Україна та світ | Освітній дайджест | 4 жовтня 2022

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 6 жовтня 2022 року відбудеться вебінар від Clarivate "Основи наукометрії". Під час заходу розглядатимуться питання як розраховуються і що впливає на імпакт-фактор і його варіації, Journal Citation Indicator, квартиль, h-індекс, CNCI, beamplots та чим вони корисні науковцю у щоденній практиці.

 

ОСВІТА В УМОВАХ ВІЙНИ

 Середня та вища освіта у проєкті Плану відновлення України: можливості і ризики. У публікації проаналізовані цілі та проблеми у загальній середній та вищій освіті, для вирішення яких запропоновані вимірювані показники досягнення і представлений план заходів.

 Навчання під час війни: забезпечення безперервності освітнього процесу в Україні та за її межами. Стаття присвячена дослідженню особливостей організації освітнього процесу в Україні та за її межами у зв’язку з широкомасштабним військовим вторгненням російської федерації на територію України. Розглянуто основні виклики та нагальні потреби, які постали перед вітчизняною освітою в умовах запровадження правового режиму воєнного стану.

 

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 Коефіцієнт працевлаштування випускників українських закладів вищої освіти перебуває на рівні 59%, що вказує на розбалансованість системи освіти і ринку праці. Водночас у світі ці показники зовсім інші. Пропонуємо проаналізувати та порівняти цей показник зі світовими показниками. Якщо фахівці, яких готує університет, не потрібні ринку праці, то навіщо такий університет узагалі?

 Українські айтівці підкорюють світ. Але виявляється, перемоги могли б бути ще разючішими. П'ять проблем IT-освіти в українських вишах. З чого варто почати зміни.

 Європейські українські лікарі. Хто вони і звідки візьмуться? Складніше відповісти на питання, якою має бути система підготовки таких лікарів і скільки це нам коштуватиме? І чи реалістично з хаотичної системи медичної освіти перейти на нові рейки – випускати фахівців, які відповідатимуть найвищим стандартам якості.

 

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ВИКЛАДАЧАМ

 How to set the criteria for teaching and learning STEM online. Science, technology, engineering and mathematics courses need platforms and channels that support student feedback and learning communities.

 

АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ

 Команда та консультанти проєкту AcademIQ розробили «Інструментарій для інституційного аналізу академічної доброчесності та системи внутрішнього забезпечення якості закладів вищої освіти». Документ є набором інструментів та механізмів для проведення моніторингу системи якості освіти та академічної доброчесності.

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua