НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ


 

Доступ до платформи MedOne Education

До 30 квітня 2021 року Сумський державний університет має доступ до  платформи MedOne Education від  міжнародного видавництва Thieme.  Ця онлайн-колекція  містить навчальні матеріали з анатомії, фундаментальної та клінічної медицини, стоматології, фізіотерапії. Перелік  е-книг MedOne Education дивіться тут. 

Детальніше »


 

Нове електронне видання в фонді бібліотеки

У навчальному посібнику О. Кисельової «Деякі аспекти правового регулювання праці медичних працівників» розглянута необхідність розроблення механізму правового регулювання праці медичних працівників, спрямованого на активізацію творчого потенціалу кожного працівника та покращання якості надання медичних послуг населенню.

Детальніше »

 

 
 

ПУБЛІКАЦІЇ У НАУКОВИХ ЖУРНАЛАХ

 

S. Antonov. The surrogacy in Australia: useful for Ukraine

The main question of this article is the identification and comparative analysis of legislative provisions of states and territories of Australia that regulate the use of surrogacy. The comparison will be made with the laws of other countries and legislative norms will be determined that will be useful for borrowing into the legislative system of Ukraine.

Детальніше »


 

М. Хмара. Медичне право в контексті проблем біоетики 

Метою статті є розгляд правового складника біоетики, реалізованого в медичному праві як новаційному спрямуванні юридичної науки. Проаналізовано змістове та цільове співвідношення біоетики і медичного права, охарактеризовано методологічну специфіку біоюриспруденції.

Детальніше »

 

 
 

 

К. Солодкова. Евтаназія: правова природа та законодавство України

Евтаназія сьогодні є одним із суперечливих питань національного та міжнародного права. Сучасне міжнародне право не має чіткого визначення цього явища.  Питання легалізації евтаназії активно обговорюється в ряді країн світу, тоді як судова практика залишає багато питань невирішеними.

Детальніше »


 

О. Ліснича. Деякі питання класифікації прав пацієнтів

Стаття присвячена дослідженню основних підходів до класифікації прав пацієнтів в Україні. Автор доходить висновку, що всі запропоновані підходи до класифікації прав пацієнтів  мають вагоме значення для їх систематизації, проте  не є вичерпними та можуть бути вдосконалені.

Детальніше »

 

   

ВИКЛИКИ COVID-19


 

Паспорт COVID-вакцинації: "мінне поле" етики і права

Паспорт вакцинації від коронавірусу, схоже, стане реальністю. Ці прості документи дадуть змогу поновити подорожі, контакти та знову розкрутити колесо світової економіки. Однак це нібито просте рішення має багато нюансів.  На шляху цієї ініціативи стоїть чимало правових і етичних перепон.

Детальніше »


 

Відповідальність за фальсифікацію вакцин та тестів на COVID-19

Чи існує в Україні на теперішній час законодавство, яке дозволяє ефективно протидіяти фальсифікації лікарських засобів і притягувати винних до кримінальної відповідальності за такі діяння? Чи розповсюджується кримінальна відповідальність на фальсифікацію та обіг вакцин від COVID-19?

Детальніше »

 

   

МЕДИЧНА РЕФОРМА


 

Що робити, якщо ваші права як пацієнта порушені

Кожна людина, яка звернулась для отримання медичної допомоги має законодавчо визначені права і може розраховувати на ефективний захист своїх прав з боку держави. Та чи завжди у нас є можливість у повній мірі скористатись правами, гарантованими законодавством, в тому числі у сфері охорони здоров’я? 

Детальніше »


 

Суперсила протоколів: чим керуватися лікарю з 1 березня

У березні втратили чинність понад 90 наказів щодо стандартизації медичної допомоги за різними напрямами, проте посадовці ще не затвердили нормативних актів їм на заміну. У чому суперсила протоколів? Що врятує медичних працівників від штрафів, втрати ліцензії та судових вироків?

Детальніше »

 

   

ЛІКАРСЬКА ТАЄМНИЦЯ


 

Лікарська таємниця чи не таємниця?

Пацієнти мають право знати про всі аспекти своєї хвороби, варіанти лікування, можливі ризики, особливо під час пандемії COVID - 19. Але як же бути з дотриманням права на таємницю про стан здоров’я у цей період? Що означає право на медичну таємницю та які новації чекають українців у цій сфері, розповість юридичний експерт Андрій Андрющенко.

Детальніше »


 

Лікарська таємниця vs Свобода слова

Через ситуацію з коронавірусом у медіапросторі виникає багато питань: як писати про хвороби і про хворих людей? що можна зазначати в інформації, а що не можна? чи можна зазначати прізвище хворого? а ставити його фото? а якщо хвора дитина? чи можна вимагати від лікарів інформацію про конкретний стан конкретного хворого?

Детальніше »

 

 
   

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua