Дата публікації:
08 серпня 2023
Кількість переглядів:
79
Поділитися:

Людський мозок досі залишається найцікавішим та найскладнішим об’єктом у Всесвіті. Видатні нейробіологи та фізики не припиняють досліджувати його дивовижні властивості, адже до цього часу вони до кінця не вивчені. Чи зможуть наукові досягнення дати нам суперздібності, які бувають у героїв коміксів: суперсилу, суперчуття, супервміння?

«Майбутнє передбачити складно, але пройде не так багато часу, і комп’ютер, яким ви користуєтесь, перетвориться на соціального робота. Ви зможете з ним розмовляти, фліртувати, навіть сердитись і кричати на нього – і він розумітиме вас і ваші емоції»                                                               
(Терренс Сейновскі)

 

Давайте спробуємо уявити, як технології майбутнього змінять наше повсякденне життя:

  • цілком можливо, ми навчимося вдосконалювати інтелект за допомогою генної терапії, медикаментів і магнітних пристроїв
  • напевно, ми зможемо переглянути відеозапис сну, що снився попередньої ночі, та зазирнути у власну підсвідомість
  • науковці зможуть завантажувати у мозок спогади і нові навички, а ушкодження конкретної ділянки мозку зможе повністю усунути проблему наркозалежності
  • усі пристрої, за допомогою яких ми комунікуємо з комп’ютерами (миша, клавіатура тощо), колись можуть повністю зникнути. Ймовірно, в майбутньому ми просто подумки віддаватимемо накази – й крихітні чіпи, сховані в довкіллі, беззвучно виконуватимуть усі наші бажання
  • можливо, незабаром ми зможемо вбудувати штучний інтелект у наше власне тіло, аби вдосконалити природні чуття і здібності.

Так, це наукова фантастика, але тільки сьогодні!

Аби дізнатися більше про роботу мозку та технології майбутнього, #варто прочитати книгу-бестселер від зіркового автора Мічіо Кайку «МАЙБУТНЄ РОЗУМУ. Наукові спроби осягнути, вдосконалити і підсилити інтелект».

Ця книга – унікальна можливість зазирнути в майбутнє, оскільки наука починає наздоганяти наукову фантастику. «Сьогодні аватари й сурогати належать суто до сфери наукової фантастики, але колись вони можуть стати важливим інструментом науки». (Мічіо Кайку)

 

P.S. Мічіо Кайку  американський науковець японського походження, автор науково-популярних книг. Його твори розповідають про науку майбутнього доступною для читача мовою.

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua