Дата публікації:
26 серпня 2022
Кількість переглядів:
152
Поділитися:

Чи можна штучно створити людину або змінити її організм, інтелект? Чи можливо це фізично? Чи можливо це з етичного та морального боку? До яких наслідків може призвести жадібність, бажання слави, безвідповідальність, винахід заради винаходу? Яку ціну маємо платити за свої бажання, чи варті вони того? А може дійсно варті? Ці питання розкриваються у фантастичній книзі американського письменника Daniel Keyes «Flowers for Algernon» («Квіти для Елджернона» Деніела Кіза).

Роман отримав Премію Г’юго та Неб’юла, а також увійшов до переліку 100 найкращих англомовних науково-фантастичних романів.

Чи справді все, що відкривається потрібно відкривати? Тема не нова, і чим швидше розвиваються можливості науки, тим гострішими стають питання відповідальністі людини за наслідки власних відкриттів та бажань.

КОЖНА ЛЮДИНА ВІДКРИВАЄ ЦЕЙ СВІТ ВЛАСНИМ КЛЮЧЕМ. І ЯКЩО НАШ КЛЮЧ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ, ЦЕ ЩЕ НЕ ОЗНАЧАЄ, ЩО ВІН НЕПРАВИЛЬНИЙ.

Власне, сама історія розповідає про Чарлі Гордона, 37-річного шкільного прибиральника з вадами розумового розвитку. Він має друзів, захоплення… та дуже прагне вчитися. Тому зголошується взяти участь у небезпечному експерименті, що повинен зробити його найрозумнішим. Але виявилось, що не все так оптимістично, як здавалось на початку досліду...

Історія викладена у вигляді особистого щоденника головного героя. З нього дізнаємося про його складне дитинство та дорослішання, про бажання та відчуття. Нам надається можливість прожити життям Чарлі та простежити всі його трансформації від початку і до кінця. Дія у книзі розвивається дуже динамічно та реалістично і, хоча морально сприймати її важко, тим не менш — це один з кращих творів про гуманність та людяність.

Роман має декілька екранізацій та театральних постановок, відзначених високими нагородами, та досі користується неабиякою популярністю.

Читайте «Flowers for Algernon» в оригіналі та дивіться на екранах. Вдосконалюйте англійську разом з кращими творами та фільмами!

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua