на бакалаврські (НМТ) та магістерські (ЄВІ, ЄФВВ) програми, моніторингових досліджень (загальнодержавний зовнішній моніторинг якості початкової освіти, міжнародне дослідження якості освіти PISA) та незалежного тестування в межах сертифікації педагогічних працівників.  Пропонуємо ознайомитися з основними досягненнями року, що минає, та перспективами на рік прийдешній.

 

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 Михайло Винницький: «Україна — це країна можливостей, але плата за них — ризики». Про реформи та законопроєкти, над якими працює МОН, про виклики дистанційного навчання, побудову індивідуальної освітньої траєкторії студентів та розвиток їхньої суб’єктності, про роботу університетів в умовах війни, а також як і навіщо потрібно зменшити кількість університетів,  розповів заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

 Іноземні студенти: хто і чому обрав для навчання Україну? Наша країна є досить популярною освітньою дестинацією. До 24 лютого 2022 року українські університети давали освіту понад 84 тисячам молодих людей зі 158 країн світу. Станом на 1 січня 2023 року у нашій країні навчалося понад 50 тисяч іноземних студентів. З яких країн вони походять, що приваблює їх в українській освіті, чому вони зробили саме такий вибір, у яких регіонах та якою мовою навчаються?  На ці та інші питання шукали відповіді під час дослідження “Іноземні студенти в Україні під час війни (2022-2023)”, проведеному Українським державним центром міжнародної освіти.

 

СТУПНА КАМПАНІЯ

 Міністерство освіти і науки пропонує до громадського обговорення проєкт Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 році. Документ містить усю необхідну інформацію про особливості перебігу вступу в наступному році, строки та етапи проведення вступної кампанії для майбутніх вступників на бакалаврат та в магістратуру.

 The Enrollment Cliff: How Technology Can Help Higher Education Confront It. Finding ways to convince students of the value of a college education is the single biggest challenge universities face today. Here are four more ways higher education institutions can adapt technology to fight the enrollment cliff.

 

ПРОФЕСІЇ МАЙБУТНЬОГО

 Які soft skills розвивати у 2024 році, щоб мати попит у роботодавців. Згідно зі звітом “The Future of Jobs” Всесвітнього економічного форуму, до 2025 року м‘які навички будуть одними з найнеобхідніших для успіху в карʼєрі. Що таке soft skills, які скіли хочуть бачити роботодавці та як їх розвивати, розповідає Юлія Коваленко, HR Manager компанії IdeaSoft.

  

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Інформаційний бібліографічний список «Сучасна наука та вища освіта» містить перелік публікацій з е-журналів, а також книг та статей з періодичних видань, які надійшли до бібліотеки СумДУ у грудні 2023 року.

 

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua