Україна та світ | Освітній дайджест | 28 грудня 2022

 

АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ

 Норми етики є наріжним каменем педагогічної професії та діяльності закладів освіти усіх рівнів. Саме цьому питанню присвячений новий випуск бюлетеню «Академічна доброчесність» «Якої думки Рада Європи про етичні стандарти у педагогічній професії?» В ньому йдеться про  необхідність наскрізного запровадження кодексів етики, забезпечення належного навчання та підвищення кваліфікації з етичних питань для педагогів, викладачів та дослідників.

 

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 Кабінет Міністрів України прийняв постанову щодо внесення змін до переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти. Зокрема, уточнено відповідності між спеціальностями українського переліку та МСКО, змінено назви деяких спеціальностей, окремі спеціальності перенесено у інші галузі, ряд спеціальностей об’єднано, додано нову спеціальність «Управління інформаційною безпекою».

 Higher ed IT leaders discuss 2023 tech trends. Time and technology share one common trait: Both are constantly advancing, never staying in one place. With this in mind, EdTech: Focus on Higher Education invited leaders from across higher education to weigh in on emerging tech trends for the coming year. They addressed a range of topics, including evolving needs in cybersecurity, classroom technology, networking and emerging technologies.

 

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 Український центр оцінювання якості освіти підготував офіційний звіт про проведення вступних випробувань до магістратури у 2022 році. У звіті подано матеріали, що стосуються підготовки до проведення МКТ і МТНК, представлено статистичні характеристики спільноти учасників МКТ і МТНК, надано інформацію про систему ТЕЦ, у яких було проведено тестування, подано статистичні матеріали щодо МКТ та МТНК у розрізі різних параметрів (стать, вік учасників, регіон проходження тестування). У висновках узагальнено інформацію про деякі найважливіші характеристики цьогорічних МКТ і МТНК.

 Яким бути вступу-2023? Нещодавно вступники та приймальні комісії долали виклики вступної кампанії під час активних воєнних дій, а вже час готуватися до вступу 2023 року. Чим керувалось МОН при визначенні предметів обов’язкової частини національного мультипредметного тесту у наступному році? Чи не створить можливість складання додаткових предметів нерівних умов для вступників?  Чи буде повернення до ЗНО? Про все це розповів генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров.

  

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ВИКЛАДАЧАМ

 Команда UGEN опублікувала у відкритому доступі матеріали вебінару «Telegram як основний спосіб комунікацій викладача та студентів». Під час заходу розглядались наступні питання: як розділяти інформацію у каналі та чаті; на що треба звернути увагу при написанні тексту, записі відео- та аудіоповідомлень; як можна зменшити розміри відеофайлів у вкладеннях; як планувати відправлення SMS чи матеріалів заздалегідь; які правила комунікації варто встановити зі студентами.

 На вебінарі «Вдосконалення викладання у вищій освіті: інституційний та індивідуальний виміри» були розглянуті прикладні інструменти для методичної експертизи силабусів, актуальні аспекти розробки програми навчальної дисципліни та можливості її удосконалення відповідно до вимог внутрішньої системи забезпечення якості, а також індивідуальні та інституційні виміри впровадження парадигми вдосконалення викладання. Пропонуємо відеозапис цього вебінару.

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Завдяки співпраці Мінцифри з американською компанією IBM найпопулярніші онлайн-курси SkillsBuild будуть перекладені українською мовою.  IBM SkillsBuid – це цифрова навчальна платформа, яка створена для старшокласників, студентів, викладачів та організацій. Забезпечте своє майбутнє в галузі технологій за допомогою навичок роботи, курсів та облікових даних — безкоштовно.

 Провідна платформа доказової медицини UpToDate від компанії Wolters Kluwer надала українським лікарям безкоштовний доступ до власних ресурсів. Для отримання доступу потрібно зареєструватися на сайті Центру громадського здоров’я, скориставшись покроковою інструкцією.

  

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

    

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua